خراسان/ پسري 21 ساله ام. فرد سالمي از لحاظ اخلاقي و عرفي هستم اما هر وقت موبايلم زنگ مي خورد يا فردي صدايم مي زند، دچار استرس مي شوم. مشکل روان شناسي دارم يا چيز خاصي نيست؟
همه افراد در طول زندگي با استرس روبه رو مي شوند که موضوعي مهم و غير قابل کتمان است. اما قبل از پاسخ دادن به سوال شما درباره شکل استرس تان، چند نکته را درباره آن بايد بخوانيد.
تاثيرات استرس بر زندگي
استرس در به وجود آمدن بيماري هاي قلبي و عروقي، سرطان و بيماري هايي مثل زخم معده، درد عضلاني و ... دخيل است. امروزه کمتر بيماري است که استرس روي او تاثير گذار نباشد. علاوه بر بيماري ها، استرس باعث جلوگيري از شکوفا شدن استعدادها و توانايي ها هم مي شود. همچنين استرس باعث تغيير فيزيولوژيکي در بدن انسان، ترشح آدرنالين و افزايش ضربان قلب و تنفس تند مي شود.
استرس شما از نوع منفي است
ما دو نوع استرس داريم: يکي استرس مثبت و ديگري استرس منفي.
شايد فکر کنيد همه استرس ها منفي هستند و بايد هميشه از بين بروند اما اين طور نيست. گاهي استرس براي انسان لازم است که در علم روان شناسي، استرس مثبت نام گذاري شده است.
اين نوع استرس ها باعث تحريک انسان براي انجام يک عمل خاص مي شود و انسان را به جهت هاي مثبت سوق مي دهد اما استرس هاي منفي، استرس هايي هستند که به سيستم هاي ايمني بدن آسيب وارد مي کنند، مدام وجود دارند و به انسان اصلا احساس خوب و مساعدي دست نمي دهد. استرس شما دقيقا از نوع دوم است.
استرس تان در دسته معمولي قرار مي گيرد
استرس ها به چهار دسته تقسيم مي شوند.
1-استرس هاي معمولي: اين نوع استرس ها درصد پاييني دارند و کمترين آسيب را به بدن انسان وارد مي کنند مانند دير رسيدن به محل کار، صداي زنگ تلفن، ترافيک، صف نانوايي و ...
2- استرس هاي متوسط: اين نوع استرس ها، زمان قرض و بدهي، بيماري، تورم اقتصادي و ... به وجود مي آيند.
3- استرس هاي شديد: در زمان حاملگي، بيماري سخت يکي از اعضاي خانواده، اخراج از کار و ... به وجود مي آيند.
4- استرس هاي بسيار شديد: در زمان مرگ يکي از اعضاي خانواده، بيماري لاعلاج خود يا يکي از نزديکان و ... به وجود مي آيند و سيستم سمپاتيک بدن را فعال مي کنند.
چند توصيه به شما
در اين جا چند راهکار براي کنترل استرس شما که با شنيدن صداي زنگ تلفن برانگيخته مي شويد، پيشنهاد مي کنم.
1-در پاسخ دادن عجله نکنيد. زماني که سعي مي کنيد، سريع جواب بدهيد ممکن است هول شويد و رشته کلام از دست تان در برود و استرس تان بيشتر شود. شمرده شمرده و با اندکي مکث پاسخ تماس طرف مقابل را بدهيد.
2- اگر موقع پاسخ دادن در شرايط ايده آلي بوديد، چشمان تان را ببنديد و صحبت کنيد. اين کار کمک مي کند بيشتر بتوانيد تمرکز کنيد و استرس در دفعه هاي بعدي کمتر شود.
3- در مکان خلوتي بنشينيد و با تلفن تان يک آهنگ آرام و بي کلام انتخاب کنيد و گوش دهيد. همچنين آموزش صحيح تنفس عميق را فرا بگيريد. چنين رفتارهايي به کاهش استرس شما کمک خواهد کرد.
نويسنده : دکتر سيد علي ظريفي | روان شناس
بازار