کودکت/ اگر به دنبال پرورش فرزند شاد و موفق هستيد، بهتر است سبکهاي فرزندپروري را بشناسيد و بدانيد کداميک از آنها در اين زمينه موفقتر بودهاند. در پژوهشي که اخيرا با هدف تعيين بهترين روش براي پرورش افراد موفق انجام شده است، از بزرگسالان پرسيده شد والدينشان در دوران کودکي چگونه با آنها برخورد ميکردند؟ اين مقاله براساس اين پژوهش تنظيم شده است و به اين سؤالات پاسخ ميدهد: براي داشتن فرزندي شاد و موفق، چه بايد کرد؟ چه سبک فرزندپروري بايد انتخاب کرد و چگونه بايد به آن عمل کرد؟
فرزند شاد و موفق چه کسي است؟
وقتي صحبت از پرورش کودکي شاد و موفق ميشود، کاري که بيشتر والدين انجام ميدهند اين است که به خانوادههايي که در اطرافشان هستند نگاه ميکنند و سعي ميکنند بفهمند کداميک از کارها و روشهاي آنها باعث شده است کودکي موفق و شاد داشته باشند و کداميک در اين زمينه شکست خوردهاند. سپس، کارها و روشهاي خوب را تقليد ميکنند و روشهاي بد را کنار ميگذارند. براي مثال، در خانوادهاي که کودک نوپا هميشه در حال نق زدن و بهانهگيري است و ساعت خواب منظمي ندارد، شما اين پيام را دريافت ميکنيد که احتمالا برنامه خواب منظم براي خوشخلقي کودک ضروري است يا ديدن پسر خواهرتان که براي انجام کوچکترين کارها از مادرش کمک ميخواهد بهخوبي شما را از عواقب والدين هليکوپتري بودن آگاه ميکند.
پژوهشگران درباره پرورش فرزند شاد و موفق چه مي گويند؟
توجه داشته باشيد، حکايات و مشاهدات قابل اعتماد نيستند و کسب اطلاعات از اين طريق باعث ميشود بسياري از عوامل ناديده گرفته شوند. به همين دليل، بررسي پژوهشهاي علمي بسيار کمککننده است. در اين مقاله از کودکت، پژوهشي علمي که در ژاپن انجام شده است بررسي ميشود. در اين پژوهش، به طور علمي و رسمي، جمعيت زيادي از بزرگسالان بررسي شدند. پنجهزار زن و مرد به پرسشنامهاي درباره نحوه رفتار والدين با آنها در دوران کودکي پاسخ دادند. نمونهاي از سؤالات اين پرسشنامه عبارت بود از: “والدينم به من اعتماد داشتند” و “در کودکي احساس ميکردم والدينم مرا دوست ندارند”. براساس نتايج اين پژوهش، شش سبک فرزندپروري شناخته شد.
۱) والدين حمايتکننده: فرزندان اين والدين مستقل، با اعتماد به نفس و بانشاطاند. در اين خانوادهها، اعضاي خانواده زمانهايي را با هم سپري ميکنند.
۲) والدين سختگير: در اين نوع خانواده، فرزندان وابسته، تقريبا با اعتماد به نفس، سختگير و جدي و تقريبا بانشاطاند. همچنين، در خانه، قوانين زيادي وجود دارد.
۳) والدين مهربان و بخشنده: فرزندان اين والدين به ميزان زيادي اعتماد به نفس دارند و اصلا جدي و سختگير نيستند. در خانواده، اعضا زمان زيادي را با هم سپري ميکنند.
۴) والدين سهلگير: فرزنداني که در اين خانواده بزرگ ميشوند اعتماد به نفس ندارند و اصلا جدي و سختگير نيستند، اعضاي خانواده وقت کمي را با هم سپري ميکنند و در اين نوع خانوادهها، قوانين بسيار محدود و کم است.
۵) والدين خشن: کودکان اين خانواده نشاط و سرزندگي ندارند و وابسته، نامطمئن و جدياند.
۶) والدين متوسط: در اين خانوادهها، تمام موارد در حد وسط و متعادل است.
کدام يک از سبک هاي فرزندپروري با موفقيت و احساس شادي در بزرگسالي ارتباط دارد؟
نتايج بيانگر اين بود: افرادي که والدين حمايتکننده داشتند و توجه مثبت زيادي دريافت ميکردند در کارشان حقوق بيشتري دريافت ميکنند، از نظر تحصيلي موفقترند و سطح نشاط و شادي بالاتري دارند.
علاوه بر اين، به نظر ميرسد صرف زمان زياد با کودکان و اعتماد کردن و اجازه دادن به آنها براي داشتن انتخابهاي خودشان در سازگاري آنها تاثير زيادي دارد. اما اگر فقط ميزان موفقيت کودک برايتان مهم است و نه نشاط و شادي او، سبک فرزندپروري سختگير را انتخاب کنيد. در اين پژوهش مشخص شد والديني که توجه مثبت داشتند اما سختگير بودند فرزنداني موفق (در زمينه تحصيلي و مالي) ولي غمگين پرورش دادند.
البته توجه به اين نکته ضروري است که اين پژوهش در ژاپن و با توجه به فرهنگ آن کشور انجام شده است و ممکن است در کشور ما، با توجه به شرايط فرهنگي و اجتماعي و اقتصادي، پژوهش پيرامون پرورش فرزند شاد و موفق نتايج متفاوت داشته باشد. براي انتخاب بهترين سبک فرزندپروري، همچنان توجه به منابع اطلاعاتي غيررسمي، مشاهدات، آزمايش و خطا و باورها و ارزشهاي شخصي ميتوانند کمککننده باشند، اما فراموش نکنيد ارزش پژوهشها و شواهد علمي هميشه بيشتر است. همانطور که در نتايج اين پژوهش مشاهده شد، عشق+آزادي=موفقيت.
بازار