خراسان/ دختري 35 سالهام و خودم کارشناسي ارشد خوانده ام. خيلي به دوستانم و به ويژه دختر خالهام که دانشجوي دکترا هستند حسودي مي کنم. من هم دوست دارم درسم را ادامه دهم ولي به خاطر کار و زندگيام نمي توانم و همين شرايط اذيتم ميکند و به آنها حسوديام مي شود. نميدانم با اين همه سختي، ادامه تحصيل بدهم يا با حسادت بسازم؟
اينکه به تحصيلات خود ادامه بدهم و دکترا بگيرم يا نه، سوال بسياري از افرادي است که مدرک کارشناسي ارشد گرفتهاند و در جامعه کنوني ايران زندگي ميکنند. در اين روزگار اهميت کسب علم و دانش بر هيچ فردي پوشيده نيست. در دنيا معمولا کساني به دنبال ادامه تحصيل هستند که علاقه خاصي به کار پژوهشي دارند يا ميخواهند در زمينهاي خاص متبحر شوند. اهداف افراد براي ادامه تحصيل متفاوت است و هر فردي بايد اهداف ويژهاي براي خود در نظر بگيرد زيرا 4 يا 5 سال از زندگي، وقت و کار خود را بايد صرف آن کند. در اين زمينه اهداف افراد را بررسي ميکنيم و شما با توجه به مزايا و معايب آنها ميتوانيد تصميم بگيريد.
دکتر شدن گرهي از کارتان باز ميکند؟
بعضي افراد فقط به اين دليل ميخواهند ادامه تحصيل بدهند که در جامعه آنها را دکتر صدا بزنند، بدون اين که در نظر بگيرند آيا اضافه شدن يک پيشوند به نام آنها، واقعا به 4 يا 5 سال درس خواندن و سختي و هزينه ميارزد يا نه. بعضي ديگر به اين دليل که همسر يا پدر و مادرشان از آن ها ميخواهند دکتر شوند، بدون در نظر گرفتن اين که ادامه تحصيل به اين دليل، يک تصميم گيري احساسي است و در اين زمينه نياز به تصميم گيري منطقي داريم، به کسب مدارج عاليتر دانشگاهي ترغيب ميشوند.
بعضيها هم دوست دارند که در دانشگاه تدريس کنند و نام استاد داشته باشند، غافل از اينکه هم اکنون تعداد دانشآموختگان بيشتر از تقاضاي هيئت علمي است و در چند سال آينده، با وجود دانشجويان زياد دکترا، اين ظرفيت کمتر هم خواهد شد. با اين حال يکي از نکات مهمي که بايد در نظر بگيريد اين است که آيا با کسب مدرک بالاتر، گرهي از مشکلات کاري شما باز ميشود؟ چيزي که در جامعه کنوني ما ديده مي شود اين است که مسابقهاي بين افراد در کسب مدرک بالاتر شکل گرفته تا از قافله عقب نمانند و به نوعي چشم و هم چشمي در بين افراد ايجاد شده است که اگر ديگري دکترا بگيرد و من عقب بمانم چه کنم؟ همچنين امکان دارد اندکي افزايش حقوق يا وجهه خاصي براي فرد داشته باشد که در مقابل انرژي و سرمايهاي که صرف آن ميشود، ناچيز است. البته بعضي افراد قصد ادامه تحصيل دارند به اين دليل که کار ديگري بلد نيستند. با توجه به موضوعاتي که گفته شد، ادامه تحصيل مزايايي هم دارد و افراد با توجه به علاقهاي که به تحقيق و پژوهش دارند به سمت آن جلب ميشوند. بهترين راه اين است که يک جدول دو ستوني بکشيد و در بالاي يک ستون، مزاياي ادامه تحصيل را با توجه به شرايطتان بنويسيد و در ستون ديگر، معايب آن را و با توجه به صحبتهايي که شد و ديگر نظرات خود، تصميم نهايي را بگيريد.
حسادت راه به جايي نميبرد
اگر تصميم گرفتيد ادامه تحصيل بدهيد، روي اهداف خود تمرکز کنيد زيرا تنها با اين دليل که دوستانم ادامه تحصيل ميدهند پس من نيز اين کار را ميکنم، راه به جايي نميبريد و زماني متوجه اشتباهتان ميشويد که کار از کار گذشته است. تصميمگيري نهايي با شماست، اين را بدانيد که ما آزاديم هر تصميمي بگيريم ولي در برابر آن مسئوليم.
نويسنده : نجمه عابدي | دانشجوي دکتراي تخصصي روانشناسي باليني
بازار