سواد زندگي/ پورنو گرافي يا همان فيلمهاي مستهجن بهرغم تابو بودن در اغلب جوامع اما بسيار پربيننده هستند. وجود صنعت چند صد ميليارد دلاري در جهان تأييدي بر اين مدعاست. با حضور شبکههاي اجتماعي در بطن زندگي روزمره امکان دسترسي به فيلم و تصاوير پورنو بسيار سهلتر شده است. از سوي ديگر چندي است در برخي کلينيکهاي روانشناسي به زوجهاي جوان تماشاي پورن به عنوان راهحل مشکلات جنسي توصيه ميشود؛ همين امر بر اهميت بحث پيرامون آن ميافزايد.
در اين نوشتار ميکوشيم تا تأثير پورنو گرافي را بر روابط عاطفي و زندگي زناشويي از منظر تازهترين مطالعات علمي بررسي کنيم تا مخاطبان "سواد زندگي" بتوانند تصوير روشن و بدون تعصبي راجع به اين تأثيرات و زيانهاي احتمالي آن پيش رو داشته باشند.
تحقيق در مورد پورنو گرافي
از زمانانتشار مجله Playboyدر دهه 50، جامعه بهطور فزايندهاي پورنو گرافي را تحمل کرده است. اکنون، تقريباً از هر نقطه جهان، به اين نوع محتوا دسترسي فوري وجود دارد. مخاطبان پورنو نيز متنوع و رشد کردهاند. اگرچه مردها هنوز هم عمده مصرفکنندگان پورنو هستند، اما تعداد زناني که آن را تماشا ميکنند نيز رو به افزايش است.
يکي از زواياي موردعلاقه بسياري از محققان علوم اجتماعي، تأثيرات تصاوير مستهجن بر روابط است.
جامعهشناس پت فاگان استدلال ميکند که، در روابط عاشقانه،مرداني که به تماشاي پورنو مينشينند، زندگي رضايت بخش کمتري دارندو احساس عاطفي کمتري را با شرکاي خود تجربه ميکنند. زناني که متوجه اين امر در همسران خود ميشوند، اغلب احساس خيانت، بياعتمادي و عصبانيت ميکنند. اين زنان همچنين ممکن است احساس رضايت کمتري ازنظر جنسي داشته باشند.
ارتباط مصرف پورنو با ميزان تعهد و رضايت جنسي
در اين مطالعه، که توسط لامبرت و همکاران (2012) انجامشده است، محققان در مورد تأثيرات تماشاي پورنو بر ميزان تعهد در روابط عاشقانه مطالعه کردند.
هدف آنها تعيين اين بود که آيا بين مصرف پورنو گرافي و ميزان تعهد در روابط عاطفي افراد ارتباطي وجود دارد يا خير. مطالعه بر 367 شرکتکننده در سنين 17 تا 26 سال نشان داد که هر چه ميزان مصرف پورنو بيشتر باشد از ميزان تعهد در رابطه کاسته ميشود. بهعبارتديگر افراد متأهل با تماشاي پورنو شانس ايجاد تعهد در رابطه را از دست ميدهند.
در مطالعه ديگري (سزمانسکي و استوارت ريچاردسون (2014)) کارشناسان دريافتند که زوجهايي که پورنو تماشا نميکنند، عموماً داراي درجه بيشتري از نظم جنسي، رضايت بيشتر و فداکاري و ارتباط مثبتتري با يکديگر هستند.
بااينحال، به نظر ميرسد بسته به اينکه آيا يکي از شرکاي رابطه عاطفي پورنو مصرف ميکند يا اينکه هر دو شريک با هم مصرف ميکنند، نتيجه متفاوت باشد. درصورتيکه تنها يکي از شرکا مصرفکننده پورنو باشد، معمولاً سطح پايينتري از تعهد و احتمال بيشتري از خيانت وجود دارد.
اين مطالعات نشان داد مصرف پورنو، بر عزتنفس و رضايت جنسي افراد نيز تأثير ميگذارد. بهگونهاي که برخي از زنان متأهل، مصرف پورن شريک زندگي خود را بهاندازه خيانت آسيبزننده ميدانند.
از طرف ديگر بنا به تحقيقات انجامشده، مصرف پورنو در برخي افراد به اعتياد به پورنو ميانجامد. بررسيها نشان ميدهد که اعتياد به پورنو موجب کاهش و افت علاقه افراد به برقراري رابطه جنسي با شريک زندگي شده و ميل جنسي آنها به همسرشان از بين ميرود. اعتياد به پورن همچنين ميتواند باعث مشکلات نعوظ و همچنين ايجاد مشکل در رسيدن به ارگاسم شود. بنابراين، مصرف پورن برخلاف اين ادعا که موجب افزايش علايق جنسي است، اغلب به کاهش رابطه جنسي با همسر منجر ميشود.
سه عارضه منفي مصرف پورن
در يک مطالعه جديد، شرکتکنندگان جنبههاي منفي زير را در استفاده از پورنو نشان دادند:
کاهش علاقه به رابطه جنسي- تحقيقات بسياري نشان ميدهد که پورنو گرافي باعث کاهش ميل جنسي به شريک زندگي و فقدان هيجان در روابط جنسي است. در برخي موارد، افراد حتي تمايل دارند که شريک زندگي خود را بهعنوان يک شخصيت مستهجن بخواهند.
افزايش عدم امنيت جنسي- شرکتکنندگان از کاهش عزتنفس يا ميزان درک مطلوبيتشان از روابط جنسي خبر دادند. آنها فکر ميکنند که بهاندازه تصاوير پورنو قادر به تحريک ديگري نيستند.
ايجاد انتظارات غيرواقعي- بهطور خاص، هم مصرفکنندگان و هم شرکاي آنها ميگويند که پورنو بر انتظارات آنها ازنظر ظاهر جسمي، عملکرد جنسي و حتي سليقه جنسي تأثير منفي ميگذارد.
مصرف پورن مغز را کوچک و تنبل ميکند
در تازهترين مطالعهاي که بر روي ساختار مغز انجام شد، دکترسيمون کيون و تيم همراه وي مغز 664 مرد سالم با ميانگين سني 29 سال را به 3 روش اسکن کردند.
اولين اسکن يک تصوير ساختاري ساده از مغز بود. در روش دوم الگوي فعاليت در نواحي متفاوت مغز به دنبال تماشاي پورنو گرافي در داوطلبان آقا تجزيهوتحليل شد. مرحله سوم نيز به اسکن در حالت استراحت (با گذشت 5 دقيقه از اتمام محتواي پورنو گرافي) مربوط ميشد.
بر اساس يافتههاي اين پژوهش، ساعات تماشاي پورنو گرافي مستقيماً بر حجم ماده خاکستري مغز اثر منفي دارد. ماده خاکستري متشکل از جسم نورونها، آکسونهاي غير ميلينه، سلولهاي گليال و مويرگهايي است که همگي در سيستم لذت و پاداش مغز نقش تعيينکننده دارند. بهبيانديگر مرداني که ساعات بيشتري در هفته را به تماشاي محتواي پورنو گرافي اختصاص ميدهند، ماده خاکستري کمتري در ناحيه مغزي کنترلکننده پاداش خواهند داشت.
از طرفي ديگر در داوطلباني که به مشاهده تصاوير محرک عادت کرده و بهنوعي وابسته شدهاند، استرياتوم چپ يا جسم مخطط در مغز آنها به ميزان کمتري فعال ميشود. اين ساختار ازجمله مهمترين اجزاي سيستم حرکتي و همينطور پاداش به شمار ميرود و درعينحال ميتواند روند درک پاداش، تصميمگيري، انگيزه و برنامهريزي را هم تحت تأثير خود قرار دهد.
اين مطالعه تأييد ميکند که چگونه ميزان رضايت جنسي در مصرفکنندگان پورن کاهش مييابد و چرا آنان از رابطه جنسي با همسر خود کمترين لذت را ميبرند.
دکتر سيمون کيون، مدير اين گروه تحقيقاتي ميگويد: "نتايج اين تحقيق ميتواند بيانگر اين باشد که مصرف مرتب پورنو گرافي سيستم پاداش مغز را تنبل ميکند."
به گفته اين پژوهشگران، مغز اين افراد هنگاميکه در حال تماشاي صحنههاي سکسي محرک بودند، پيام پاداشي کمتري صادر کرده است تا يک تماشاگر گه گاهي اين فيلمها؛ به اين معني که مصرفکنندگان هرروزه پورنو گرافي از تماشاي اين صحنهها کمتر از يک تماشاگر معمولي لذت بردهاند.
سيمون کيون گفت: "ازاينرو ما تصور ميکنيم کساني که زياد پورن ميبينند، به محرکهاي بسيار قويتر جنسي نياز دارند تا به لذت طبيعي برسند."
اين امر ميتواند دليل نارضايتي از زندگي جنسي در بسياري از زوجهاي متقاضي پورنو گرافي باشد.
در برخي کلينيکهاي درمان مشکلات جنسي، پورنو گرافي بهعنوان ارتقادهنده زندگي جنسي توصيه ميشود؛ اما پژوهشهاي اخير نشان ميدهد که تماشاي بيشازحد پورنو گرافي احتمالاً ميتواند زندگي جنسي زوجها را به مخاطره بيندازد.
سيمون کيون توضيح ميدهد: " يک تحقيق تازه ديگر نشان داد نوجوانان پسري که هرروز با موضوعات اروتيک سروکار دارند علاقه بيشتري به انواع غيرقانوني پورنو گرافي و به کار بردن آن در زندگي روزمره خود نشان ميدهند. برخي محققان نيز به اين نتيجه رسيدهاند که مصرف روزمره پورنو گرافي ميل به اجراي آنچه را که ديده ميشود، بيشتر ميکند."
"اين ميل به تکرار خود به خودي دقيقاً مشابه مکانيسم اعتياد به مواد مخدر است. يعني چون مصرف مواد مخدر، پس از مدتي، کارايي مغز در ايجاد حس لذت را کم ميکند، فرد اعتياد به محرک بيشتري پيدا ميکند تا بتواند سيستم پاداش مغز را به همان اندازه قبل فعال نگه دارد."
توصيههايي براي کاهش مصرف پورن
اولين گام در کاهش مصرف پورن باور داشتن به زيانهاي آن است. پس لازم است اول به خود بباورانيد که مصرف پورن زندگي زناشويي و رابطه عاطفي شما را درخطر انداخته است.
گام دوم ايجاد فاصله بين منبع استفاده از پورن است. باوجود گوشيهاي هوشمند فاصلهگذاري بين خود و منبع استفاده از پورن مشکلتر شده است. اگر از کامپيوتر يا تلويزيون براي مصرف پورن استفاده ميکنيد آن را در مکان عمومي منزل قرار دهيد. و اگر منبع مصرف پورن شما گوشي هوشمند است شبها گوشي خود را در مکاني دور از رختخواب خود قرار دهيد. بههرحال ايجاد فاصله و دشواري دسترسي به منبع مصرف پورن مهمترين کاري است که بايد براي آن ترتيبي اتخاذ کنيد.
سومين گام نيز ايجاد رابطه عاطفي و جنسي معمول با همسر خود است. بايد مسئلهتان را با او در ميان بگذاريد تا تواند شما را در دور شدن از مصرف پورن کمک کند. ايجاد اعتماد در شريک جنسي و درخواست کمک از وي بهترين کاري است که روانشناسان توصيه ميکنند.
خلاصه، نکته مهم اين است که هميشه گفتگوي آزاد را با شريک عاطفي خود حفظ کنيد تا بتوانيد در هرکجا که ميتوانيد از يکديگر لذت ببريد، سالم و صادقانه باشيد.
بازار