باشگاه خبرنگاران/ يک روانشناس درباره نحوه برخورد والدين با کودکاني که بزرگتر از سنشان صحبت ميکنند، توضيحاتي داد.
سيد شهرام عليزاده روانشناس و مشاور، درباره نحوه برخورد والدين با کودکاني که بزرگتر از سنشان صحبت ميکنند، اظهار کرد: با توجه به افزايش منابع کسب اطلاعات کودکان در عصر جديد شاهد آن هستيم که کودکان به طور خواسته يا ناخواسته برخي از ويژگيهاي بزرگسالان را تقليد ميکنند و متناسب با بازخورد دريافتي از جانب ديگران به انجام اين رفتارها ادامه ميدهند و يا آن مساله را فراموش ميکنند.
وي تصريح کرد: کودکي را در نظر بگيريد که در زمان عصبانيت خود جملاتي از قبيل «مامان من ديگه اعصابم نميکشه، زده به سرم که بزنم به کوه و بيابون» را به کار ميبرد. والدي که رو در روي اين کودک است ميتواند واکنشهاي متفاوتي را بروز دهد. يکي از اين واکنشها خوشحالي ملموس از شنيدن چنين جملاتي است که به صورت بوسيدن، در آغوش کشيدن و به کار بردن جملات تشويقي بروز ميکند و شوق کودک را براي به کار بردن اين جمله و جملات مشابه با آن بيشتر ميکند. اين کودک به طور ناخودآگاه چنين جملاتي را به دايره واژگان خود خواهد افزود تا تشويق مجدد والد را دريافت کند.
اين روانشناس ادامه داد: ديگر واکنشي که والدين در پيش ميگيرند عصبانيت و تنبيه لفظي کودک پس از شنيدن چنين جملاني است. واکنش والدين به کودک با به کار بردن جملاتي همچون «بي ادب، اينا چيه ميگي؟ خجالت نميکشي؟» موجب ميشود تا کودک متوجه حساسيت پدر و مادر نسبت به اين جملات شود و از اين پس براي عصباني کردن آنها و دريافت توجه منفي به اين جملات روي بياورد.
وي با اشاره به اينکه رفتار ديگري نيز ممکن است از جانب والدين بروز کند و اين واکنش، هر گونه بي تفاوتي نسبت به کودک در زمان استفاده از اين جملات را شامل ميشود، افزود: فرض کنيد کودکي در زمان عصبانيت جمله «من ديگه بريدم، ديگه اعصاب ندارم» را به کار ميبرد. يکي از بهترين واکنشهاي والد اين است که به اين کودک توجه نکند و در صورت اعتراض شديدتر کودک به او بگويد که من متوجه حرفهايت نميشوم و درک اين جملات برايم دشوار است و از او بخواهد تا از کلمات و جملات صحيح استفاده کند و در صورت به کار بردن جملات و کلمات متناسب با سن خود او را تشويق کند تا علاوه بر اصلاح رفتار کودک، حس درک شدن را نيز به او منتقل کند.
عليزاده خاطرنشان کرد: رعايت يک نکته در اين مورد کاملا ضروري به نظر ميرسد و آن اين است که در هنگام صحبت کردن با کودک از چنين جملاتي استفاده نکنيد و منابع کسب اطلاعات آنها را مدام بررسي کنيد. همچنين در هنگام حضور در جمعهاي خانوادگي از اطرافيان خود درخواست کنيد تا از به کار بردن چنين عباراتي اجتناب کنند.
بازار