ني ني سايت/ زايمان قاعدتا بايد يکي از قشنگترين تجربههاي زندگي هر خانمي باشد اما تصور برخي خانمها از زايمان ميتواند نگرانشان کند چراکه منتظر درد و ناراحتي هستند.
با وجوديکه بسياري از خانمها درخواست اپيدورال (داروهاي مسکن درد) دارند تا زايمان راحتتري داشته باشند، خيليها زايمان طبيعي را انتخاب ميکنند. در واقع ترس از عوارض زايمان با داروها و اپيدورال روبه افزايش است. در ادامه با مهمترين موارد در زايمان اپيدورال و زايمان طبيعي آشنا ميشويد و به اين ترتيب راحتتر ميتوانيد با پزشک و همسرتان در اين مورد صحبت کرده و بهترين روش را براي خود و فرزندتان انتخاب کنيد.
چه زماني اپيدورال انجام ميشود؟
اپيدورال باعث کاهش درد در نقطهاي خاص ميشود که در مورد زايمان، اين کاهش درد در پايينتنه بدن اتفاق ميافتد. معمولا خانمها ترجيح ميدهند اين روش را انتخاب کنند.
گاهي هم ممکن است پيچيدگيهاي پيشبيني نشدهاي که موقع زايمان پيش ميآيند، باعث استفاده از دارو و اپيدورال شود که در برخي موارد هم همين مشکلات به سزارين ميانجامند.
بنا به گزارش انجمن ماماها متخصصان بيماريهاي زنان و زايمان، معمولا بين ۱۰ تا ۲۰ دقيقه زمان ميبرد تا اپيدورال اثر کند و از طريق لولهاي در ستون فقرات انجام ميشود.
خوبي اپيدورال اين است که ...
بزرگترين مزيت اپيدورال، زايمان بدون درد است. با اينکه مادر ممکن است همچنان انقباضاتي را احساس کند اما درد به طور قابل ملاحظهاي کم ميشود. در طول زايمان واژينال، شما همچنان از روند زايمان آگاه هستيد و ميتوانيد حرکت کنيد.
اپيدورال در زايمان سزارين هم مورد استفاده قرار ميگيرد تا درد ناشي از جراحي خارج کردن نوزاد از رحم را کاهش دهد. البته بسياري از موارد سزارين هم تحت بيهوشي عمومي مادر انجام ميشود و مادر در طول عمل هوشيار نخواهد بود.
به گزارش سازمان سلامت ملي آمريکا، از سال ۱۹۹۷ تا ۲۰۰۸، تعداد موارد سزارين حدود ۷۲ درصد افزايش داشته است و همين موضوع ميتواند دليل شهرت ديرپاي اپيدورال باشد؛ با اينکه بعضيها روش سزارين را انتخاب ميکنند، اما در بيشتر موارد، سزارين در شرايطي استفاده ميشود که زايمان به صورت طبيعي پيشرفتي ندارد.
البته در کشور خودمان، درحال حاضر تولد ۶۰ درصد از نوزادان ايراني به شيوه سزارين است و اين درحالي است که براساس آمار موجود فقط ۱۵ تا ۲۰ درصد نوزادان در کشورهاي ديگر به روش سزارين به دنيا ميآيند!
خطرات اپيدورال
روش اپيدورال هم ميتواند عوارض جانبي خاص خودش را داشته باشد که از آن ميان ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
کمر درد
سردرد
خونريزي مزمن (از محل تزريق)
تب
سختي تنفس
افت فشار خون، که ميتواند ضربان قلب نوزاد را کاهش دهد
نکته مهمي که نبايد فراموش کنيد اين است که با وجود چنين خطراتي، اين عوارض به ندرت مشاهده شدهاند.
اينکه مادران در طول اپيدورال نميتوانند تمام جزئيات زايمان را احساس کنند، ممکن است منجر به بروز مشکل ديگري، مثل افزايش ريسک پارگي در طول زايمان واژينال شود.
زايمان طبيعي چطور پيش ميرود؟
اصطلاح «زايمان طبيعي» معمولا براي توصيف زايمان واژينال بدون استفاده از دارو استفاده ميشود. همچنين گاهي براي تفريق زايمان سزارين از طبيعي هم به کار ميرود.
خوبي زايمان طبيعي اين است که ...
آمار زايمان طبيعي با توجه به نگرانيهايي که در مورد اپيدورال و تاثيرش بر پاسخ طبيعي بدن به زايمان وجود دارد، در آمريکا افزايش يافته است. اشلي شي، که مربي يوگاست و موسسه «Organic Birth» را راهاندازي کرده و به خانمها کمک ميکند در خانه خودشان زايمان کنند، ميگويد: «خانمها دوست دارند در اتاق زايمان بدون دم و دستگاه باشند، دوست دارند براي زايمان در خانه باشند و فقط در مواقع ضروري به بيمارستان بروند، نميخواهند مدام تحت نظارت باشند و بارها و بارها معاينه شوند و دوست دارند تماس فوري و بيوقفه پوستي با نوزاد تازه متولد شدهشان داشته باشند و وقتي بند ناف از تپش و ارتعاش ميماند، آن را خودشان قطع کنند! اگر بين زايمان در يک استخر گرم و عميق و زايمان روي يک تخت صاف که مدام اطرافيانتان شما را تشويق به «زور زدن» ميکنند، ميتوانستيد يکي را انتخاب کنيد، روش منتخب شما کدام بود؟»
و البته بعضي از مادران آمريکايي هم زايمان طبيعي در بيمارستان را انتخاب ميکنند؛ خوب است بدانيد پس از گذشت ۲۰ سال، امسال ميزان زايمان سزارين در کشورمان ۵/۵ درصد کاهش يافته و در حال حاضر نسبت ۵۰ به ۵۰ با زايمان طبيعي دارد.
خطرات زايمان طبيعي
مادراني که زايمان طبيعي را انتخاب ميکنند، تعداد کمي از خطرات جدي تهديدشان ميکند که معمولا اگر مادر مشکل پزشکي خاصي داشته باشد يا اتفاقي مانع از حرکت طبيعي نوزاد در کانال زايمان شود، احتمال بروز اين خطرات افزايش مييابد.
برخي از نگرانيهايي که در مورد زايمان واژينال وجود دارد، عبارتند از:
پارگي پرينه (محدوده ميان منطقه تناسلي و مقعد)
درد رو به افزايش
هموروئيد
مشکلات مثانه
بياختياري ادرار
تروماي رواني
آمادگي براي زايمان طبيعي
موضوع بسيار مهمي است؛ در آمريکا که زايمان طبيعي در خانه مرسوم است، برخي مادران ترجيح ميدهند قابله يا ماما داشته باشند يا پروسه زايمان طبيعي را در بيمارستان انجام دهند.
برخي خانمها هم دوست دارند همسرشان در طول زايمان در کنارشان حضور داشته باشد که در حال حاضر بسياري از بيمارستانهاي کشورمان هم چنين امکاني را در اختيار زائو قرار ميدهند؛ اين کار ميتواند باعث امنيت خاطر مادر شده و مانع از بروز بهمريختگيهاي رواني او شود.
از جمله روشهاي غيردارويي که ميتوانند به کاهش درد کمک کنند، ميتوان به اين موارد اشاره کرد:
ماساژ
طب سوزني
گرفتن حمام گرم يا استفاده از کيسه آب گرم
تغيير مکرر موقعيت براي خنثي کردن درد ناشي از تغييراتي که در لگن رخ ميدهد
حرف آخر
با وجود پيچيدگيهاي زايمان، هيچ روش واحدي وجود ندارد که براي زايمان همه خانمها کاربرد داشته باشد. بنا بر گزارش دفتر سلامت زنان آمريکا، فقط چند مورد خاص وجود دارد که در زايمان طبيعي حتما بايد توسط متخصص بيماريهاي زنان و زايمان يا ماما بررسي شود:
سلامت عمومي مادر و سلامت رواني و احساسي او
سايز لگن مادر
سطح تحمل مادر
شدت انقباضها
اندازه و وضعيت قرار گرفتن بچه
بنابراين خوب است در طول بارداري تمام روشهاي ممکن براي زايمان خود را با پزشک متخصص بيماريهاي زنان و زايمان بررسي کنيد و ببينيد آيا به دارو و درمان خاصي نياز داريد يا خير، تا فرزندتان بدون هيچ سختي وارد اين دنيا شود!
بازار