فارس/ اين روزها که در جامعه، طيفي پايبند به سنت و فرهنگ تاريخي و قدمايي ما، معتقد به عدم حضور بانوان در عرصه اجتماع هستند و بين حفظ عفت و حجاب با فعاليت اجتماعي، امکان اجتماع نميبينند و از سوي ديگر، طيفي که تعلقاتشان نسبت به فرهنگ خود، گسسته و کمرنگ و اَشکال زندگي در جهان ديگري، برايشان سرمشق شده است، باور دارند که در اجتماع بودن با حفظ پوشش و حجاب منافات داشته و هر يک مانعي براي ديگري است، يافتن الگوهاي عيني و رفتاري که توانستهاند ميان هر ۲ (حفظ عفت و حجاب و فعاليت موثر اجتماعي) جمع کنند، مويد و نشانهاي براي ظرفيت موثر فرهنگ ايراني-اسلامي در اشکال جديد خود و ناظر به زمانه کنوني است.
فاطمه حقيرالسادات، تحصيلکرده نانوبيولوژي در دانشگاه هلند که با پوشش چادر در اروپا حاضر شده است، هم اينک عضو هيأت علمي دانشکده علوم پزشکي دانشگاه يزد و مدير يک شرکت دانشبنيان است، درباره حجاب در گفتوگو با خبرگزاري فارس اين گونه ميگويد:
ارائه الگوهاي نامناسب در دانشگاهها/ بين اساتيد شاخص دانشگاهي، استاد محجبه کم است
با توجه به اينکه شما شخصيت دانشگاهي هستيد و در عرصه اجتماعي نيز حضور فعالي داريد، خلا مسأله حجاب را در وضعيت کنوني جامعه ما چه ميدانيد؟
براي فهم مشکلات اين وادي، بايد متغيرهاي مختلفي مورد بررسي قرار بگيرد، اما در جامعه دانشگاهي از اصليترين مشکلات، الگوهاي نامناسب هستند. معمولاً در مجامع دانشگاهي، دانشجويان واجد روحيه الگوپذيري زيادي هستند. با چنين پيش فرضي، اساتيد شاخص دانشگاهي که محجبه باشند، بسيار معدودند. ضمن اينکه اگر استادي نيز ضمن کسب اعتبارات علمي مراعات حجاب نيز کند، ذهنيت شکل گرفته در جامعه به گونهاي است که گويا او را استاد دانشگاه در نظر نميگيرند. اگر اساتيدي که الگوي دانشجويان هستند، ضمن حفظ حجاب به لحاظ علمي نيز افرادي شاخص و نسبت به تحولات روزانه جهان آگاه باشند، الگوپذيري مناسبي ميتواند رقم بخورد.
حجاب در پوشش چادر خلاصه نميشود
آيا ميتوان ناظر به تحولات اجتماعي روزآمد جهاني، به سمت الگوهايي از پوشش و حجاب رفت که صرفا در چادر به معناي سنتياش محدود نشود؟
بله! دقيقا! بايد توجه کنيم که حجاب عبارت است از پوشش مناسبي که براي يک زن ايجاد امنيت و حفظ عفت کند و اين معنا صرفاً در پوشش چادر خلاصه نميشود. متأسفانه در کنار اين مسأله، در برخي مواقع زنان ما فاقد اعتماد به نفس مناسب هستند و به همين دليل به الگوهاي رفتاري در جامعه دست ميزنند که دون شأن و الزامات روحي و فيزيکي بانوان است. مثلا به سراغ شغلهاي مردانه ميروند. ضعف اعتماد به نفس و عدم توجه به اقتضائات روحي و فيزيکي توسط بانوان ميتواند به ناهنجاريهاي مختلفي دامن بزند.
عناصر سست ايمان بورسيه نشوند، زيرا عليه فرهنگ جامعه خودمان تبليغ ميکنند
پوشش حجاب شما با توجه به اينکه در کشورهاي اروپايي نيز تحصيل کردهايد و همچنين در داخل ايران نيز مشغول تدريس و تحقيق هستيد، مانعي برايتان نبوده است؟
نه! اصلاً! متاسفانه معدودي از مسؤولان دانشگاهي در کشور ما معتقدند که استاد زن ايراني وقتي براي شرکت در نشستهاي علمي بناست به کشورهاي غربي سفر کند، نبايد چادر بر سر داشته باشد و حجاب را بايد در صورتهاي ديگري از پوشش نظير روسري و مانتوي بلند و... رعايت کند، اما هنگامي که بنده با اساتيد غربي براي همکاري در پروژههاي مشترک گفتوگو ميکردم، آنها من را با همين پوشش چادر به راحتي ميپذيرفتند و معمولاً مشکلي پيش نميآمد. بنده معتقدم که بايد هزينههاي مختلفي که در کشور، صرف افراد سست اعتقاد ميشود و آنها را جهت تحصيل به دانشگاههاي غربي ميفرستند و پس از اينکه به کشور باز ميگردند، عليه فرهنگ جامعه خودمان تبليغ ميکنند، صرف افراد مذهبي شود و آنها را براي تحصيل و آشنايي با علوم جهاني و تغييرات اجتماعي در کشورهاي مختلف و فرهنگهايشان به خارج از کشور بفرستند.
فاطمه حقيرالسادات در يکي از خاطرات خود بيان کرده است: به حجاب و چادرم افتخار ميکنم، چرا که وجود حجاب نه تنها باعث خجالت و يا تمسخر من نشده است، بلکه همواره براي من احترام و آرامش را به ارمغان آورده است. در جلسه دفاع پاياننامهام در اروپا از من خواسته شد تا لباسهاي رسمي بپوشم و براي خودم ساقدوش انتخاب کنم. در اين مراسم با حجاب کامل حضور يافتم، بدون اينکه لباسهاي مراسم را بپوشم و ۲ فرزندم ساقدوش من بودند و مراسم بسيار خوب و بدون مشکل برگزار شد.
بازار