مجله دلتا/ بيش فعالي يا اختلال کم توجهي (ADHD) چيست؟ علائم بيش فعالي کودکان را ميشناسيد؟ آيا ميدانستيد که اين کودکان بسيار باهوش و با استعداد هستند؟ اما به دليل اينکه نميتوانند درست تمرکز کنند، در زندگي و کار خود درصد موفقيت کمتري خواهند داشت؟ مجله دلتا خبر از يک بيماري ديگر ميدهد؛ بيش فعالي در کودکان و بزرگسالان!
بيش فعالي چيست؟
اختلال کم توجهي يا بيش فعالي (ADHD) يک اختلال رواني است که بيشتر در کودکان اتفاق ميافتد؛ شايد يکي از شايعترين علائم اين بيماري را بايد جنب و جوش بيش از حد کودک دانست؛ براي تشخيص اين اختلال لازم است که برخي از علائم تا قبل از سن هفت سالگي بروز کند؛ البته اين علائم بايد حداقل شش ماه باقي بماند.
بيش فعالي در کودکان
همانطور که گفته شد، بيش فعالي (ADHD) يا اختلال نقص توجه يک اختلال شايع در کودکان است؛ به طوري که حدود سه تا پنج درصد کودکان در سن مدرسه اين بيماري را تجربه ميکنند. البته ميزان شيوع اين بيماري در پسران بيشتر از دختران است؛ يعني فعاليت هاي بيش از حد يا پرتحرکي، کم توجهي و رفتار هاي تکانشي ( 3 عامل اصلي نمود اين بيماري ) در پسران بيشتر ميشود.
درواقع، اين اختلال در پسران ۳ برابر دختران اتفاق ميافتد و معمولا در دختران دير تر تشخيص داده ميشود؛ بينظمي، بيتوجهي و ناديده گرفتن موضوعات اطراف، مشکل در آموختن مهارت ها و حل مسئله از علائم بيش فعالي در دختران است اما در پسران نشانه هايي مانند انجام رفتار هاي غير معقول و غير منطقي، پرخاشگري و… وجود دارد.
انواع بيش فعالي در کودکان
اين بيماري يا اختلال تمرکزي معمولا کودکان و حتي بزرگسالان را درگير ميکند؛ بهتر است بدانيد که حتي يک کودک نوپا هم ميتواند به اين اختلال دچار شود. با توجه به مشکلاتي که اختلال ADHD براي کودک به وجود ميآورد، اين اختلال را در سه دسته کلي طبقهبندي ميکنند:
اختلال بيش فعالي از نوع بي توجهي
کودکان با اختلال بي توجهي، فعاليت زيادي ندارند؛ در واقع مشکل اصلي اين کودکان بي توجهي و نداشتن تمرکز است؛ به همين دليل ممکن است به سادگي اختلال در آن ها شناسايي نشود.
اختلال بيش فعالي از نوع بيش فعال _ تکانشگري
کودکان مبتلا به نوع بيش فعال _ تکانشگر مشکلي در حفظ توجه ندارند ولي نشانه هاي بيش فعالي رفتاري در آن ها به وضوح ديده ميشود.
اختلال بيش فعالي از نوع ترکيبي
شيوع و بروز اين دو نوع اختلال ميتواند به صورت رفتار هاي ترکيبي در فرد هم بروز کند.
بيش فعالي کودکان نوپا را هم درگير ميکند؟
اين احتمال وجود دارد که کودکان نوپا با کودکاني که اختلال ADHD دارند، اشتباه گرفته شوند؛ چون علائم زير، در کودکان ۳ ساله و کمتر که در حال رشد هستند، هم ديده ميشود:
نداشتن تمرکز لازم روي فعاليت ها
انرژي مازاد
حرکت هاي تکانشي و هيجاني
علائم بيش فعالي
اختلال کم توجهي يا بيش فعالي به خصوص در کودکان چه علائمي دارد؟ آيا شما يک کودک پر جنب و جوش و بيش فعال داريد و از اين مسئله بيخبر هستيد؟ شايد اشتباه بسياري از والدين اين باشد که اين اختلال را در کودکان با بازيگوشي اشتباه ميگيرند؛ اما داستان اين بيماري چيز ديگري است؛ بياييد با علائم اين بيماري بيشتر آشنا شويم:
تکان خوردن بيش از حد دست و پاي کودک
يک کودک بيش فعال در کلاس درس و در بيشتر مواقع سر جايش نيست.
احساس بيقراري در اين کودکان معمولا با دويدن بيش از حد و غير طبيعي همراه است.
اين کودکان نميتوانند بدون سر و صدا بازي کنند.
اين کودکان در بيشتر مواقع، بيش از حد صحبت ميکنند.
گم کردن وسايل
نداشتن تمرکز در جزئيات
علت بيش فعالي در کودکان چيست؟
دليل بروز بيش فعالي در کودکان ترکيبي از عوامل ژنتيکي و محيطي است. اين کودکان در بخش هايي از مغز دچار نقص جزئي هستند. از عوامل محيطي بروز بيش فعالي در کودکان:
سيگار کشيدن يا مصرف الکل در بارداري توسط مادر
بروز مشکلات خاص حين بارداري يا زايمان مادر
سابقه وجود اختلال نقص توجه _ بيش فعالي در خويشاوندان ( ژنتيک)
مسمويت ناشي از سرب موجود در هوا ( ناشي از دود اتومبيل ها و آلودگي هوا)
اختلال کم توجهي
درمان بيش فعالي کودکان
تغذيه، ورزش، روان درماني و مصرف دارو در کنار نقش والدين بسيار مهم است و ميتواند اين اختلال را در کودکان کنترل و درمان کند.
درمان بيش فعالي با رژيم غذايي
بهتر است اين گونه بگوييم که پس از تأثير خانواده بر کنترل کودک بيش فعال، ميتوان از تأثير رژيم غذايي براي درمان اين بيماري صحبت کرد؛ مثلا زيادهروي در خوردن شکر ( کيک، شيريني، شکلات، بيسکوئيت، نوشابه هاي شيرين و …)، فست فود (غذا هاي با روغن سرخشده، پنير پيتزا، گوشت هاي فراوري شده و … ) همگي از محرک هاي غذايي در کودکان بيش فعال هستند؛ پس بهتر است اول از همه رژيم غذايي خود را تغيير دهيد.
علائم و درمان بيش فعالي
نظر شما درباره اين اختلال چيست؟ آيا کودک شما هم بيش فعال است؟ اصلا شايد خود شما هم علائم بيش فعالي داريد و خبر نداريد. اگر اينطور است، اميدوار هستيم که راهکار هاي ارائه شده به درمان هر چه سريعتر شما کمک کند.
بازار