خراسان/ وقتي «سما برهاني» و «پرهام بني اسدي» مقابل داوران عصر جديد قرار گرفتند و با محاسبه اعداد چندرقمي شگفتزدهمان کردند، «بشير حسيني»، داور برنامه گفت: «محاسبات ذهني دو نوجوان کرجي يک اجراي حال خوبکن بود که نفرت از رياضي را به لذت تبديل ميکند». آنروز سما و پرهام با راي مثبت داوران به مرحله بعدي عصر جديد رفتند و فقط به يک چيز فکر ميکردند؛ آنها آمدهبودند تا قدرت بيانتهاي ذهن انسان را به نمايش بگذارند. در جوانه اين هفته سراغ سما، از نوجوانهاي گروه نوانديشان برنامه عصر جديد، رفتيم. سما که قبلا هم در يک برنامه استعداديابي تلويزيوني ديگر ديدهبوديمش، چندين مقام جهاني دارد و حرفهاي جالبي درباره رياضي مي گويد، با اين نابغه محاسبات ذهني آشنا شويد.
ذهن چرتکهاي!
از سما ميخواهم درباره محاسبات ذهني توضيح دهد. ميگويد: «محاسبات ذهني ابتدا با استفاده از ابزارهايي مثل چرتکه و فلشکارت و روش کدنويسي شروع ميشود. ابتدا با چرتکه کار ميکنيم، البته چرتکه ژاپني. چرتکه ايراني فقط ميتواند عمل جمع و تفريق را انجام دهد اما ژاپني افزون بر جمع و تفريق، در ضرب و تقسيم و حتي محاسبه عددهاي اعشاري هم به کار ميآيد. روي اين چرتکه اول اعداد را ياد ميگيريم و ميفهميم هر مهره نشاندهنده چه عددي است. آنقدر اينکار را تمرين ميکنيم تا بتوانيم مهرهها را در ذهنمان تصويرسازي کنيم. در نهايت با تمرين زياد اعداد چندرقمي را جمع و تفريق ميکنيم».
ورزشي به اسم رياضي
شايد فکر کنيد که جمع و تفريق اعداد چند رقمي چه فايدهاي دارد و سرعت در اين کار، به چه دردي ميخورد. نابغه محاسبات ذهني اينطور توضيح ميدهد: «ما هدفمان صرفا ماشين حساب بودن نيست. همه ما براي محاسبات ذهني از مغزمان استفاده ميکنيم و استفاده از چرتکه باعث ميشود که هر دوتا نيم کره مغزمان فعال شود. چون نيم کره سمت راست، قدرت تصويرسازي زيادي دارد و درعوض نيم کره سمت چپ در محاسبات قوي است. بنابراين وقتي من بتوانم مهرهها را تصويرسازي کنم يعني نيم کره سمت راست مغزم قوي شده و زماني که اعداد را جمع و تفريق کنم، به قوي شدن نيم کره سمت چپ مغزم کمک ميکنم. هدف اصلي محاسبات ذهني، رياضيات نيست بلکه نوعي ورزش مغز است که راهش از مسير رياضيات ميگذرد. بعضيها با حل جدول و شطرنج مغزشان را تقويت ميکنند ، به نظر من ورزش مغز يعني رياضي؛ اگر به لغتنامه مراجعه کنيد اصلا رياضي در زبان عربي يعني ورزش».
عصر جديد استعدادها
صحبتمان به عصر جديد ميرسد. از سما ميپرسم که توانايي محاسبات ذهني، نوعي استعداد ذاتي است؟ ميگويد: «مغز ما توانمنديهايي دارد که فقط لازم است آنها را شکوفا کنيم. هيچ کسي از اول زندگياش ورزشکار ماهر يا مثلا خواننده خوبي نيست. فقط و فقط با تلاش و پشتکار به اين مرحله رسيدهاست. من فکر ميکنم توانمندي، به دو بخش تقسيم ميشود. بخش کوچکي از آن را ژنها تعيين ميکنند و بخش ديگري از آن هم برگرفته از محيط اطراف زندگي فرد است؛ اينکه چطور زندگي کني، به چه چيزهايي علاقهمند شوي و چه کارهايي انجام بدهي. استعداد در محاسبات ذهني بهنظرم همان اندازه که خوانندگي و ورزش استعداد لازم دارد،نقش دارد. تلاش فرد هم مهم است».
بازار