بيتوته/ پخت يک بوقلمون کامل و بي عيب و نقص حتي براي بزرگترين سرآشپزها هم کاري پر استرس است. در اين مقاله راهکارها و نکاتي براي پخت يک بوقلمون خوشمزه ارائه مي گردد. اميدوارم با بکارگيري آنها در آشپزي خود موفق باشيد.
انتخاب بوقلمون
استفاده از مواد با کيفيت آشپزي را ساده مي کند. وقتي که بوقلمون را سفارش مي دهيد براي هر نفر نيم کيلوگرم در نظر بگيريد. همچنين براي کساني که خوراک بيشتري دارند مي توانيد دويست گرم اضافه تر در نظر بگيريد. البته اندازه يخچال و فر خود را هم در نظر بگيريد.
بوقلمون خوب کدام است؟
• سعي کنيد بوقلمون تازه بخريد؛ اما اگر مجبور به خريد بوقلمون غيرتازه هستيد، از نوع يخ زده آن استفاده کنيد. مطمئن شويد که بوقلمون، در ظرف دردار در يخچال است؛
• فراموش نکنيد براي بازشدن يخ هر يک کيلوگرم بوقلمون، تقريباً 10 ساعت زمان لازم است؛ پس در زمان مناسب، پيش از شروع به تهيه خوراکتان، بوقلمون را از يخچال خارج کنيد؛
• بوقلموني که يخ زدايي شده باشد، قابليت نگهداري به مدت دو روز در يخچال را دارد.
چاشني بزنيم يا نه؟
استفاده از چاشني مي تواند يکي از برتري هاي پخت بوقلمون باشد. توصيه من اين است که چاشني و بوقلمون را جداگانه پخت نماييد سپس چاشني را در 30 دقيقه پاياني پخت داخل شکم آن اضافه نماييد.
نکاتي براي چاشني زدن
به ازاي هر نيم کيلو بوقلمون در حدود يک فنجان چاشني مي توان در نظر گرفت.
با اضافه کردن چاشني زمان پخت افزايش مي يابد 5 تا 7 دقيقه به ازاي هر نيم کيلو گرم بوقلمون
هيچگاه بوقلمون را زودتر از موعد چاشني نزنيد.
اگر به بوقلمون خود آب نمک مي زنيد توصيه نمي شود چاشني بزنيد چون چاشني نمک زيادي جذب مي کند.
اگر چاشني نمي زنيد مي توانيد مقداري گياهان تازه که خيلي ريز نشده باشد به آن اضافه نماييد. با کرفس، پياز و هويج داخل شکم آن را پر نماييد تا طعم بهتري به بوقلمون شما بدهيد.
همه چيز درباره آب نمک زدن
نمک سود کردن، بهترين راه حل، براي مزه دار کردن بوقلمون است.
نمک حل شده در آب، از طريق روزنه هاي پوست به بافت عضلات نفوذ مي کنند و هم باعث تازه و مرطوب نگهداشتن و تازگي گوشت مي شوند، هم طعم گوشت را بهتر کرده و مزه مطبوعي به آن مي بخشند.
آب نمک کمک مي کند بوقلمون شما رطوبت بيشتري داشته باشد و با کمترين زحمت به آن طعم مناسب بدهيد. براي خيساندن بوقلمون در آب نمک يک قابلمه بزرگ نياز داريد که بوقلمون را داخل آن گذاشته و از آب نمک پر کنيد سپس اين قابلمه را در يخچال بگذاريد به مدت دو ساعت بماند. بوقلمون شما بايد کاملا در آب نمک غرق گردد.
مي توانيد بوقلمون را چندين ساعت يا حتي از شب تا صبح در آب نمک بخيسانيد. اين کار معمولا براي پرنده ها و بوقلمون هاي کوچک قابل انجام است ولي براي بوقلمون هاي بيش از 10 کيلوگرم اينقدر قابلمه شما سنگين مي شود که اين کار غير عملي به نظر مي رسد. نسبت آب نمک هم به اين صورت است که به ازاي هر 4 ليتر آب يک فنجان نمک لازم است.
گردن و جگر را از داخل شکم بوقلمون خارج کنيد. سپس بوقلمون را در داخل آن بخوابانيد تا خوب در محلول آب نمک غرق شود. اگر مي خواهيد از شب تا صبح بوقلمون را در آب نمک بخوابانيد بايد از نصف فنجان نمک بجاي يک فنجان استفاده نماييد. اگر از نمک تصفيه شده استفاده مي کنيد بهتر است تا 30 درصد نمک بيشتري استفاده کنيد چون اين نمک چگالي کمتري دارد.
• مي توانيد به مخلوط نمک سود، سبزيجات، ادويه، عسل، شکر قهوه اي يا ملاس (شيره چغندر) اضافه کنيد.
• در صورت تمايل مي توانيد به جاي آب، براي مزه دار کردن بوقلمون از آب سيب، سرکه سيب، سرکه برنج، انواع استاک، ماءالشعير يا هر مايع طعم دار ديگري استفاده کنيد.
• وقتي که بوقلمون را در آب نمک مي خوابانيد ممکن است آب گوشت بوقلمون شما شورتر از ذائقه شما باشد به همين دليل بهتر است از نمک کم سديم استفاده کنيد.
نمک سودکردن بوقلمون با يخ
به دليل ملاحظات بهداشتي و سلامت در تغذيه، اين مخلوط نمکي، بايد سرد باشد (حدود 4 درجه سانتيگراد). اگر براي حل کردن نمک در آب، ترجيح مي دهيد آب را گرم کنيد، حتماً پس از گرم کردن آب، اطمينان حاصل کنيد که مايع خنک شده باشد، سپس از آن استفاده کنيد.
هنگام استفاده نيز مطمئن شويد که تمام گوشت بوقلمون، در آب فرو رفته است و آبِ نمکين، تمام سطح گوشت را پوشانده است، سپس ظرف را حتماً در يخچال قرار دهيد تا دماي گوشت و مايع درون ظرف، همواره کمتر از 4 درجه سانتيگراد بماند.
زمان نمک سود کردن
• بوقلمون، حداقل بايد 10 ساعت، در ظرف نمک سود بماند، اگر بيشتر بماند، ممکن است بوقلمون آب زيادي را به خود جذب کرده، بيش از حد طعم دار يا شور شود.
• توجه کنيد که اگر از بوقلمون کوچکي استفاده مي کنيد، مي توانيد زمان استراحت را کوتاه تر کرده يا حتي از مقدار نمک کمتري استفاده کنيد، اما فراموش نکنيد که در هر شرايطي، حتي چند دقيقه نمک سود کردن، بهتر از هرگز انجام ندادن آن است.
• پس از خارج کردن گوشت از ظرف نمک سود، حتماً سطح آن را خشک کرده و نمک هاي اضافي را از سطح پوست پاک کنيد.
• همچنين مي توانيد بوقلمون را در هواي يخچال خشک کنيد؛ براي اين منظور، کف يکي از طبقات يخچال کاغذ روغني بيندازيد و روي آن، توري فلزي قرار دهيد و بوقلمون را روي توري بگذاريد. هرچه آب سطح بوقلمون بيشتر تبخير شود، پوستِ تُردتر و شکننده تر و در نتيجه، لذت بخش تري در هنگام خوردن، خواهد داشت.
• هرگز از مايع نمک سود کردن، براي بار دوم و براي مواد ديگر استفاده نکنيد، زيرا با مواد خام، آلوده شده و قابل استفاده نيست.
• بهترين دما براي رُست بوقلمون در فر، 175 درجه سانتيگراد است؛
• اگر بوقلمون را در قابلمه مي پزيد، شرايط فرق مي کند. اگر بوقلمون را نمک سود کرده باشيد، در طول پخت، گوشتي آبدار و نرم خواهيد داشت، اما اگر بوقلمون را نمک سود نکرده ايد، سعي کنيد قسمت سينه را رو به مايع استاک بگذاريد، تا با بخاري که از استاک درون قابلمه بلند مي شود، کاملاً نرم شود. در اواسط پخت، گوشت را بچرخانيد تا در نهايت پوستي ترد و گوشتي نرم داشته باشد.
نکاتي براي پخت بوقلمون
• هميشه دل و جگر بوقلمون را پيش از چاشني زدن و کباب کردن خارج کنيد.
• بوقلمون را تازه از بازار بگيريد و بپزيد درصورتي که بوقلمون منجمد از بازار تهيه کرديد بايد آن را دو روز در يخچال بگذاريد تا به طور کامل يخ آن باز شود اصلاً بوقلمون منجمد را در دماي اتاق قرار ندهيد.
• بوقلمون را يک ساعت قبل از پخت از يخچال خارج نماييد.
• قبل از کبابي کردن بوقلمون با دست و دلبازي به آن کره بماليد تا هم خوشرنگ تر شود و هم طعم خوبي داشته باشد.
فقط قبل از کبابي کردن آن را چرب کنيد. اگر بعدا به آن کره اضافه کنيد آن حالت ترد را نخواهد داشت.
• در قابلمه يا تابه اي که در آن بوقلمون را قرار مي دهيد آب مرغ بريزيد. در صورتي که آب مرغ در اختيار نداريد مي توانيد آب ليمو يا آبغوره اضافه کنيد البته مراقب باشيد بوقلمون شما مزه ترشي نگيرد.
• در يک ساعت اول پخت سينه بوقلمون رو به پايين باشد.
• اگر از يک دماسنج مخصوص گوشت استفاده کنيد بهتر است. در اين صورت دماي تمام قسمت ها گوشت بايد به 165 درجه فارنهايت معادل 75 درجه سانتيگراد باشد.
• آب گوشت را نگه داريد تا آنرا داخل شکم بوقلمون بريزيد.
• اجازه دهيد بوقلمون بعد از پخت 30 دقيقه اي استراحت کند. اينکار باعث مي شود آب گوشت شما در تمام قسمت هاي بوقلمون کامل تقسيم شود.
• هيچگاه هنگام شروع به پخت بوقلمون، آن را درون استاک غوطه ور نکنيد. تنها کره را به پوست آن بماليد و استاک را درون قابلمه اي گود بريزيد. بوقلمون را طوري روي قابلمه بگذاريد که با استاک تماس نداشته باشد. بدين گونه، بخاري که از استاک به بوقلمون مي خورد، هم آن را طعم دار مي کند، هم گوشت بوقلمون را آبدار و مرطوب نگه ميدارد.
• هرگز بوقلمون سرد را در قابلمه نپزيد، چرا که زمان پخت را بسيار طولاني مي کند و زمان پخت زياد، باعث خشک شدن گوشت آن مي شود.
• همواره قبل از پخت بوقلمون، آن را به مدت يک ساعت، در دماي محيط قرار دهيد تا هنگام پخت، دماي متعادلي داشته باشد.
شکم پر کردن بوقلمون
هرگز داخل بوقلمون را بيش از اندازه، از مواد پُر نکنيد. پر کردن بيش از حد مواد، باعث مي شود پخت بوقلمون، به تعويق بيفتد و طول بکشد؛ زيرا هواي داغ درون فر، قدرت نفوذ به تمام اندام هاي بوقلمون را از دست مي دهد و عمق گوشت نمي پزد، چرا که گوشت سينه بوقلمون، به دليل ضخامت، احتياج به گرماي زيادي دارد و اگر داخل شکم بوقلمون، بيش از اندازه پُر باشد، گرما نمي تواند به عمق آن نفوذ کند. تنها کافي است با استفاده از نمک و فلفل، سطح داخلي و خارجي بوقلمون را مزه دار کرده و اجازه دهيد گرماي فر، کار خودش را انجام دهد.
راهنماي پخت بوقلمون
جدول هاي مختلفي در اينترنت براي زمان پخت بوقلمون وجود دارد که بسته به اندازه آن اين زمان متفاوت است. اما زمان پخت به چندين عامل بستگي دارد که از آن جمله مي توان به دماي بوقلمون زماني که آنرا در داخل فر قرار مي دهيد، ميزان دقت فر، شکم پر بودن يا نبودن بوقلمون، دماي فر، ارتفاع و ضخامت سيني فر و اين که چقدر در فر را باز و بست مي کنيد مي توان اشاره کرد.
بيشتر دستور پخت هاي بوقلمون دماي فر بين 325 درجه فارنهايت تا 375 درجه فارنهايت (160 تا 190 درجه سانتيگراد) را توصيه مي کنند. يکي از چالش هاي آشپزها در پخت بوقلمون پخت کامل گوشت سينه و ران به صورت همزمان است چون اين دو زمان پخت يکساني ندارند. با استفاده از يک دماي متوسط به شما اطمينان مي دهد که همه قسمت هاي بوقلمون به خوبي خواهد پخت.
همچنين تا زمانيکه از گوشت بوقلمون تازه و بدون هيچ افزودني استفاده کنيد بوقلمون شما سريعتر خواهد پخت. وقتي که بوقلمون کامل بپزد تمام قسمت هاي آن بايد به 160 درجه فارنهايت معادل 70 درجه سانتيگراد برسد.
جدول زمان پخت بوقلمون
وزن بوقلمون به کيلوگرم زمان لازم براي کباب کردن به ساعت
4 تا 6 2 تا 3.5
6 تا 8 3 تا 4
8 تا 10 4 تا 5
10 تا 12 5 تا 6
12 تا 15 بيش از 6 ساعت
بازار