هنر زندگي/ اختلال تماشاگري جنسي يا چشم چراني چيست؟ اين اختلال چه نشانههايي دارد؟ ممکن است شما هم با افرادي مواجه شده باشيد که در حال پرسه زدن در اطراف منزل شما بودهاند يا به قصد نزديک شدن به پنجره و ديد زدن به شما نزديک شدهاند. شايد مچ چنين افرادي را گرفته باشيد و سوال برايتان پيش بيايد که چرا برخي افراد چنين رفتارهاي از خود بروز ميدهند؟ در حالي که قصد دزدي هم نداشتهاند. در اين شرايط امکان وجود اختلال تماشاگري جنسي هست. اختلال تماشاگري جنسي در دسته انحرافات و اختلالات نابهنجاري جنسي طبقه بندي ميشود. در اين مقاله به تعريف، سير، علل و درمان اختلال تماشاگري جنسي ميپردازيم.
اختلال تماشاگري جنسي
در اختلال تماشا گري جنسي فرد مبتلا از اينکه به افراد برهنه نگاه کند، لذت جنسي ميبرد. به گونهاي که فرد براي ديد زدن احساس اجبار ميکند. فرد ممکن است با پرسه زدن در اطراف خانهها، دستشوييهاي عمومي، پشت پنجرهها و درها، سعي کند زناني که لباسشان را تعويض ميکنند يا به هر نحوي برهنه هستند را ببيند. اين اختلال در واقع نوع شديدي از چشم چراني است.
همچنين از ديدن رابطه جنسي ديگران لذت ميبرند. افراد داراي اختلال تماشاگري جنسي، معمولا به فرد قرباني نزديک نميشوند و قصد برقراري رابطه جنسي با او را ندارند. بنابراين اين افراد خطرناک نبوده و صدمهاي به قرباني نميزنند. فقط از اينکه پنهاني ديگران را ديد بزنند، و آنها از اين مسئله آگاه نباشند، لذت ميبرند. تماشاگر جنسي با ديدن ديگران در اين حالت ميل جنسي پيدا ميکند، تحريک ميشوند و در همان حين يا بعد از آن با تصاوير و خاطرات، مبادرت به خود ارضايي ميکنند.
شروع و سير اختلال تماشا گري جنسي
اختلال تماشاگري جنسي معمولا از سنين پايين آغاز ميگردد، رفتارهاي مشابه در سنين پايين و کودکي ديده ميشود. در نوجواني اين رفتار ادامه يافته و مدتها تداوم مييابد. تماشاگران جنسي ممکن است به خاطر پرسه زدن در اطراف خانهها دستگير شوند يا به همين امر متهم و بازداشت شوند ولي معمولا پس از آزادي باز هم عادت خود را ترک نميکنند و به ديد زدن مخفيانه ادامه ميدهند. آنها مانند ساديسمي ها نبوده و با آزار ديگران کسب لذت نميکنند، بلکه تنها به صورت مخفيانه با ديد زدن لذت جنسي ميبرند.
شيوع اختلال تماشاگري جنسي
از شيوع دقيق اين اختلال نميتوان مطمئن بود. ولي بين ديگر اختلالات جنسي ميتواند شيوع بيشتري داشته باشد. بيشتر در مردان گزارش شده است ولي بين زنان هم رايج است. در واقع بين زنان و مردان در فکر کردن به تماشاي رابطه جنسي ديگران و ديد زدن برهنگي ديگران تفاوتي نيست، ولي مردان اين تکانه را بيشتر به دنياي واقعي ميآورند. بسياري از تماشاگران جنسي به شکل همزمان اختلال نمايشگري جنسي هم دارند. ولي تماشاگران جنسي که نمايشگري جنسي هم همزمان دارند از آسيب شناسي گسترده تري خبر ميدهند و از طبقات پايينتر اجتماعي – اقتصادي هستند.
علل ابتلا به اختلال تماشگري جنسي
ميل جنسي در افراد مبتلا به تماشاگري جنسي به گونهي ديگري بروز پيدا ميکند و ارضا ميشود. ميل جنسي آنها با ديد زدن ديگران افزايش مييابد و تا اين کار را انجام ندهند فشار زيادي را تجربه ميکنند.
علت اين اختلال نامشخص است. فردي که مبتلا به تماشاگري جنسي است، احتمالا از بچگي در معرض شناختهاي نادرست از رابطه جنسي، نقشه عشقي معيوب و تجارب جنسي نامناسب قرار گرفتهاند. محققان بين اين اختلال و اختلال وسواسي – اجباري ارتباط يافتهاند. در واقع اين احساس اجبار براي ديد زدن و خودارضايي کردن ميتواند شکلي از يک وسواس باشد.
درمان اختلال تماشاگري جنسي
درمانهاي مختلفي که براي اين اختلال در نظر گرفته شده است درمانهاي روانکاوي، گروه درماني و الکتروشوک درماني ميباشد. موفقيت درمان در هيچ يک از موارد گفته شده کاملا مشخص نيست.
روانکاوي
متخصص در روانکاوي همانطور که از اسمش پيداست، سعي ميکند تا به جستجو و کاوش روان فرد مبتلا به اختلال تماشاگري بپردازد. در روانکاوي منشأ و علل اين اختلال، در گذشته فرد و به ويژه در اتفاقات دوران کودکي او جستجو ميشود. گاه مشاهده شده علت بسياري از انحرافات جنسي، تجاوز جنسي در کودکي بودهاست. روانکاو سعي ميکند علتها را شناسايي کرده، تأثيرات آنها را کاهش دهد و به تغيير نگرش و باورهاي مبتني بر چشم چراني بپردازد. براي اطلاع بيشتر در مورد روانکاوي کليک کنيد.
الکتروشوک درماني
الکتروشوک درماني نوعي از درمانهاي روانپزشکي است که در آن درمان با تشنج برقي براي اختلالات رواني و جنسي صورت ميگيرد. البته تأثير چنين درمانهايي بر روي اختلال نمايشگري جنسي به طور کامل ثابت نشدهاست. اين نوع از درمان عوارضي همچون گيجي را در پي دارد.
برخي ديگر از روشهاي درماني
برخي پژوهشها بر استفاده از پورنوگرافي در درمان تأکيد ميکنند. در واقع تمرکز فرد را از تماشاگري جنسي واقعي به تماشاي پورنوگرافي تغيير ميدهند. از مضرات اين نوع درمان اين است که فرد ممکن است به پورنوگرافي معتاد شود.
علاوه بر مشاوره روانشناسي، گاهي براي درمان تماشاگري جنسي ترکيبي از داروهاي ضد افسردگي و ضدروانپريشي استفاده ميشود. درمانهاي مرتبط با اختلال وسواسي- جبري درمانهاي مناسبي براي اختلال تماشاگري جنسي هستند.
سؤالات متداول
نشانههاي اختلال تماشاگري جنسي چيست؟
افراد مبتلا ميل شديدي به مشاهده افراد در حال لباس عوض کردن و يا مشاهدهي رابطه جنسي دارد. اين اختلال آشفتگي زيادي را براي فرد به وجود ميآورد و در زندگي روزمره او اختلال ايجاد ميکند. افراد تماشاگر جنسي اغلب فانتزيهايي مرتبط با انجام رابطه جنسي با فردي که تماشايش ميکنند را دارند، اما در عمل کمتر اين اتفاق ميافتد و بيشتر خود ارضايي ميکنند.
آيا تماشاگري جنسي جرم محسوب ميشود؟
تقريبا در تمامي کشورها اين اختلال نوعي از جرم محسوب ميشود و بر اساس قوانين کشورها براي آن مجازات در نظر گرفته ميشود. بيشتر کشورها افراد را از عکاسي و فيلم برداري بدون اجازه از ديگران و خانههاي آنها منع ميکنند.
بازار