مجله قرمز/ رفع جوش چرکي با روشهاي طبيعي مطلوب کساني است که علاقهاي به استفاده از داروهاي طبي و تحمل عوارض ناشي از آن ندارند. اين روشها به لحاظ علميمورد پژوهش قرار گرفته اند و البته براي اثبات و توصيه هميشگي آنها بايد تحقيقات بيشتري انجام گيرد.
آکنه يک بيماري شايع پوستي است که حدود ۸۵% افراد در بخشي از زندگيشان دچار عفونت ميشوند. علائم شامل جوشهاي چرکي است که خسته کننده و رفع آن دشوار است. در حالي که درمانهاي معمولي ميتوانند جوشها را رفع کنند، اغلب با عوارض جانبي مانند سوزش پوست و خشکي همراه هستند. به اين ترتيب، بسياري از مردم براي خلاص شدن از شر جوشها به سراغ گزينههاي طبيعي ميروند. با اين حال، در حالي که بسياري از داروهاي طبيعي آکنه وجود دارند، تنها تعداد محدودي از آنها به لحاظ علمي ثابت شده که ميتوانند کمک کنند. در اينجا روش طبيعي براي رفع جوش چرکي در زماني کوتاه آورده شده است که البته تحقيقات حمايت کننده از اثر آنها محدود هستند.
درمان موضعي با روغن درخت چاي
روغن درخت چاي از برگهاي Melaleuca alternifolia که بومي استرالياست استخراج ميشود. اين روغن به خاطر قابليتش براي مبارزه با باکتريها و کاهش التهاب پوست مشهور است. روغن درخت چاي به خصوص به مقابله با باکتريهاي P.acnes و S. epidermidis، دو نوع باکتري که موجب جوش چرکي ميشوند، کمک ميکند. يک تحقيق نشان داد که ژل تي تري ۵% براي کاهش ضايعات تقريبا ۴ برابر موثرتر و در کاهش آکنه شديد ۶ برابر موثرتر از دارونما است.
در يک تحقيق ديگر، ژل حاوي ۵% روغن درخت چاي براي کاهش و رفع جوش چرکي اثراتي برابر با بنزوئيل پروکسايد ۵%، داروي مشهور آکنه دارد. درمان با روغن درخت چاي همچنين اثرات مضر همانند خشکي، تحريک و سوزش را به ميزان کمتري ايجاد ميکند. لازم است توجه کنيد که روغن درخت چاي بسيار قوي است و ميتواند موجب تحريک و قرمزي به هنگام استفاده مستقيم روي پوست شود. به همين دليل بايد آن را با روغن حامل رقيق کرد.
تنها يک تحقيق کوچک استفاده مضوعي از روغن تي تري را براي مشکلات سلامتي مورد توجه قرار داده و مقدار محدودي از تحقيقات نشان دادند که روغن درخت چاي ممکن است براي آکنه مفيد باشد. اگر براي رفع جوش چرکي قصد داريد از روغن درخت چاي استفاده کنيد ابتدا مقدار کمي از آن را روي يک بخش کوچک از پوست امتحان کنيد سپس آن را استفاده کنيد. روغن درخت چاي بسيار تحريک کننده است و بايد بصورت رقيق شده روي پوست استفاده شود.
براي خريد روغن درخت چاي که براي استفاده مستقيم روي جوش مناسب باشد ميتوانيد از روغن درخت چاي اوريفليم استفاده کنيد و يا از سايتهاي معتبر مثل نارين گل و يا فروشگاه زيما آن را خريداري کرده و با گلاب يا روغن جوجوبا رقيق کنيد.
روش استفاده از روغن درخت چاي براي رفع جوش چرکي
۱ قطره از روغن درخت چاي را با ۱ قاشق غذاخوري روغن حامل ترکيب کنيد.
يک گوش پاک کن را داخل مخلوط فرو کرده و آن را مستقيما روي جوش بزنيد.
در صورت دلخواه مرطوب کننده پوست چرب بزنيد.
روزي ۱ يا دو بار اين کار تکرار کنيد.
درمان موضعي با اسانسهاي روغني ديگر
علاوه بر روغن درخت چاي، بسياري از اسانسهاي روغني ديگر با خواص ضد باکتري و ضد التهاب وجود دارد که ميتوانند به رفع جوش چرکي در زماني کوتاه کمک کنند. يک تحقيق بزرگ ديگر نشان داد که اسانسهاي روغني دارچين، رز، اسطوخودوس و ميخک با باکتريهاي ايجاد کننده آکنه مبارزه مي کنند. رزماري و علف ليمو هم بازدارنده باکتري P. acnes هستند.
يک تحقيق قابليتهاي ضد آکنه روغن ريحان معطر، بنزوئيل پروکسايد ۱۰% و يک دارونما را مقايسه کردند. هم روغن ۲% و هم ۵% ريحان معطر موثرتر و سريعتر از بنزوئيل پروکسايد، جوش چرکي را کاهش دادند. تحقيق ديگري نشان داد که ژل حاوي اسيد استيک، اسانس روغني پرتقال و ريحان شيرين منجر به ۷۵% افزايش در بهبود نرخ جوش چرکي شد.
همانند روغن تي تري، اين اسانسهاي روغني بسيار غليظ هستند و در صورت استفاده مستقيم روي پوست موجب تحريک ميشوند. دقت کنيد که همه اسانسهاي روغني را بايد با روغن حامل رقيق کرد، يک تست پوستي قبل از استفاده انجام دهيد و در صورتي که پوست تحريک شد، استفاده از آن را ادامه ندهيد. اين اسانسها و از جمله روغن ميخک را هم ميتوانيد از سايتهاي ذکر شده تهيه کنيد.
روش استفاده از اسانسهاي روغني براي رفع جوش چرکي
۱۰ قطره اسانس روغني را با ۳۰ ميلي ليتر روغن حامل ترکيب کنيد
يک تکه پنبه يا گوش پاک کن را داخل مخلوط کرده و آن را مستقيما روي جوش بزنيد.
در صورت دلخواه مرطوب کننده استفاده کنيد.
در صورت نياز هر روز ۱ تا ۲ بار اين کار را انجام دهيد.
استفاده از چاي سبز براي کل صورت
بسياري از افراد چاي سبز را به دليل خواص مفيد آن مينوشند اما استفاده از آن روي پوست هم عالي است. چاي سبز حاوي فلاونوئيدها و تاننهاست که به مبارزه با التهاب و باکتريهاي ايجاد کننده جوش کمک ميکنند. همچنين سرشار از آنتي اکسيدان اپي گالوکاتچين۳ (EGCG) است که به مبارزه با التهاب کمک ميکند، توليد سبوم را کاهش ميدهد و از رشد باکتري P. acnes در افراد مستعد آکنه جلوگيري ميکند. تحقيقات چندگانه نشان ميدهد افراد مبتلا به آکنه به ميزان زيادي توليد سبوم و جوش کمتري را به هنگام استفاده از عصاره ۲ تا ۳% چاي سبز روي صورتشان خواهند داشت.
کلي محصولات مراقبت پوستي در بازار وجود دارد که حاوي چاي سبز هستند اما درست کردن ترکيبي خانگي بسيار آسان و موثرتر است.
روش استفاده از چاي سبز براي آکنه
چاي سبز را در آب جوش به مدت ۳ تا ۴ دقيقه دم کنيد.
بگذاريد چاي سرد شود.
با استفاده از گلوله پنبهاي آن را روي صورت بزنيد يا آن را در بطري اسپري ريخته و روي پوست صورت اسپري کنيد.
به مدت ۱۰ دقيقه يا يک شب تا صبح بگذاريد بماند بعد صورت را با آب سرد بشوييد.
آن را يک يا دو بار در روز استفاده کنيد. اين محلول خانگي را به مدت نهايتا ۲ هفته ميتوان در يخچال نگهداري کرد.
مرطوب کردن با آلوئه ورا
آلوئه ورا يک گياه گرمسيري است که برگهاي آن يک نوع ژل شفاف توليد ميکنند. وقتي که ژل آلوئه ورا روي پوست استفاده ميشود به مبارزه با باکتريها کمک کرده، التهاب را کاهش ميدهد و بهبود زخم را تسريع ميکند. به همين خاطر درماني محبوب براي بسياري از بيماريهاي پوستي از جمله پسوريازيس، کهير، بريدگي و سوختگي است.
تحقيقات محدودي در مورد قابليت آلوئه ورا براي مبارزه با جوشها به خصوص وجود دارد اما تحقيقات اميدوار کننده است. آلوئه ورا حاوي لوپل، ساليسيليک اسيد، نيتروژن اوره، اسيد سينامونيک، فنول و سولفور است که همگي آنها بازدارنده باکتريهاي ايجاد کننده جوش هستند.
در يک تحقيق، غلظتهاي متفاوتي از ژل آلوئه ورا به روغن ريحان معطر و و خواص ضد آکنه آن بيشتر شد. اين غلظت بالاتر آلوئه ورا در لوسيون، براي کاهش و رفع جوش چرکي موثرتر بود. تحقيق ديگر نشان داد که استفاده از ژل آلوئه وراي ۵۰% با کرم ترتينوئين به ميزان زيادي در رفع جوشها نسبت به کرم ترتينوئين به تنهايي بهتر بود. کرم ترتينوئين يک داروي آکنه است که از ويتامين A مشتق شده است.
اگر چه ژل آلوئه ورا به خودي خود در درمان جوش موثر نيست اما اثرات ضد آکنه روغن ريحان معطر و کرم ترتينوئين را تقويت ميکند. در عين حال که ژل آلوئه ورا ممکن است خوش جوشها را از بين ببرد اما به هنگامي که با داروها و درمانهاي ديگر ترکيب شود، موثرتر خواهد بود.
رفع جوش چرکي
روش استفاده از ژل آلوئه ورا
پوست برگ را از يک سمت جدا کرده و با قاشق ژل را از آن خارج کنيد.
ژل را به هنگام استفاده از درمانهاي ديگر روي پوست استفاده کنيد. احتمالا بخواهيد آن را با درمان ديگري ترکيب کنيد و بعد آن را روي پوست استفاده کنيد. يا ميتوانيد ابتدا درمان ديگري را استفاده کنيد و بعد ژل آلوئه ورا را به آن اضافه کنيد.
اين کار را ۱ تا ۲ بار در روز تکرار کنيد.
ميتوانيد ژل آلوئه وراي بطري را به صورت اينترنتي خريداري کنيد اما مطمئن شويد که خالص است و حاوي مواد افزودني نيست.
درمانهاي طولاني مدت
چندين درمان ديگر طبيعي آکنه با تداوم و استفاده طولاني مدت موثر خواهند بود. اگر چه درمانهاي زير ممکن است به سرعت جوشها را از بين نبرند اما ميميتوانند به پيشگيري و رفع جوش چرکي به مرور زمان کمک کنند.
مصرف مکمل روي
ماده معدني روي نقش مهمي در ترميم زخم ايفاد ميکند و ميتواند التهاب را کاهش دهد. به اين ترتيب به عنوان امکاني براي درمان جوشهاي چرکي روي آن مطالعه شده است. تحقيقات نشان داده است که افراد مبتلا به آکنه نسبت به آنهايي که پوست تميزتري داشتند، ميزان روي کمتري داشتند. مصرف مکمل روي به شما کمک ميکند. در حقيقت چندين تحقيق نشان دادهاند که مصرف ۳۰ تا ۴۵ ميلي گرم عنصر روي در هر روز ميتواند به ميزان چشمگيري جوشها را کاهش دهد.
در يک تحقيق ويژه، ۴۸ فرد مبتلا به آکنه مکمل روي را ۳ بار در روز مصرف کردند. بعد از ۸ هفته ۳۸ نفر آنها کاهش ۸۰ تا ۱۰۰ درصدي در جوشها را گزارش کردند.
روي به شکلهاي متنوعي موجود است که هر گدام حاوي مقدار متفاوتي از عنصر روي هستند. صرفنظر از آنچه که شما انتخاب ميکنيد، بهتر است که بيش از مقدار توصيه شده يعني ۴۰ ميلي گرم در روز مصرف نکنيد. مصرف زياد عنصر روي اثرات مضري دارد از جمله درد معده و تحريک روده. ميتوانيد مکمل روي را از داروخانه و يا فروشگاههاي آنلاين خريداري کنيد. يک دوز کم انتخاب کنيد تا بيش از مقدار توصيه شده در روز نباشد.
مصرف روغن ماهي
روغنهاي ماهي حاوي اسيدهاي چرب امگا۳ اپيکوساپنتائنوئيک اسيد (EPA) و دوکوساهگزائنوئيک اسيد (DHA) هستند. تحقيقات نشان ميدهد مصرف EPA ميتواند به کنترل توليد چربي کمک کند، از جوش پيشگيري کند و به حفظ رطوبت پوست کمک کند.
ميزان بالاي EPA و DHA نيز باعث کاهش عواملي مربوط به التهاب ميشود که ممکن است خطر جوشها را به طور کامل کاهش دهند. در يک تحقيق مصرف اسيدهاي چرب امگا۳ حاوي هر دو نوع به صورت روزانه در طي ۱۰ هفته، جوشها را در تمامي ۴۵ بيمار کاهش داد.
شما ميتوانيد اسيدهاي چرب را بوسيله خوردن گردو، تخم شربتي هندي (چيا)، پودر تخم کتان، ماهي سالمون، ساردين و آنچوي به دست آوريد. مصرف مکمل با امگا۳ غليظ ميتواند به شما کمک کند تا مقدار بالاتري از EPA و DHA را مصرف کنيد تا بهتر جوشها را درمان کنيد. براي خريد مکمل ماهي به داروخانهها يا فروشگاههاي آنلاين مراجعه کنيد.
معرفي خواص روغن ماهي
روشهاي ديگر براي کاهش و رفع جوش چرکي
اگر چه بيشتر افراد سالهاي سال است که از درمانهاي طبيعي آکنه استفاده ميکنند، تحقيقات روي اين موضوع هنوز در حال انجام است. درمانهاي ليست شده در زير ممکن است براي پوستهاي مستعد به آکنه مفيد باشد اما هيچ تحقيقي روي قابليتهاي آنها براي درمان جوش موجود نيست.
هامامليس: استفاده از هامامليس روي پوست با باکتريها مبارزه ميند و التهاب را کاهش ميدهد که به پيشگيري از جوشها کمک ميکند.
سرکه سيب: اسيدهاي ارگانيک در سرکه سيب ميتواند به کشتن باکتريهاي ايجاد کننده آکنه و کاهش ظاهر زخمهاي جوش کمک کند.
محدود کردن مصرف لبنيات: دو تحقيق گزارش کرده است افرادي که بيشتر شير مينوشند بيشتر تمايل به جوش زدن دارند اما بايد تحقيقات بيشتري انجام شود. شايد بخواهيد با غذاهاي ضد آکنه و آنهايي که باعث ازدياد جوش ميشوند، آشنا شويد.
ماسک عسل و دارچين: عسل و دارچين خواص آنتي اکسيدان، ضد باکتري و ضد التهاب دارند بنابراين ممکن است براي پوست مستعد آکنه به هنگام استفاده از آن مفيد باشند.
کاهش استرس: بعضي از تحقيقات استرس را به افزايش شدت آکنه مرتبط دانستهاند. از مسئول درمانيتان بخواهيد در مورد تکنيکهاي آرام کردن و تغييرات سبک زندگي که به کاهش استرس کمک ميکنند، به شما اطلاعاتي بدهد.
کلام آخر
جوشها يک مشکل شايع هستند که درمان آنها ميتواند خسته کننده باشد. درمانهاي معمول رفع جوش چرکي ميتواند موجب قرمزي، خشکي يا تحريک شود و بسياري از گزينههاي طبيعي ظاهرا اين اثرات را ندارند. درمانهاي خانگي نام برده شده در اين مقاله بوسيله چند مقاله محدود به عنوان موثرترين روشهاي طبيعي براي کاهش جوش نام برده شدهاند. با اين اوصاف، استفاده از اسانسهاي روغني مختلف، چاي سبز و آلوئه ورا روي پوست ظاهرا سريعترين روش براي رفع جوش چرکي است، در حالي که با توجه به چند تحقيق محدود، مکملها بايد به مدت طولاني مصرف شوند.
درمانهاي اين مقاله ممکن است براي همه موثر نباشند اما ارزش امتحان کردن را دارند. براي درمان آکنه تحقيقات کافي روي بي خطر بودن درمانهاي گياهي و روشهاي درماني تکميلي ديگر انجام نشده تا توسط متخصصان پوست توصيه شوند. اين موضوع شامل همه درمانهاي نام برده شده در اين مقاله هم هست. اگر مشکل آکنه شما خيلي شديد است بهتر است با يک متخصص پوست مشورت کنيد.
منبع: healthline
بازار