فوت آشپزي/ راه هاي تشخيص برنج ايراني اصل

بيتوته/ تشخيص برنج کار ساده اي نيست زيرا بافت برنج ها تقريبا يک شکل است. اما از لحاظ ظاهري برنج ها نبايد داراي نيم دانه و شکستگي باشند. و داراي عطر و طعم خوبي هستند.
روش هاي تشخيص برنج خوب
همان طور که مي دانيد تشخيص تخصصي برنج کار ساده اي نيست البته در ميان انواع برنج اين مشکل شامل برنج ايراني مي شود چون بافت برنج تقريبا به يک شکل بوده و نوع آن از نظر تجربي و پخت قابل امتحان است و گاهي خود افراد خبره، در تشخيص اين محصول نيز دچار اشتباه مي شوند.
روش هاي تشخيص برنج خوب فراوانند بنابراين براي تشخيص برنج ايراني مرغوب، مي توان گفت نداشتن خرده در برنج، يکدست بودن برنج، رنگ برنج، سفت و نرم بودن برنج، رگه داشتن و يا نداشتن برنج مي توان اشاره کرد.
با وجود اين راه ها، بهترين و موثرترين راه تشخيص برنج خوب ايراني پخت آن است که له شدن، کف کردن، آب کشيدن و نگاه تجربي به پخت برنج و شناختي قبلي از پخت برنج خوب مي تواند کمک خوبي براي خريد برنج مرغوب کند.
اولين راه تشخيص برنج ايراني عطر، رنگ و اندازه برنج است.
عطر و طعم برنج
برنج خوب ايراني عطر و طعم خوبي دارد که آن را از برنج هاي خارجي و همچنين برنج هاي پرمحصول و کم کيفيت ايراني متمايز مي کند. برنج هايي که نژادي پرمحصول دارند نسبت به برنج هاي خوب عطر و بوي کمتري دارند.
براي تشخيص مقداري برنج بين دو کف دست قرار بدهيد و رها کردن آن، بايد بوي مطبوع آن به مشام برسد.
البته برخي از سودجويان با تبديل برنج هاي اصيل و خوش عطر به گرد برنج و ريختن مقداري از آن در هر کيسه، باعث به اشتباه افتادن شما مي شوند. براي تشخيص اين شگرد بايد از تست طعم برنج استفاده کرد، يعني چند دانه از آن را برداريد و براي خلاص شدن از شر گرد برنج به آن فوت کنيد. سپس داخل دهان خود بگذاريد. اگر طعم مطبوعي ندارد آن برنج، برنج خوبي نيست.
يکدست بودن برنج
دانه هاي يک برنج مرغوب به صورت کامل است و خرده و نيم دانه داخل آن وجود ندارد. اما تا 4 درصد در آن طبيعي است. هرچه دانه هاي برنج کامل تر باشند برنج شما با کيفيت تر است.
خشک بودن برنج
يک تست مهم براي تشخيص برنج خوب، خشک بودن آن است. برنج در ابتداي برداشت رطوبت بالايي دارد. اين ميزان از رطوبت برنج، هم کار پخت را مشکل مي کند و هم نگهداري برنج را دشوار مي کند و سبب مي شود که در برابر حشرات آسيب پذير باشند.
به همين دليل کارخانه ها، با استفاده از دستگاه هاي خشک کن برنج تازه برداشت شده را خشک مي کنند، تا رطوبت آن ها کمتر شود؛ زمان و ميزان حرارت اين دستگاه خشک کن نقش مهمي در کيفيت برنج دارد. متاسفانه بعضي کارخانه ها براي سريعتر شدن عمليات خشک کردن، از دماهاي بالاتر و زمان کمتري استفاده مي کنند که کيفيت برنج را کاهش مي دهد.
براي تشخيص برنجي که به خوبي خشک نشده باشد، به اندازه ي کافي سفت نشده و اصطلاحاً پوک است. براي تشخيص خشک بودن برنج آن را زير دندان بگذاريد و فشار دهيد. برنج خوب و خشک شده نبايد به راحتي بشکند و خرد شود. روش ديگر براي تشخيص خشک بودن برنج، پختن آن است. برنجي که خوب خشک شده است، در پختن و دم کشيدن، خوب قد مي کشد يا به اصطلاح ري مي کند. چرا که به دليل خشک بودن، به راحتي از آب موجود در قابلمه را جذب مي کند و قد مي کشد. (به همين دليل براي پخت برنج تازه، بايد دقت بيشتري به خرج دهيد)
ظاهر برنج
روي برنج نبايد برش يا ترک هاي عرضي باشد. زيرا با قرار دادن برنج بين انگشت شست و اشاره خرد مي شود. اين اتفاق زماني رخ مي دهد که برنج بعد از خشک شدن و خارج شدن از کارخانه در معرض باد يا هواي سرد قرار مي گيرد.
نيمه بلوري بودن
برنج خوب ايراني رنگي نيمه شفاف يا به عبارتي ديگر نيمه بلوري دارد و حالت کدر بودن برنج هاي خارجي را ندارد.
برنج ايراني عطر خوش بوي دارد و از نظر اندازه دانه برنج ايراني از نمونه هاي پاکستاني و هندي کوتاه تر است ولي از نظر رنگ برنج هاي هندي و پاکستاني رنگ تيره و کدري دارند؛ اما برنج ايراني رنگي سفيد و شيري رنگ دارد.
روش هاي تشخيص برنج اصل:
• برنج ايراني را خيس کنيد اگر بعد از گذشت 4-5 روز کپک زد برنج تان ايراني اصل است. اگر کپک نزند غير اصل است.
• اگر بخواهيد از اصل بودن برنج اطمينان حاصل کنيد مقداري برنج را داخل شيشه اي بريزيد و در آن را ببنديد و در معرض نور خورشيد قرار بدهيد اگر برنج شما کپک زد برنج اصل است اما اگر هيچ واکنشي نشان نداد برنج شما تقلبي است.
• نور خورشيد براي برنج طبيعي مضر است، سبب کپک زدن برنج اصل مي شود.
• اگر برنج را روي آتش گرفتيد برنج نامرغوب خارجي آتش مي گيرد و دود مي کند. اما برنج ايراني برشته مي شود.
• برنج را داخل مقداري آب بريزيد. اگر برنج درون ظرف آب ته نشين شد برنج ايراني است ولي اگر بر روي آب ماند برنج تقلبي است و قابل مصرف نيست.
تشخيص برنج کهنه
براي تشخيص دادن برنج کهنه از تازه مي توانيد از عطر و بوي بيشتر برنج تازه متوجه شويد. در زمان فروش برنج کهنه قيمت بيشتري دارد. اگر برنج کهنه را توي دست خود بگيريد حسابي خشک است اما نم برنج تازه به خوبي مشخص است. معمولا بعد از پختن برنج تازه شل مي شود و دانه هاي آن از هم باز مي شوند و برنج شفته مي شود.
کشت اول مقوي تر است يا کشت دوم؟
اگر معيارتان بوي و عطر است، برنج کشت دوم بخريد که عطر بيشتري نسبت به کشت اول دارد. کشت اول برنج در فروردين و برداشت آن در مرداد است. پس از کشت اول برخي از کشاورزان زمين را براي نشاء دوم و کشت بعدي آماده مي کنند. کشت دوم در آبان و فصل پاييز انجام مي شود. کشت دوم بيشتر از کشت اول طول مي کشد و به اعتقاد بعضي به همين دليل و نيز استفاده از باران پاييزي و آفتاب آن، برنج کشت دوم از سلامت و عطر و طعم بيشتري برخوردار است. البته اين کشت کم است و قيمت برنجش هم بيشتر از کشت اول است.
چين اول معطرتر است يا دوم؟
بعضي از کشاورزان پس از برداشت اول و چيدن ساقه برنج، با آبياري مجدد يا استفاده از آب باران (ديم)، از همان کشت اول محصول دومي را به دست مي آورند که به آن چين دوم مي گويند. بسته به نوع کاري که کشاورزان براي کاشت و برداشت اين برنج مي کنند کيفيت چين دوم متفاوت است.
در صورت ديمي بودن آن کيفيتش هم کمتر خواهد بود ولي با آبياري و کوددهي مناسب، اين برنج هم عطر و طعم خوبي پيدا مي کند که البته به پاي کشت دوم نمي رسد. به برنج چين دوم، در زبان هاي محلي، دونوج، راتون و جگل مي گويند.