خراسان/ آن چه در نقاشيهاي آقا صدرا 8 ساله و آقا محسن 7 ساله نميبينيد
چگونگي استفاده از رنگها و شکلي که به کمک آنها روي کاغذ کشيده ميشود، يکي از مهمترين ملاکها و معيارهاي سنجش شخصيت و شناخت روان کودکان است. تحليل دو نقاشي را در ادامه بخوانيد، شايد بعضي آيتمهايش شبيه نقاشيهاي فرزند شما بود. هر چند روانکاوي يک نقاشي کودکانه نياز به تخصص دارد اما مطالعه اين مطالب خالي از لطف نيست. اميدواريم در فرصتهاي بعدي نقاشي فرزند شما را تحليل کنيم.
آناليز نقاشي آقا صدرا 8 ساله

1- آقا صدرا، خوشسليقه، پرانرژي و با اعتماد به نفس بالاست. او هوش محيطي و هوش عاطفي بالايي دارد و حواسش به همه چيز هست.
2- درخت، مبين زندگي، قدرت و تمايل او به رشد است. شاخسارهاي سر به فلک کشيده اين درختها، يعني صدرا ميخواهد قدرت خود را به خورشيد(پدر) نشان دهد. به عبارت ديگر، ميخواهد پدرش، او را بيشتر و بهتر ببيند.
3- درخت در سمت چپ نقاشي ترسيم شده که مبين مستقل بودن است اما او خواهان تضمينهاي ايمن کننده است بدين معنا که به سوي آينده گام برميدارد به شرطي که حمايت مادرانه همراه او باشد. به طور کلي ميتوان گفت کشيدن درخت بزرگ، مبين اين است که آقا صدرا ميخواهد خود را نشان دهد و توجه همه را به خود جلب کند.
4- ترسيم خانه در اين نقاشي، گوياي داشتن احساس آرامش و خوشبيني به زندگي و آينده است. خانهاي که با يک چارچوب دلپذير کشيده شده، نشان دهنده توازن، ملايمت و شکوفايي است. هنگامي که کودک به حمايت و دفاع از خود ميپردازد، خانه از استحکامات برخوردار و به صورت قلعهاي شکوهمند ترسيم مي شود و نشان مي دهد که حضور مادر در خانه، امنيت و آرامش بيشتري به آقا صدرا ميدهد.
5- پرندههايي که در نقاشي ميبينيم، مبين آرزوهاي زياد آقا صدراست، احتمالا مشغول شدن در چندين شغل براي آينده مدنظرش است که دوست دارد کمکم دربارهاش تجربه کسب و اطلاعاتش را بيشتر کند. اين وظيفه والدين اش است که سوالهاي پسرعزيزشان را جواب دهند تا بهترين انتخاب را براي شغل آيندهاش داشته باشد.
6- رنگ سبز که تا نصف خانه و نيمه درخت بالا آمده، نياز به جلب توجه و ميل به محبوبيت را در صدرا نشان ميدهد. از سوي ديگر معرف داشتن اراده، پايداري و سرسختي در اوست. اين را هم بدانيد، رنگ پرتقالي که در سقف خانه ديده ميشود، ميل به موفقيت، شادي، نشاط و پويايي را در آقا صدرا بيان ميکند.
سخني با والدين آقا صدرا: لطفا بگذاريد کودکتان، کودکي کند. والدين آقا صدرا، اگر نگذاريد که کودکتان کودکي کند، در نوجواني يا جواني دلش ميخواهد کودکي را دوباره تجربه کند ،آنجاست که والدين انتظارات و توقعاتشان بالا مي رود و فرزند در ادامه راه، سرخورده و دچار مشکل ميشود. پدر گرامي لطفا وقتي که در خانه هستيد، زمان بيشتري براي فرزندتان بگذاريد، به دور از ناراحتي، خستگي، عصبانيت، سخت گرفتن و گوشي در دست گرفتن .
آناليز نقاشي آقا محسن 7 ساله

1- آقا محسن، پسري فعال، باهوش، پرانرژي، حساس و مهربان است. پدر و مادرش را خيلي زياد دوست دارد که جاي تقدير و تشکر از اين والدين گرامي و رفتارهايشان دارد.
2- او فضاي سبز و بيرون رفتن را خيلي دوست دارد. خانه را زياد دوست ندارد، بيشتر روي بيرون رفتن در نقاشياش تاکيد کرده به شرطي که همه عزيزانش، همراهش باشند.
3- آب سرچشمه حيات و در نقاشي معرف قدرت مادرانه است و درياچهاي که آقا محسن کشيده، نياز به حمايت مادرانه را برجسته ميکند. دو تا ابر که دورش را با خط محصور کرده، ميزان ارزشگذاري و دوست داشتن مادر است و اينکه او به مادرش وابسته است.
4- پل به منزله يک نماد ارتباطي و تبلور ديدگاه کودک در برابر زندگي است. ترسيم پلي با رنگ تيره، اضطراب کودک را نشان ميدهد اما ميتواند به معناي گذار کودک از يک دوره مشکل يا وهلهاي از زندگي باشد که تلاش چشمگيري ميکند تا بيشتر به چشم مادر بيايد.
5- کوههاي نوک تيز، معرف مشکلات کودک و موانعي هستند که سر راه او وجود دارند و حواس ديگران به آنها نيست. البته گاهي خبر از اين ميدهند که سازوکار دفاعي او، لجبازي و عصبانيت است.
6- رنگ زرد که در نقاشي استفاده شده، مبين نياز به شادي است. او دوست دارد پدر به عنوان منبع قدرت، ساعات بيشتري در خانه حضور داشته باشد. به طور کلي، استفاده از رنگهاي سرد(مثل آبي، سبز و قهوهاي) گرايش به درون گرا بودن و کم رويي را نشان ميدهد.
7- خانهاي بسيار کوچک با آدمکها، باز هم نشان دهنده اعتماد به نفس پايين است. درخت هم به عنوان نماد زندگي و محور مرکزي شخصيت تلقي ميشود. هر اندازه درختي که ترسيم ميشود، کوچکتر باشد، کودک بيشتر خود را کوچک ميپندارد يعني کم روست و عزت نفس پاييني دارد.
8- ترسيم خطي که تنه درخت را از شاخسار جدا کرده، معمولا هنگام ورود بچهها به دوران ابتدايي مشاهده ميشود. در اين دوره، کودک به شدت سرکوبي يا اجبار آموزشگاهي را احساس ميکند.
سخني با والدين آقا محسن: به فرزندتان مسئوليت دهيد. از دادن مسئوليتهاي کوچک که در توانش باشد، شروع کنيد تا اعتمادبه نفس و استقلال بيشتري کسب کند. آقا محسن، انرژي بسيار زيادي دارد که حتما بايد اين انرژي هيجاني، تخليه شود مثلا با پر کردن اوقات فراغت با کلاسهاي ورزشي. در ضمن و به هيچ وجه، او را با خواهر و برادر و همسالانش مقايسه نکنيد.
نويسنده : دکتر فريده ناصري | روانشناس باليني
نقاشي از شما
بررسي روانشناسانهاش از ما
بازار