هنر زندگي/ يک همسر شکاک و بدبين، ميتواند لحظات بسيار سختي را در زندگي زناشويي به وجود آورد. تصور کنيد به يک مهماني دعوت شدهايد، به اميد خوشگذراني و داشتن لحظات خوب، خودتان را آماده ميکنيد اما در مهماني متوجه ميشويد که همسرتان مدام شما را زير نظر دارد؛ يک نگاه ساده، خنده يا صحبت کردن با فردي ديگر باعث ميشود به شکل غير منتظرهاي واکنش نشان دهد يا مدام به شما اخم کند. در آن لحظه هم نگران اين هستيد که ديگران متوجه رفتارهاي غير عادي او شوند و هم احساس نااميدي، عصبانيت و ناباوري در شما موج ميزند. طولي نميکشد که اين رفتارها شما را به ستوه آورده و حتي ممکن است به طلاق و جدايي فکر کنيد. اما بهتر است قبل از هر تصميمي از دلايل شکاک بودن همسر و راههاي برخورد با او اطلاعات به دست آوريد.
همسر شکاک | چرا همسرم بدبين است؟
بدبيني يکي از ويژگيهاي شخصيتي است که علل و عوامل مختلفي در ايجاد آن تأثيرگذار هستند. شناسايي اين عوامل به شما کمک ميکند تا بتوانيد رفتارهاي مناسبتري را در پيش گرفته و به سازگاري بالاتري در زندگي مشترک دست پيدا کنيد. از جمله مهمترين علل بدبيني ميتوان به موارد زير اشاره کرد:
1. داشتن تجربيات ناخوشايند در سبک ارتباطي با والدين
پرورش يافتن در محيط خانوادگي که افراد در آن دائماً با بدرفتاري مواجه ميشوند و نيازهاي آنها به خصوص در دوران کودکي ناکام مي ماند، باعث ميشود که افراد نگاه بدبينانهاي را نسبت به دنيا شکل دهند. در واقع روانشناسان معتقدند سالهاي اوليه کودکي و کيفيت ارتباط با والدين، تعيين کننده اساس شکلگيري اعتماد به دنيا است. در نتيجه فردي که مادر يا پدر خود را نامطمئن و غير قابل اعتماد درک ميکند در آينده ممکن است در شکل دادن روابط عميق با ديگران نيز دچار مشکل شود.
اگر احساس ميکنيد که همسرتان در ارتباط با والدين خود در گذشته با مشکل مواجه بوده و امروزه نيز اين مشکلات بر رفتارهاي او تاثير ميگذارد، بهترين کار اين است که به او کمک کنيد از يک روانشناس براي بهبود اوضاع کمک بگيرد. توجه داشته باشيد که سرزنش کردن خانواده همسر يا بدگويي از آنها نه تنها بدبينيهاي همسرتان را کمتر نميکند بلکه باعث بدتر شدن شرايط و دعواهاي بيشتر نيز ميشود.
2. همسر شکاک | داشتن تجربيات ناخوشايند در ارتباط عاطفي
بنيان يک رابطه عاطفي بر اعتماد ساخته ميشود. وقتي يکي از زوجين با رفتارهايي نظير خيانت يا شيطنتهاي بيجا دائماً اعتماد فرد مقابل را تحريک ميکند، در واقع بنيان رابطه را هدف قرار داده و در جهت تخريب ارتباط زناشويي گام برميدارد. در نتيجه بدبيني هميشه صفتي نيست که از گذشته همراه فرد وجود داشته باشد بلکه ميتواند در جريان رابطه عاطفي و مشاهده رفتارهاي شک برانگيز از جانب همسر نيز ايجاد شود.
3. قرار گرفتن بيش از حد در معرض اخبار منفي
بسياري از افراد در زندگي شخصي خود نه از جانب والدين و نه از جانب همسر با رويدادهاي منفي که اعتماد آنها را تهديد کند، مواجه نميشوند اما بازهم بدبيني و شک زيادي را از خود بروز ميدهند. اين مسئله ميتواند بازتابي از محيط پيرامون و قرار گرفتن در معرض اخبار منفي نظير افزايش آمار خيانت يا مشاهده آشناياني که با اين مسائل مواجه شدند، باشد.
4. ابتلا به اختلال شخصيت پارانوييد
گاهي اوقات بدبيني تبديل به يک صفت شخصيتي غالب در زندگي فرد ميشود به طوري که الگوي کل روابط بين فردي را تشکيل ميدهد. در اين شرايط همسرتان نه تنها به شما بدبين است بلکه در کليه روابط خود با ساير افراد نيز به سختي اعتماد کرده و نميتواند ارتباط چندان عميقي با ديگران برقرار کند.
اگر اين الگوي کلي در حدي باشد که عملکرد زندگي همسرتان را تحت تاثير قرار داده و باعث بروز مشکلاتي در ابعاد مختلف زندگي نظير شغل، تحصيل يا قطع شدن روابط دوستانه شده، نشان دهنده وجود يک اختلال است که براي بهبود به دريافت خدمات روانشناختي نياز دارد. توجه به اين نکته بسيار اهميت دارد که هرگز به همسرتان برچسب نزنيد و از مشکلات روحي رواني او به عنوان سلاحي جهت دفاع از خود استفاده نکنيد. در اين شرايط بهترين کار اين است که به همسرتان کمک کنيد از يک مشاور روانشناس کمک بگيرد.
5. ابتلا به اختلالات سوءمصرف مواد
يکي از عوارض سوءمصرف برخي مواد نظير شيشه و توهمزاها دچار شدن به بدبيني و شکاکيت بيمارگون است. اگر همسرتان به يک باره خلقياتش تغيير ميکند و سوءظنهاي عجيب يا بسيار افراطي را در مورد شما يا ديگران مطرح ميکند، ممکن است تحت تاثير مصرف مواد خاصي قرار داشته باشد. با اين حال فوراً به خاطر بدبيني همسر در مورد اعتياد او قضاوت نکنيد. پيش از هر چيز تلاش کنيد با يک روانشناس متخصص در حيطه اعتياد مشورت کرده و در مورد ساير علامتهاي اعتياد به مواد مخدر آگاه شويد.
زندگي با همسر شکاک چگونه است؟
همسر شکاک، ميخواهد که شما را هميشه تحت کنترل قرار دهد پس بيش از اندازه محدودتان ميکند. آرامش ندارد و ذهنش درگير اين است که شايد به او خيانت کنيد. ممکن است در ابتداي رابطه متوجه حساسيت او نشويد يا خودتان را گول بزنيد که به خاطر دوست داشتن و علاقه زياد است؛ ولي به تدريج حس ميکنيد که بدبينيهاي او غير قابل تحمل شده و به سر زدنهاي ناگهاني به محل کارتان و محدود کردن روابط خانوادگي گسترش مييابد. طوري شما را تحت نظر دارد که حس ميکنيد يک کارآگاه خصوصي استخدام کردند که ميخواهد مچ شما را بگيرد. براي حريم خصوصيتان ارزشي قائل نيست و مدام تماسها، پيامها و رفت و آمدهاي شما را چک ميکند.
ادامه يافتن بدبيني، به نارضايتي بيشتر از زندگي منجر ميشود و انبوهي از احساسات نااميدي، غم، عصبانيت، اضطراب و افسردگي را تجربه ميکنيد. در حالت شديدتر اگر شکاکيت با ضرب و شتم هم همراه باشد، ممکن است چنان درماندگي و حقارتي در شما ايجاد شود که تنها راه رهايي را طلاق بدانيد.
همسر شکاک | سهم شما در بدبيني همسرتان چقدر است؟
شرط اصلي ازدواج، داشتن تعهد است که به ماندگاري زندگي مشترک کمک ميکند. سوال اساسي اين است که چقدر به اين تعهد پايبند بوديد و اين اطمينان را در همسر خود ايجاد کردهايد. نگاه کردن به جنس مخالف، گرم گرفتن با آنها، مقايسه همسرتان با ديگران، بي توجه به او يا عدم ابراز عشق و علاقه، به تدريج باعث بدبيني در او ميشود. برخي از افراد با افتخار از روابط قبلي خود صحبت ميکنند؛ چه بسا به تدريح اثرات منفي آن مشخص ميشود.
رقصيدن به ساز همسر شکاک!
پس از آگاه شدن از حساسيت بيش از اندازه همسر خود، ممکن است هر چيزي که او به شما تحميل ميکند را قبول کنيد. اما به اين موضوع توجه داشته باشيد تا کي ميتوانيد اين روند را ادامه دهيد. درست است که نبايد به بدبيني او دامن بزنيد ولي لازم است براي خود، چهارچوبي تعريف کنيد. قرار نيست شما از همه خواستهها و حقوق طبيعي خودتان محروم شويد تا او را راضي نگه داريد. بلکه بايد همراه همسرتان در مسيري بر مبناي احترام متقابل و صميميت حرکت کنيد. در ادامه راهکارهايي ارائه ميدهيم تا بدانيد که چگونه با همسر شکاک خود رفتار کنيد:
1. همسر شکاک | شناسايي اولين جرقه هاي بدبيني
براي حل مشکل بدبيني همسر، شناسايي عوامل ايجاد کننده بدبيني او اهميت دارد. اولين بار چه زماني، بعد از چه موقعيتي و چطور حس کرديد که به شما بدبين شده است. واکنش شما چگونه بوده و چه تاثيري روي رابطه تان گذاشته است. تحليل اين شرايط کمک ميکند که تا حدي کنترل شرايط را بدست آورده و اختلافات خانوادگي را برطرف سازيد.
2. رعايت کردن خط قرمزها
زماني که ازدواج کرديد در مورد يک سري موضوعات و حد و مرزها با هم به توافق رسيديد؛ خط قرمزها را دور نزنيد. سعي کنيد اعتماد او را جلب کرده و موقعيتي را ايجاد نکنيد که شک او بيشتر شود. با لجبازي کردن هيچ چيز درست نخواهد شد.
3. گفت و گوي سازنده
در زماني مناسب، با همسرتان در مورد بدبينيهايش صحبت کنيد. انگشت اتهام را به سوي او نگيريد و برايش توضيح دهيد احتمالا سو تفاهمهايي ايجاد شده که خودتان هم از آن خبر نداريد. سعي کنيد اين اطمينان را بدهيد که از زندگي در کنار او لذت ميبريد. به او بگوييد که رفتارهاي کنترلياش باعث اضطراب و ناراحتيتان شده و دونفري در از بين بردن اين سو تفاهمها تلاش کنيد.
4. همسر شکاک | خلف وعده نکنيد!
زماني که به وعدههايتان عمل نميکنيد، همسرتان گمان ميکند که به اندازه کافي برايش ارزش قائل نيستيد يا شايد با فردي ديگري ارتباط داريد که او را فراموش کرديد. به او نشان دهيد که فردي قابل اتکا و صادق هستيد. اگر به هردليل در عمل به وعده، موفق نشديد از او دلجويي کنيد تا بداند به خاطر کم اهميت شماردن او نبوده است.
5. همسرتان را باديگران مقايسه نکنيد
زماني که همسرتان را با ديگري مقايسه ميکنيد، اين پيام را به او مي دهيد که تو به اندازه او خوب نيستي و من از بودن در کنار تو راضي نيستم. در واقع اعتماد به نفس او را از بين ميبريد پس دچار ترس شده و به تدريج اين فکر در او ايجاد ميشود که دنبال فرصتي هستيد تا رهايش کنيد.
6. همسر شکاک | عشق خود را ابراز کنيد
ابراز عشق و گفتن جمله دوستت دارم در رابطه اهميت زيادي دارد و يک اطمينان خاطر به همسرتان ميدهد. برخي فکر ميکنند که گفتن آن ضرورتي ندارد و ما در عمل به او نشان ميدهيم ولي تاثير کلمات خيلي بيشتر از چيزي است که تصور ميکنيد. براي کسب اطلاعات بيشتر در زمينه ابراز عشق کليک کنيد.
سخن آخر
با در دسترس بودن، احساس نگراني و عدم امنيت همسرتان را کم کنيد. تماسش را تا حد امکان بدون پاسخ نگذاريد و اضافه کاريها يا برنامههاي خود را به همسرتان اطلاع دهيد. از پنهان کاري، ايجاد ابهام يا شوخيهاي نابجا بپرهيزيد.
پيدا کردن عامل ايجاد بدبيني و شکاکيت همسرتان موضوعي بسيار مهم است. عوامل مختلفي مانند اختلال شخصيت پارانوئيد، سو مصرف مواد مخدر، ارتباط فرازناشويي و... ميتواند به پيدايش اين حساسيتها در او دامن زده باشد. براي اين منظور ميتوانيد با يک متخصص و مشاوره خانواده مشورت کنيد
بازار