بررسی بیماری های اعصاب شایع در کودکان

مجله دلگرم/ يکي از مشکلات در کودکان بيماري هاي مغز و اعصاب است. تشنج، اختلالات رفتاري، تأخير تکاملي و همچنين اوتيسم از علائم اين بيماري محسوب مي شود که به بيماري هاي مغز و اعصاب معروف است.
بيماري هاي مغز و اعصاب در کودکان
در درجه اول بيماري هاي تشنجي و بعد اختلالات رفتاري، تاخير تکاملي مثل حرف نزدن، دير راه افتادن و تشنج است در مرحله بعد اختلالات يادگيري است البته موارد ديگري هم هست اما اين ها در اقليت قرار دارند.
آيا اوتيسم يک بيماري مغز و اعصاب به حساب مي آيد؟
بله. به علت اين که همان اختلالات رفتاري است، بچه نمي تواند با محيط اطراف ارتباط برقرار کند و مهم ترين وسايل ارتباط سخن گفتن است به همين دليل سخن گفتن در اين کودکان به وقوع نمي پيوندد. اوتيسم يعني «تو خودش» است اعتنا به محيط اطراف نمي کند و جزو مسائل عصبي و اختلالات رفتاري است.
علائم هشدار دهنده بيماري هاي مغز و اعصاب چيست؟
بچه وقتي دو ماهه مي شود يک لبخند اجتماعي دارد يعني لبخند مي زنيد لبخند تحويلتان مي دهد. اما اين لبخند در کودکان بيماربه ظهور نمي پيوندد يعني ماه ها ممکن است بگذرد وقتي با بچه بازي کنيد او نمي خندد که از علائم اوليه است، وقتي دستتان را دراز مي کنيد يا بغلش کنيد بي توجه است و سخن گفتن هم در مراحل بعدي است که به وجود نمي آيد.
سلول هاي بنيادي چه نقشي در بيماري هاي مغز و اعصاب کودکان داشته است؟
سلول هاي بنيادي مقوله اي جديد است و ما زياد مي شنويم اما تا به حال گزارشي در مورد اينکه کسي مشکل عصبي داشته باشد و با سلول هاي بنيادي بيماري برطرف شده باشد به ما داده نشده و در ايران در زمينه مغز و اعصاب اطفال بنيادي، هنوز فعاليتي انجام نشده است.
در مورد لکنت زبان چه راه حلي را تأکيد مي کنيد؟
لکنت زبان مسأله گذراست و نبايد خيلي اهميت داده شود. کمي نياز به زمان دارد و خوب مي شود، در واقع مسأله يا بيماري حادي به شمار نمي آيد.
شايع ترين مشکل کودکان و مراجعه به پزشک کدام يک از بيماري هاي مغز و اعصاب است؟
بنا بر آمار بيمارستاني اولين مشکل تشنج است. مورد بعدي اختلالات يادگيري و مسأله حاد مثل فلج شدن يا احساس درد پيدا کردن مثل سردردهاي خاص، شايع ترين بيماري هاي مغز و اعصاب به حساب مي آيد.
علائم بيماري رواني در کودکان
تغيير خلق و خو:
احساس غمگيني که بيشتر از دو هفته طول بکشد و يا خلق و خوي بسيار نامتعادل که باعث بروز مشکلات در روابط خانوادگي و يا اجتماعي گردد.
احساسات افراطي:
احساس ترس شديد و بدون علت که مانع از فعاليت هاي عادي روزانه کودک مي شود. گاهي اوقات اين احساس ترس همراه با افزايش ضربان قلب و سرعت تنفس رخ مي دهد.
تغييرات رفتاري:
اين تغييرات شامل تغييرات رفتاري و شخصيتي خارج از کنترل مي باشد. غالبا دعوا کردن، استفاده از اسلحه و تمايل به صدمه زدن به ديگران همه از علائم هشداردهنده مي باشند.
اشکال در تمرکز ذهني:
اين مشکل باعث کاهش يادگيري کودک در مدرسه مي شود.
کاهش وزن بي دليل:
کاهش ناگهاني اشتها، استفراغ مکرر و يا استفاده از داروهاي ملين ممکن است ناشي از اختلالات غذاخوردن باشد.
آسيب جسمي:
برخي اوقات بيماري هاي رواني منجر به بروز افکار خودکشي و صدمه به خود و ديگران مي شود.
مصرف مواد مخدر:
برخي کودکان از مواد مخدر و يا الکل براي مقابله با اين احساسات استفاده مي کنند.
درمان بيماري هاي رواني در کودکان
روان درماني کودکان:
صحبت درماني و يا رفتار درماني جزو روان درماني مي باشد. در طي روان درماني، کودک ممکن است خلق و خو، احساسات، افکار و رفتار خود را بشناسد. روان درمان به کودک کمک خواهد کرد که به اين شرايط روحي خود پاسخ مناسب بدهد.
دارو درماني کودکان:
پزشک ممکن است داروهاي خاصي را براي کودک تجويز کند، برخي از اين داروها شامل: محرک ها، ضدافسردگي ها، ضد اضطراب ها، ضد روان پريشي و ثابت کننده خلق و خو مي باشند.