نمناک/ گريه طولاني نوزاد علاوه بر عوارضي که براي سلامتي او دارد باعث ايجاد مشکلاتي در چين هاي صوتي مي شود.
عدم تعادل شيميايي و هورموني در مغز
تحقيقات نشان مي دهد نوزاداني که به طور معمول از والدين خود دور هستند، داراي سطح بالا و غير طبيعي هورمون استرس کورتيزول و همچنين ميزان پايين هورمون رشد مي باشند . اين عدم تعادل بين هورمون هاي بدن باعث تضعيف رشد بافت عصبي در مغز، سرکوب رشد و متزلزل شدن سيستم ايمني بدن خواهد شد.
محققان دريافتند که استرس شديد در اوايل زندگي مي تواند سيستم هاي انتقال دهنده عصبي مغز را تغيير داده و باعث ايجاد تغييرات ساختاري و عملکردي در مناطقي از مغز شوند ؛ همانند آنچه در بزرگسالان مبتلا به افسردگي مشاهده مي شود.
با توجه به تحقيقات به عمل آمده ، کودکاني که تحت تاثير گريه مداوم بوده اند ، 10 برابر بيشتر از ساير کودکان دچار اختلالات ارتباطي و رفتار هاي ضد اجتماعي شده اند . محققان دريافتند که اين يافته ها ممکن است به دليل عدم توجه کافي والدين نسبت به نوزادان باشد.
محققان بر اين باورند که استرس مزمن و بيش از حد باعث تحريک ساقه مغز (بخشي از مغر که کنترل توليد هورمون آدرنالين را بر عهده دارد) نوزادان و عدم پاسخ گويي به نيازهاي جسمي و عاطفي آن ها خواهد شد. چنين کودکي در بزرگسالي پرخاش گر و خشن خواهد شد زيرا مقدار هورمون آدرنالين زيادي در ساقه مغز ترشح مي شود.
متخصصان اعتقاد دارند که هورمون استرس کورتيزول ( که در اثر گريه شديد و ساير وقايع استرس زا در مغز توليد مي شود )، اتصالات عصبي در بخش هاي مهم مغز نوزاد را نابود خواهد کرد و همچنين با عدم تحريک بخش هاي مربوط به دلبستگي و عاطفه در دوران نوزادي ، بخش هاي مربوط به اين نواحي رشد پيدا نخواهند کرد و رفتار خشونت آميز در بزرگسالي کودک بيشتر بروز پيدا مي کند . در نتيجه عدم مسئوليت پذيري والدين در پاسخ گويي به نيازهاي عاطفي کودک داراي پيامد هاي شخصيتي منفي بر روي او خواهد بود.
تضعيف رشد فکري، عاطفي و اجتماعي کودک
دکتر مايکل لوئيس ، متخصص رشد کودک بر اين عقيده است که مهم ترين تاثير رشد فکري کودک از طريق پاسخگويي مادر به نيازهاي عاطفي او است . محققان دريافته اند کودکاني که در هنگام گريه کردن ناديده گرفته نمي شوند ، رشد مهارتي فکري و اجتماعي مناسبي کسب خواهند کرد . گريه طولاني مدت نوزادان باعث تضعيف ضريب هوشي آن ها نيز خواهد شد . نوزداني که گريه هاي طولاني مدتي را تجربه مي کنند ، در کنترل احساسات خود مشکل بيشتري خواهند داشت و ديرتر از ساير کودکان داراي شخصيتي مستقل خواهند شد.
تغييرات فيزيولوژيکي مضر
تحقيقات انجام شده بر روي حيوانات و انسان ها نشان داده است که جدا شدن نوزادان از والدين باعث ايجاد ضربان قلب غير معمول و ناپايدار در آن ها خواهد شد . پيامد هاي ديگر جدايي نوزادان از والدين شامل افزايش فشار خون در مغز ، افزايش هورمون استرس ، جلوگيري از تخليه خون از مغز و کاهش اکسيژن رساني به آن خواهد شد و بنابراين داشتن توجه مداوم به نوزادان از اهميت بالايي در سلامت سيستم عصبي، مغزي و قلبي نوزادان برخوردار است.
اثرات گريه طولاني نوزاد بر تارهاي صوتي
چين هاي صوتي با ساختار هاي v شکل درو حنجره قرار داشته و نقش کنترل صوت را دارند. گريه ي عادي، به چين هاي صوتي کودک آسيب نمي رساند اما گريه بيش از حد و جيغ و فرياد بر چين هاي صوتي آسيب مي رساند و موجب ايجاد ندول ها ( برجستگي ها ) مي شوند . کودک داراي ندول صداي گرفته اي دارد . اما گرفتگي هميشه نشانگر حضور ندول نيست .همچنين گريه ي طولاني مي تواند ممکن است مخاط محافظ چين هاي صوتي را موقتا از بين ببرد و باعث گرفتگي کوتاه مدت صدا شود . اگر گريه کردن کودک ادامه يابد ممکن است چين هاي صوتي او در بلند مدت دچار آسيب شود.
کوليک يا قولنج:
اگر کودک زير سه ماه گريه ناگهاني که حداکثر 3 ساعت طول بکشد را در 3 روز در هفته داشته باشد ، احتمالا او مبتلا به کوليک است.کوليک گذرا است و پس از مدتي بهبود مي يابد . کودکان مبتلا به عفونت ادرار، گوش درد يا سرما خوردگي نيز ممکن است گريه هاي شبيه کوليک داشته باشند.
نشانه هاي قولنج (کوليک):
پس از شير خوردن بدتر مي شود.
ساعت مشخصي و اغلب در بعد از ظهر کودک شروع به گريه مي کند.
موقع شروع درد کودک سرخ شده و پاها را در شکم جمع کرده و پشتش را خم مي کند.
تا 4 ماهگي کوليک کاهش مي يابد.
علل قولنج کوليک:
کودک به علت سيستم عصبي نابالغ به صدا و نور و .. حساس است و با گريه سعي دارد استرس هاي محيطي را متوقف کند. کودک به علت مشکلات تغذيه اي مانند حساسيت به پروتئين شير، عدم هضم غذا نيز دچار کوليک مي شود.
درمان هاي کمکي قولنج
ماساژ نوزاد
صداهاي آرام بخش
سکوت
حرکت و نوسان
بيرون بردن
تغيير وضعيت بدن
پيچيدن کودک در يک تکه پارچۀ نخي خيلي نازک
حمام کردن
درمان نفخ
حمام کردن نوزاد
در هنگام گريه کردن نوزاد چه اقداماتي انجام دهيم؟
کودک خود را درون پتو نازک قرار داده و در آغوش بگيريد که بغل کردن نوزاد نقش به سزايي در ايجاد آرامش در او دارد .
بعد از اتمام شير خوردن او، سرش را بر روي شانه خود قرار داده و پشت او را مالش دهيد تا آروغ بزند.
هنگام خواب ، کودک خود را درون گهواره اي در نزديکي خود قرار دهيد و او را نوازش کنيد تا حضور شما را در کنار خود احساس کند .
براي او موسيقي آرامش بخش بگذاريد .
شنيدن صداي ضربان قلب مادر، کمک زيادي به ايجاد حس آرامش در نوزاد خواهد کرد.
در حين انجام فعاليت هاي روزمره خانه با استفاده از پارچه هاي مخصوص، فرزندتان را به خودتان ببنديد .
قبل از ايجاد حس گرسنگي در فرزندتان ، او را تغذيه کنيد و از خوراندن غذاي بيش از حد به آن خودداري کنيد.
در استفاده از مواد غذايي براي کودک خود مراقب باشيد تا از بروز هرگونه حساسيت در او جلوگيري شود .
براي جلوگيري از ايجاد ناراحتي در کودک خود ، از خوردن مواد غذايي کافئين دار و يا گاز دار خودداري کنيد .
براي تشخيص علت گريه هاي کودک خود با پزشک مشورت کرده و از او در اين زمينه راهنمايي بخواهيد .
نوزاد نيازمند خوابيدن بيش از 3 ساعت در طول روز است و بنابراين شرايط مناسب براي خواب فرزند خود را فراهم کنيد و از ايجاد سر و صداي زياد بپرهيزيد .
شدت، شکل و مدت گريه نوزاد :
کودک در سه ماه اول زندگي به خصوص از بدو تولد تا 6 هفتگي بيشتر گريه مي کند و پس از آن تقريبا مدت گريه نصف مي شود . 40% شير خوران گريه هنگام عصر دارند. متوسط زمان گريه کردن کودکان از 2 ساعت در شبانه روز در سه ماه اول زندگي تا يک ساعت در روز در 4 تا 12 ماهگي متفاوت است .
به طور کلي دلايل مختلف مربوط به گريه کردن نوزاد عبارت است از:
گرسنگي
خستگي
دماي نامناسب محيط
پوشک نا مناسب
رفلاکس معده و مشکلات از اين دست
قولنج
سرگيجه
تب يا ساير بيماري ها
در صورت عدم توانايي براي پايين آوردن تب نوزاد سريعا او را به بيمارستان منتقل کنيد .
لازم به ذکر است که از اقدامات خشونت آميز با کودک خود در صورت عدم موفقيت در تسکين گريه هاي او خودداري کنيد زيرا اين امر باعث ايجاد حس نا امني در او شده و گريه اش را تشديد خواهد کرد و در صورت نياز، از فردي با تجربه در اين زمينه راهنمايي بخواهيد.
بازار