خراسان/ به تقاضاهايي همچون «مامان، منو ببر تاب و سرسره»، «چرا ديگه من رو اون آبميوه فروشي نميبري» و ... بايد با روش مثبت و ملايم پاسخ داد
«بريم آبميوهفروشي»، «امروز منو ببر تاب و سرسره توي پارک»، تقاضاي توپ بازي در نيمه شب و ... ، اينها خواستههاي غير معمول يک کودک نيست اما در شرايط خانه ماندن اجباري، بچهها با درخواستهاي مکرر و بيوقت اين چنيني قصد دارند که کمي غيرقابل کنترل به نظر برسند که گاه به اوقات تلخي و گريه آنها ختم ميشود. قابل پيشبينيترين واکنش پدر و مادرها با اين جمله شروع ميشود: «نميفهمي همهجا بسته است يعني چي؟»، «حالا نه، باشه بعدا». شايد در ظاهر اين برخورد هماني است که بايد باشد اما در واقع آتش زير خاکستر است و با اين لحن منفي، کودک براي درخواستهاي بيجاي بعدي مصممتر ميشود. با اينکه با اين روش به طور مستقيم کودک را متوجه اشتباهش کرديم اما با روشهاي مثبت و ملايمتر، نتيجه بهتري خواهيم گرفت. در ادامه، شما را با چند روش ساده براي روبهرو شدن با چنين انتظاراتي در اين شرايط خاص آشنا خواهيم کرد.
به او اطمينان خاطر بدهيد که هميشه آماده کمک به او هستيد | اين موضوع را براي کودک به طور کامل روشن کنيد که شما نيازهايش را درک خواهيد کرد و مايليد خواستههاي او را برآورده کنيد اما از طرفي بايد بداند که گاهي، چنين امکاني وجود ندارد و بايد کمي صبر داشته باشد.
فرصت انتخاب بدهيد | به طور مثال و به جاي منع توپ بازي اش در نيمه شب آنهم با عصبانيت که نتيجهاي جز لجبازي و واکنش تند او به همراه ندارد، راه بهتري براي بازي کردن با توپ به او پيشنهاد بدهيد. مثلا بگوييد: «چون شب است و همسايهها خوابند، توپ را فقط قل بده» يا « الان همسايهها خوابند به جاي توپ بازي، رنگآميزي بکن». از آنجا که کودکان قدرت تصميمگيري و طراحي يک کار يا خواسته جايگزين را ندارند، اين والدين هستند که بايد در چنين شرايطي به آنها کمک کنند.
از ترفند حواسپرتي استفاده کنيد | در کودک زير 6 سال که استدلال، کمتر در او تأثيرگذار است، از روش «حواس پرت کردن» استفاده کنيد و براي کودکان بزرگتر، بعد از ارائه دليل براي انجام ندادن خواستههايش در صورت قانع نشدن از «نه» مشروط استفاده کنيد. مثلا وقتي قبل از غذا، شيريني ميخواهد، به او بگوييد: «شيريني قبل از غذا جلو اشتهايت را ميگيرد؛ اما بعد از غذا ميتواني کمي شيريني بخوري.»
دليل برآورده نکردن خواستهاش را توضيح بدهيد | وقتي براي انجام خواسته کودکتان به هر دليلي ناتوانيد، نامعقول جلوه دادن خواستههاي او بدترين روش است. در اين شرايط بهتر است والدين دليل برآورده نکردن خواستههايش را توضيح دهند نه اينکه خودشان را نسبت به آن بيتفاوت نشان دهند. کودک با احساس اينکه خواستههايش براي پدر و مادرش مهم هستند، آرامش و احساس اطمينان بيشتري خواهد داشت. البته اين روش براي خردسالان کارساز نيست ولي هر چه سن کودک بالاتر باشد،کارآمدتر است.
نويسنده : فاطمه قاسمي | مترجم منبع: psychologytoday، pbs
بازار