نمناک/ لحظه اي که به چشمان فرزند پسر تازه متولد شده خود نگاه مي کنيد، مي دانيد هر ايده اي که براي آينده فرزند خود داريد، به آنچه که از آن لحظه به بعد انجام مي دهيد بستگي خواهد داشت .
به احتمال زياد شما دائما به اين مسئله فکر مي کنيد که آيا مي توانيد به او کمک کنيد تا به يک مرد دلسوز ، با اعتماد به نفس و مسئول تبديل شود؟ در اين قسمت از رازهاي موفقيت در تربيت فرزند در بخش به توصيه هايي براي تبديل کردن پسر کوچکتان به يک مرد واقعي خواهيم پرداخت .
1. به او در مديريت احساساتش کمک کنيد
قوي ، خاموش و سرسخت بودن يک مرد ممکن است در يک فيلم جذاب باشد اما در زندگي واقعي اينگونه نيست . افراد خوب و سالم کساني هستند که مي دانند چگونه با احساسات خود کنار بيايند. رواشناسان معتقدند که بسياري از ويژگي هايي که ما براي يک مرد قوي در نظر داريم ، ويژگي هايي سرکوب گرانه هستند ، براي مثال وقتي پسرتان ناراحت است و به او ميگوييد که نبايد ناراحت باشي ، با اين کار به او ياد خواهيد داد که احساسات خود را پنهان کند و روانشناسان همچنين معتقدند که والدين به احساسات و عواطف دختران خود بيشتر از پسران اهميت مي دهند و در شرايط سخت و ناراحتي دختران، آزادي عمل بيشتري براي بروز احساسات خود در مقايسه با پسران دارند و در چنين شرايطي پسران از احساسات منفي خود احساس شرمندگي مي کنند و تبديل به مردي مي شوند که نمي توانند به خوبي با ديگران ارتباط برقرار کنند .
آنچه شما مي توانيد انجام دهيد:
او را ترغيب به بيان احساساتش کنيد :براي مثال اگر فرزندتان هنگام برگشتن از مدرسه ناراحت است، از او بپرسيد که انگار ناراحت به نظر ميايي؟ من در کنار توام تا در مشکلاتت به تو کمک کنم، در اين شرايط او ممکن است بگويد که مدرسه برايش خسته کنند است و در ادامه او را همراهي کنيد و بگوييد که بله مدرسه گاهي اوقات خسته کننده است و به اين ترتيب او خواهد فهميد که در شرايط سخت و ناراحت کننده شما در کنار او هستيد و او را تنها نخواهيد گذاشت .
به او در پيدا کردن راه حل مناسب کمک کنيد :روانشناسان معتقدند که پسران ترجيح مي دهند به جاي پرداختن به احساسات روي مسئله مورد نظر تمرکز کنند و در اين شرايط وظيفه والدين اين است که به فرزند خود آموزش دهند که احساسات منفي ، غم ، عصبانيت و يا ترس هميشگي نيستند و مشکلات به زودي برطرف خواهند شد .
2. آموزش همدلي
توانايي درک احساسات ديگران به پسران کمک مي کند تا دوست بهتري براي دوستان خود باشند و در آينده به همسر و پدر خوبي براي همسر و فرزندان خود تبديل شوند . روانشناسان معتقدند که همدلي يک مهارت اجتماعي ارزشمند است و به شما کمک مي کند تا احساسات ديگران را درک کنيد و از انجام کارهاي آزار دهنده در برخورد با آن ها خودداري کنيد و اين يکي از بهترين مهارت هاي اخلاقي است که مي توانيد به فرزند خود آموزش دهيد.
مطالعات نشان مي دهند که کودکان امروز، 40% از همدلي کمتري نسبت به کودکان 20 سال پيش بر خوردارند و دلايل احتمالي اين امر پرداختن کودکان به بازي هاي ويدئويي خشونت آميز و وقت گذراني در شبکه هاي اجتماعي است .
آنچه شما مي توانيد انجام دهيد :
فرزند خود را به انجام کارهايي که از آن لذت مي برد تشويق کنيد ، براي مثال اگر او علاقه مند به ورزش فوتبال است ، او را در انجام اين ورزش تشويق و حمايت کنيد که با اين کار شما به فرزند خود مي آموزيد احساسات ديگران را در نظر بگيرد و خود را به جاي آن ها قرار دهد و به اين ترتيب، او به شخصي تبديل مي شود که مي تواند موقعيت هاي عاطفي مختلف را به خوبي اداره کند .
او را تشويق به خواندن رمان کنيد :مطالعات نشان مي دهند افرادي که مطالعات بيشتري در زمينه رمان دارند ، از همدلي بالاتري نسبت به ديگران برخوردارند و تصور محققان بر اين است که افرادي که رمان مي خوانند از قسمت هايي از مغز خود براي درک احساسات شخصيت هاي مختلف داستان بهره مي برند و به اين ترتيب از توانايي بالاتري براي درک احساسات اطرافيان خود برخوردار خواهند بود .
3. تقويت عزت نفس
کافي است نگاهي به مرداني بيندازيد که بسيار مورد تحسين عموم قرار مي گيرند، به راحتي دريافت خواهيد کرد که خصوصيت مشترک بين اين افراد تنها يک چيز است :عزت نفس .
عزت نفس به معناي داشتن اطمينان به توانايي ها و شايستگي هاي وجودي خود است و اين همان چيزي است که هر پدر و مادري براي فرزند خود مي خواهند .
آنچه شما مي توانيد انجام دهيد:
از ستايش دروغين فرزند خود بپرهيزيد :گفتن اين جمله که تو باهوش ترين پسر دنيايي و يا تو بهترين بازيکن تيم بسکتبال هستي اشتباه است. روانشناسان معتقدند که والدين بايد تلاش هاي فرزند خود را تحسين کنند ، نه استعداد هاي او را و مطالعات نشان داده اند زماني که نوجوانان براي انجام وظايف و مسئوليت هاي خود تلاش مي کنند، احساس داشتن توانايي مقابله با چالش هاي به وجود آمده بر سر راه اهداف خود را خواهند داشت .
به او برچسب نزنيد : هرگز نگوييد که تو يک پسر هستي و يک پسر بايد اينگونه رفتار کند. اينگونه جملات باعث ايجاد اين تصور در کودکتان مي شود که او توانايي کنترل اعمال خود را ندارد.
روانشناسان معتقدند پيام هايي که کودکان از والدين خود دريافت مي کنند نقش مهمي در تکامل عزت نفس فرزندشان خواهد داشت و کودکان جملاتي که از والدين خود مي شنوند را باور مي کنند و اين امر باعث از بين رفتن عزت نفس در آن ها مي شود .
4. احترام گذاشتن به ديگران
پسري که با گوش دادن به سخنان افراد بزگتر از خود، پيروي از قوانين و تعامل هاي دلسوزلنه بزرگ مي شود، احترام گذاشتن به ديگران را مي آموزد و اينگونه آموزش ها وظيفه والدين است .
آنچه شما مي توانيد انجام دهيد:
قوانيني تنظيم کرده و آن ها را اجرا کنيد :اگر فرزندتان قانوني را نقض کرد عواقب آن را به او گوش زد کنيد و با او ياد دهيد که در صورت ارتکاب به اعمال اشتباه بايد عواقب آن را بپذيرد که در غير اينصورت فرزندتان ممکن است به شخصي بي تحرک ، فاسد و مشکل ساز تبديل شود .
چنانچه اشاره کرده ايم زماني که فرزندتان با شخصي بزرگتر از خود مانند معلم، مربي و يا شخصي ديگر به مشکل خورد، ابتدا به دنبال شنيدن صحبت هاي هر دو طرف باشيد و سپس از فرزند خود بخواهيد که در صورت تکرار اين اتفاق به شما اطلاع دهد و از بي احترامي کردن به آن شخص خودداري کند و به اين ترتيب شما علاوه بر تاکيد بر احترام به ديگران ، مهارت حل مسئله فرزند خود را نيز تقويت خواهيد کرد .
5. ابراز احساسات
پسر ها معمولا در دوران کودکي خود عاشق آغوش و بوسه هاي مادرانشان هستند اما هرچه بزرگ تر مي شوند علاقه کمتري به ابراز احساسات با مادران خود دارند و روانشناسان اين امر را طبيعي مي دانند و مي گويند:پسران در سنين نوجواني علاقه مند به ايجاد استقلال براي خود هستند و به همين دليل از مادران خود اندکي فاصله مي گيرند و بنابراين بهتر است والدين راه هاي مناسب براي ابراز احساسات خود به فرزندانشان را بيابند و به کار گيرند .
آنچه شما مي توانيد انجام دهيد:
براي ابراز احساسات خود به فرزندتان زماني مناسبي را انتخاب کنيد ، براي مثال قبل از رفتن فرزندتان به رخت خواب زمان مناسبي براي به آغوش کشيدن و بوسيدن او است .
پسرها حتي اگر چيزي خلاف اين را نشان دهند ، باز هم محتاج محبت مادر خود هستند و از اين موضوع لذت مي برند و اين تصور که تنها دختران محتاج ابراز محبت والدين خود هستند تصوري بسيار غلط است اما اين محبت نبايد در ملاء عام ابراز شود زيرا ممکن است باعث خجالت فرزندتان شود .
6. مسئوليت پذيري
سپردن مسئوليت هاي مناسب سن کودک مانند کمک کردن در چيدن ميز صبحانه ، بستن بند کفش و ساير مسئوليت هايي از اين دست ، باعث تقويت حس مسئوليت پذيري درکودک مي شود .
7. تامين محيطي مناسب براي فعاليت هاي جسماني کودک
پسر ها معمولا از انرژي جسماني بيشتري به نسبت دختر ها برخوردارند و تمايل زيادي به دويدن و جنب و جوش کردن دارند . والدين نبايد جلوي اين گونه فعاليت هاي فرزند خود را بگيرند و بايد به فکر تامين محيطي مناسب براي اين گونه فعاليت هاي فرزند خود باشند و همچنين بهتر است به فرزندان خود گوش زد کنند که در مکان هايي مانند کلاس درس نبايد شيطنت کنند و بايد آرام باشند .
8. به او فرصت دهيد تا مهارت هاي اجتماعي اش را تقويت کند
اکثر پسران به راحتي دختران با هم نوعان خود ارتباط برقرار نمي کنند . پسران بيشتر به دنبال رهبري کردن و اينگونه فعاليت ها هستند و به فرزندتان در ارتباط برقرار کردن با کودکان هم سن و سال خود کمک کنيد و به او ياد دهيد تا اسباب بازي هاي خود را با ساير کودکان به اشتراک بگذارد و او را ترغيب به بازي کردن با ديگران کنيد .
9. موسيقي را بخشي از زندگي او قرار دهيد
تمرين يک ساز مي تواند حس ارزشمندي از کسب دستاورد را به فرزند شما منتقل کند و مطالعات نشان داده اند که آموزش هاي موسيقي باعث تقويت مهارت تفکر کودکان خردسال و بهبود حافظه آن ها مي شود .
اگر فعاليت هاي گروهي بيشتر مورد علاقه فرزندتان است ، شرکت در گروه هاي موسيقي کر ، فعاليتي سرگرم کننده براي فرزندتان خواهد بود و همچنين بهتر است در صورت تمايل کودکتان او را به کنسرت و يا تئاتر هاي موزيکال ببريد .
10. علايق او را تشويق کنيد
اگر پسرتان به فعاليت هايي که پسرانه نيستند علاقه مند است ، با تشويق فرزندتان به انجام آن فعاليت ها، با هرگونه اذيت و آزار اطرافيان به دليل متفاوت بودن پسرتان با ديگران مقابله کنيد و به او اعتماد به نفس دهيد .
11. توجه بيشتر به مدرسه پسرتان
مرتبا با معلم پسر خود صحبت کنيد تا از نقاط ضعف و قوت او در کلاس درس مطلع شويد . به اين ترتيب مي توانيد بر روي اين نقاط ضعف او تمرکز کرده و در صدد برطرف کردن آن ها در خانه باشيد .
12. اگر او به اندازه کافي مردانه عمل نمي کند نگران نباشيد
براي مثال اگر پسرتان از محبت بالايي نسبت به اطرافيان برخوردار است و علاقه زيادي به محبت کردن و نوازش دارد ، اين ويژگي باعث تقويت مهارت هايي ميشود که در بزرگسالي براي او بسيار مفيد خواهند بود پس هرگز نگران نباشيد .
برخي اقدامات پدرانه براي تربيت فرزند پسر
وقتي صحبت از بزرگ کردن پسران ميشود، پدران از مزيت بالاتري به نسبت مادران برخوردار هستند و روانشناسان ميگويند:يقينا يک مادر مي تواند به پسرش کمک کند تا مرد خوبي شود اما يک پدر مي تواند معناي يک مرد خوب را به فرزند خود نشان دهد که در اين قسمت به توضيح 3 مورد مهم که پدران بايد براي تربيت بهتر فرزند خود انجام دهند خواهيم پرداخت .
بودن در کنار آن ها :
اين موضوع بسيار ساده به نظر مي رسد اما داشتن پدري که زمان زيادي را با فرزند خود سپري مي کند اين پيام را به پسر خود ابلاغ مي کند:که پدر من، من را دوست دارد و از بودن در کنار من لذت مي برد و هر زمان که بخواهم در دسترس من است و اين امر باعث ايجاد احساس امنيت در کودک مي شود .
خوب رفتار کردن با خانم ها :
يکي از راه هايي که يک پسر ارتباط برقرار کردن و داشتن رفتار صحيح در برخورد با خانم ها را مي آموزد، تماشاي رفتار پدرش با خانوم ها است و بنابراين بسيار مهم است زماني که يک پدر با خانم ها و به ويژه همسرش ارتباط برقرار مي کند، در صورت لزوم عذرخواهي کند و با آن ها با احترام صحبت کند؛ به خصوص هنگام بروز اختلافات .
بازي هاي جسماني :
بررسي ها نشان مي دهند که انجام بازي هاي مهيج جسماني مانند کشتي توسط پدران و پسرانشان باعث مي شود که پسران ياد بگيرند چگونه انگيزه هاي جسمي و احساسي خود را کنترل کنند و علاوه بر اين تماس جسمي پدران و پسران باعث ايجاد احساس فوق العاده اي در پسر ها مي شود .
بازار