خراسان/ هميشه و بعد از هر حادثه و افتادن اتفاقي ناگوار، شاهد اين هستيم که عکسهايي از آن اتفاق منتشر ميشود که بعضيهايشان واقعا ناراحت کننده است. معمولا در اين بين، عکسهايي از کودکان هم منتشر ميشود که مورد اعتراض کارشناسان قرار ميگيرد. حالا و اين روزها، عکسهايي از کودکان مناطق سيل زده منتشر ميشود که با سختيهاي زيادي دست و پنجه نرم ميکنند. اگر يادتان باشد، اواخر سال گذشته و بعد از برنامه جنجالي فرمول يک و مصاحبه «علي ضيا» با خانوادهاي که زن و شوهر در آن 27 بار دادخواست طلاق داده بودند، آنجا هم بسياري از رسانهها به درستي به انتقاد از حضور کودکان اين خانواده در آن برنامه پرداختند اما واقعيت اين است که در کشور ما نه تنها صدا و سيما که متاسفانه بسياري از افراد و مجموعهها، توجه زيادي به حفظ حريم خصوصي کودکان ندارند. در اين مطلب نگاهي داريم به نکاتي که لازم است مجموعهها و افراد مختلف در زمان انتشار تصوير کودکان مد نظر داشته باشند.
مدارس و مراکز آموزشي
متاسفانه هنوز اين فرهنگ در کشور ما جا نيفتاده که معلمان، مدارس و مراکز آموزشي پيش از عکاسي از کودکان، بايد موضوع را با والدين آنها در ميان بگذارند يا از دانشآموزان دبيرستاني اجازه بگيرند. درست آن است که اين مراکز ابتداي سال تحصيلي از والدين در اين باره اجازه بگيرند و به آنها اطلاع دهند که اين عکسها در چه فضاهايي ممکن است استفاده شوند؛ استفاده محدود از نسخه چاپ شده يا ديجيتال در مدارک مدرسه، استفاده در سايت مرکز و در نهايت استفاده در صفحه مدرسه در شبکههاي اجتماعي از گزينههايي است که در اين موارد مطرح است. والدين بايد اجازه داشته باشند با بخشي از اين گزينهها يا تمامي آنها بدون هيچ بازخواستي مخالفت کنند.
خيريهها و افراد نيکوکار
خيريهها و افراد نيکوکار گروه دومي هستند که لازم است براي کسب اجازه از والدين در اين زمينه اهتمام بيشتري نشان دهند. با توجه به اين که افراد مراجعه کننده به خيريهها در موضع ضعيفتر قرار دارند، ممکن است به اميد دريافت کمک هر چه سريعتر با هر درخواستي موافقت کنند. با توجه به اين نکته، اهميت توجه به کرامت و شخصيت افراد نيازمند و به ويژه کودکان در اين شرايط از سوي خيريهها اهميت دو چنداني دارد و لازم است آنها از انتشار تصاوير تارنشده کودکان تا حد امکان خودداري کنند.
دوستان و آشنايان
يادتان باشد صرف نزديکي به افراد يا نسبت خويشاوندي نميتواند مجوز اخلاقي در اختيار شما قرار دهد که درباره اشتراک گذاشتن تصاوير فرزندان ديگران بدون اجازه والدين آنها تصميم بگيريد. اگر در مهمانيها ميخواهيد از فرزندتان در کنار دوستانش عکس بگيريد، درست آن است که از مادر يا پدر ديگر بچهها اجازه بگيريد. اگر تمايل به اشتراک گذاري عکس کودکان در فضاي مجازي داريد، فراموش نکنيد پيش از انجام آن، موضوع را به اطلاع ديگر والدين برسانيد و در نهايت در زمان حضور در برنامههاي مهدکودک و مدرسه فرزندتان و عکاسي از او، به حفظ حريم خصوصي ديگر بچهها نيز توجه داشته باشيد.
نويسنده : نرگس عزيزي| کارشناس ارشد مشاوره
بازار