خراسان/ پيشنهادهايي به والدين براي پُربارکردن اوقاتفراغت فرزندشان در تابستان امسال است.
اگر سالهاي قبل ميشد با ثبتنام کودکان در کلاسهاي متنوع، اوقات فراغت آنها را پر کرد امسال تعداد کلاسهايي که براي بچهها برگزار ميشود، بسيار محدود است. با توجه به اين نکته غالب کودکان اين تابستان را در خانه خواهند بود. در برنامه تابستاني امسال، بهتر است حداقل سه بخش متفاوت را براي فرزند دبستاني خود در نظر داشته باشيد؛ زماني براي آموختن مهارتهاي جديد، زماني براي مرور برخي مباحث درسي و قسمت سوم، وقتي براي بازي و فعاليتهاي آزاد. اما چطور ميتوانيم برنامه تابستاني براي کودکان دبستاني خود ترتيب دهيم که هم به آنها خوش بگذرد و هم بتوانند در اين فرصت، مهارتهايي را بياموزند و در کنار آن براي سال تحصيلي جديد هم آمادگي نسبي پيدا کنند؟ در پرونده امروز زندگي سلام در پي پاسخ به اين سوالات هستيم.
کلاسها را به خانه بياوريد!
چند توصيه به والديني که دوست دارند در تابستان امسال، فرزندشان مهارتهاي جديدي را در خانه ياد بگيرد
کلاسهاي تابستاني به صورت معمول، فرصتي بود که بچهها ميتوانستند مهارتهاي جديدي را ياد بگيرند اما امسال که بيشتر آنها تعطيل هستند، بسياري از والدين ممکن است با افسوس به روزهايي که در حال سپري هستند، نگاه و تصور کنند امسال تابستان، فرزندشان فرصتي براي يادگيري مهارتهاي جديد يا تجربه فعاليتي متفاوت را نخواهد داشت. اگر شما هم چنين تصوري داريد، اولين پاسخ ما به شما اين است: خودتان را دست کم نگيريد!
آستينها را بالا بزنيد
هر کدام از ما در طول سالها مهارتهايي را آموختهايم؛ مهارتهايي که شايد حالا خيلي هم به چشم ما نيايند. از اين فرصت تابستان استفاده کنيد و هفتهاي دو سه نوبت را براي آموزش اين مهارتها به فرزندتان ترتيب دهيد و نکاتي را هم که در ادامه مطرح ميشود مدنظر داشته باشيد.
دنبال عناوين دهانپرکني مانند روباتيک، آموزش زبان خارجي و ... نباشيد. آموزش مهارتهاي روزمره و ساده را هم جدي بگيريد و مواردي مانند خياطي (دوختن درز، دوختن دکمه، دوختن کيسه ساده و ... )، باغباني (کاشت دانه، قلمه زدن، شناخت علف هرز و کندن آن، آبياري و ... ) را هم در فهرست بياوريد.
انجام فعاليتهايي مانند خياطي و گلدوزي ميتواند کمک کند تا هماهنگي چشم و دست در فرزند شما تقويت شود. اين موضوع ارتباط مستقيمي با خوانا نويسي و خوشخطي فرزند شما دارد. پس در آموزش اين موارد به فرزندان پسر خود هم کوتاهي نکنيد.
آشنايي دختربچهها با مسائل فني و مواردي مانند سرويس کردن کولر و تعمير يک وسيله برقي، ميتواند اعتماد به نفس آنها را تقويت کند و به آنها فرصت دهد توانمنديهاي خود در حوزههاي مختلف را کشف کنند، پس به تصور پسرانه بودن برخي فعاليتها، آنها را از کسب تجربه محروم نکنيد.
اين روزها کتابهاي خوبي براي آموزش مهارتهاي اجتماعي در بازار وجود دارند. کتابهايي که ميتوانيد با صرف هزينهاي معقول آنها را تهيه و با کمک آنها با فرزند خود مهارتهايي چون مديريت احساسات، خودآگاهي، همدلي، حل مشکلات، تفکر خلاق و ... را تمرين کنيد.
بسياري از سايتها اين روزها فهرستي از فعاليتهايي را که ميتوانيم با فرزندان دبستانيمان انجام دهيم، به صورت رايگان در اختيار ما قرار ميدهند. از اينترنت براي پيدا کردن ايدههاي جديد يا آموختن روش آموزش برخي مهارتها کمک بگيريد.
تقويت مهارتهاي درسي را فراموش نکنيد
با کمک بازي و فعاليتهاي لذتبخش به سراغ تقويت مهارتهاي درسي فرزندتان برويد
برخي مهارتهاي درسي دبستان، ميتوانند به آساني در خانه تقويت شوند. مهارتهايي چون جمع و تفريقهاي يک رقمي، دو رقمي و سه رقمي، جدول ضرب، روانخواني و املا. اما در عين حال اگر قرار باشد در قالبهايي خشک از کودکان خواسته شود اين کارها را انجام دهند، به صورت معمول آنها مقاومت بالايي براي انجام کار دارند. چند روشي که در ادامه مطرح خواهد شد، ميتواند به شما کمک کند با صرف کمي وقت، فعاليتهاي مناسبي را در اين زمينه براي فرزندتان برنامه ريزي کنيد.
تقويت جمع و تفريق و ضرب
به احتمال زياد شما هم فعاليتهاي رنگآميزي عددي را ديدهايد؛ نقاشيهايي بيرنگ که داخل هر بخش آن عددي نوشته و سپس از کودک درخواست شده به عنوان مثال عدد 2 را سبز و 3 را قرمز کند. تهيه اين سبک فعاليتها براي تقويت جمع و تفريق يا ضرب کار چندان دشواري نيست و فقط کمي حوصله ميخواهد.نقاشي سادهاي بکشيد، داخل هر بخش جمع و تفريقي بنويسيد و در کنار نقاشي، متناسب با نتيجه جمع و تفريقها، اعداد را کدگذاري کنيد. به عنوان مثال هر کجا حاصل جمع يا تفريق 6 بود، آبي شود، هر کجا 12 بود، صورتي شود و به همين ترتيب ادامه دهيد. براي جدول ضرب هم ميتوانيد چنين روشي را استفاده کنيد.
تقويت روانخواني
چند پيشنهاد طلايي هم ميتواند فعاليت کتاب خواني را در تابستان جذابتر کند و البته باعث شود در کنار روانخواني، مهارتهاي ديگر فرزندتان چون نوشتن و درک مطلب هم تقويت شود.
براي کتابهاي داستان فرزندتان، 4 يا 5 سوال طرح کنيد و از او بخواهيد بعد از خواندن، به سوالات پاسخ دهد. البته سوالات را بسيار دشوار يا نيازمند نوشتن زياد در نظر نگيريد.
از فرزندتان دعوت کنيد کتابي را بخواند و بعد خلاصه آن را براي اعضاي خانواده(حضور همزمان پدر و مادر اهميت زيادي دارد) ارائه دهد. ميتوانيد از ارائه او با گوشي فيلم بگيريد. فيلم گرفتن ميتواند به فرزندتان انگيزه دهد تا کار را جديتر بگيرد. در عين حال که به عنوان فعاليتي ديگر، ميتوانيد آن فيلم را تماشا و سپس درباره نقاط قوت و ضعف ارائه با فرزندتان صحبت کنيد.
کتابهايي را مشخص کنيد و به فرزندتان بگوييد تا از آنها، چهار يا پنج سوال طرح کند و شما به آنها پاسخ دهيد.
ساخت کتاب داستان يکي ديگر از فعاليتهاي پيشنهادي است. البته انتظار نوشتن هر هفته يک کتاب را از فرزندتان نداشته باشيد، همين که در طول اين زمان، سه يا چهار نوبت هم اين فعاليت را انجام دهد، خوب است.
اگر فرزند دبستانيتان خواهر يا برادر کوچک دارد، از او دعوت کنيد براي خواهر يا برادرش کتابها را بلندخواني کند. در زمان بلندخواني هم در پي تذکر بابت همه اشتباهات او نباشيد. تذکر زياد باعث کاهش انگيزه او براي تکرار اين فعاليت خواهد شد.
از امکانات دوروبرتان غافل نشويد
در خانه هم ميشود برنامههايي جذاب و جديد براي کودکان ترتيب داد، کافي است نگاهي متفاوت داشته باشيد
همه ما در دور و بر خودمان امکاناتي داريم که در حالت معمول به آنها بيتوجهيم. در حاليکه همين امکانات در شرايطي مانند تابستان امسال ميتوانند بسيار به کار بيايند و کار ما را آسانتر کنند. در زمان برنامهريزي براي اين تابستان اين نکات را هم در نظر داشته باشيد.
هوشمندانه از گوشي هوشمند استفاده کنيدميتوانيد برنامه فيلمسازي را با فرزندتان اجرا کنيد. موضوعي را انتخاب کرده، فيلمبرداري کنيد و سپس با کمک اپليکيشنهاي اديت فيلم، روي آن موسيقي بگذاريد، آن را اديت و سپس نتيجه نهايي را در جمع خانوادگي تماشا کنيد. در کنار اين فعاليت، اين روزها اپليکيشنهاي آموزشي براي بسياري از فعاليتها مانند نقاشي، رشتههاي ورزشي و ... هم وجود دارد.
دورههاي آنلاين مناسب را پيدا کنيد
اين روزها برخي مراکز، دورههاي آموزشي خود براي کودکان و نوجوانان را به صورت آنلاين برگزار ميکنند. متناسب با علايق فرزندتان و امکاناتي که در اختيار داريد، ميتوانيد او را در چنين دورههايي ثبت نام کنيد. البته غالب اين دورهها براي کودکان سالهاي پاياني دبستان و بزرگتر است چراکه کودکان کوچکتر کمتر ميتوانند از دورههاي مجازي بهره کافي را ببرند و در عين حال صرف زمان زياد پاي رايانه و صفحات نمايشي در سنين پايينتر عوارض بيشتري ميتواند داشته باشد.
از قابليتهاي نزديکان خود غافل نشويد
هر چند اين روزها رفت و آمدهاي ما بسيار محدود شده اما باز هم با تعدادي از نزديکان رفت و آمد داريم. اگر در نزديکان خود کسي را سراغ داريد که فرزندي همسن فرزند شما دارد، به او پيشنهاد برگزاري کلاسهاي تابستاني را به نوبت بدهيد. يک روز در هفته شما براي فرزندان خود و فرزندان او کلاسي برگزار کنيد و روز ديگر او کلاسي برگزار کند. با اين کار هم کودکان شما تجربه غنيتري خواهند داشت و هم شما زماني براي رسيدگي به ساير اولويتهاي خود پيدا ميکنيد. البته در هر رفت و آمدي حواستان به رعايت نکات بهداشتي باشد.
مشکلات تابستانکرونايي را بپذيريد
اگر ميخواهيد تابستان کمتنش و البته پرباري در کنار فرزندانتان داشته باشيد، چند نکته را بايد در نظر بگيريد
تابستان امسال محدود شدن کلاسهاي آموزشي و رفت و آمدها، به اندازه کافي به همه ما فشار وارد ميکند. اين ايده که بياييم خودمان براي اين تابستان برنامهريزي کنيم، ميتواند تبديل به عامل جديدي براي افزايش فشار شود. توجه به نکاتي که در ادامه مطرح ميشود، ميتواند کمک کند تا ديدي واقعگرايانهتر درباره اين تابستان داشته باشيم.
انتظار اختصاص زمان زيادي را براي آموزش به فرزندتان به شکل روزانه نداشته باشيد. صرف زماني محدود اما با کيفيت با فرزندتان، بسيار بهتر از صرف زمان زياد اما با بيحوصلگي است.
از سرزنش خود، مقايسه خود با ديگران و افسوس خوردن بابت شرايط پيشآمده، خودداري کنيد. اين رفتارها تنها شما را عصبي مي کند و نارضايتي را در شما افزايش ميدهد.
کمالگرايي در آموزش، تنها رابطه شما با فرزندتان را تخريب ميکند. پس به وقت آموزش به فرزندتان خيلي سخت نگيريد. اين تابستان آخرين فرصت فرزند شما براي آموختن مهارتها نيست، پس اگر چيزي را به خوبي ياد نميگيرد، به او زياد سخت نگيريد.
براي هر روز، نهايت دو يا سه فعاليت که نياز به صرف وقت مستقيم توسط شما را دارد، در نظر بگيريد. زمانهاي بازي آزاد، نه فقط براي فرزندتان ضروري است که به شما هم فرصت ميدهد به اولويتهاي ديگر زندگي خود برسيد.
مکتوب کردن برنامه هفتگي به آرامش بيشتر فرزند شما و خود شما کمک ميکند. با همفکري يکديگر، برنامه بنويسيد و آن را جايي جلوي چشم نصب کنيد.
سخني با پدرهاي معمولا سرشلوغ امروزي
پدران هم بايد زمان باکيفيت و مفيدي را اين تابستان با فرزندانشان داشته باشند
تمام نکاتي که تا به اينجا گفته شد، ميتواند هم توسط مادر و هم پدر انجام شود اما از آنجا که به صورت معمول متاسفانه پدران خود را در تربيت فرزندان دست کم ميگيرند، ناچاريم تاکيد دوبارهاي بر لزوم مشارکت پدران در اين روزها داشته باشيم. به عنوان پدر بهتر است چند توصيهاي را که در ادامه مطرح خواهد شد، در نظر داشته باشيد.
تسليم باورهاي نادرست نشويد: هيچ مطالعه علمي تا به امروز نتوانسته نشان دهد که پدران توان صرف وقت باکيفيت با فرزند خود را ندارند يا اينکه نميتوانند با صبوري و حوصله به فرزند خود موضوعي را آموزش دهند. پس اين تصورات نادرست را کنار بگذاريد و به خودتان فرصت دهيد.
خود را دست کم نگيريد: هر پدري مجموعه مهارتهايي را بلد است که ميتواند به فرزندش آموزش دهد؛ از تميز کردن خودرو، سرويس کردن برخي وسايل مانند کولر، موتورسيکلت و ... بگيريد تا نجاري و مهارتهاي کار با رايانه. پدران عزيز؛ خود و مهارتهاي خود را دست کم نگيريد، فرزند شما ميتواند اين تابستان از شما نکات زيادي بياموزد، پس دست به کار شويد.
با برنامه، وقت صرف کنيد: برخي پدران ميگويند هر بار براي آموزش موضوعي به فرزندشان تلاش ميکنند، کار به عصبانيت و دلخوري ميکشد. اگر شما هم چنين مشکلي داريد چند نکته را در نظر بگيريد. خستگي و نگرانيهاي شخصي شما، تاثير بسيار منفي بر ميزان حوصله و صبر شما دارد. پس به وقت خستگي از خود انتظار صبوري نداشته باشيد. براي زماني که ميخواهيد با فرزندتان صرف کنيد، برنامهريزي قبلي داشته باشيد. وسايل لازم را آماده و زمان آن را به کمتر از يک ساعت در هر نوبت محدود کنيد. با رعايت اين نکات احتمال دلخوري و عصبانيت شما کاهش محسوسي پيدا مي کند.
نويسنده : نرگس عزيزي| کارشناس ارشد مشاوره
بازار