نماد آخرین خبر
  1. برگزیده
دخترونه زنونه

داستان زندگی تنها زن حاضر در آزادسازی خرمشهر

منبع
آخرين خبر
بروزرسانی

آخرين خبر/ بخشي از زندگي فاطمه نواب صفوي متولد 1329/02/22 در مستند "فاطمه" را در ويدئو مي توانيد ببينيد. وي مصاحبه هاي بي نظيري با رهبران کرد، معمر قزافي و برخي چهره هاي سياسي و نظامي در سالهاي قبل پيروزي انقلاب و اوايل آن را در کارنامه خود دارد.

مريم کاظم زاده خبرنگار جنگ درباره فاطمه نواب مي نويسد: «جوانان امروز بي شک، کمتر کسي را با شهامت و کارها و عکس هاي او ميشناسند.
اواخر تابستان ٥٨ بود. درگيري کردستان ادامه داشت. من خبرنگار سرويس شهرستانهاي روزنامه "انقلاب اسلامي" بودم. چند سفر به کردستان داشتم و با دکتر چمران آشنا شده بودم. 
بنا به شغلي که داشتم هر روز، روزنامه ها و خبرهاي مهم را مي ديدم. روزنامه "کيهان" خبرهاي کردستانش ويژه بود. مصاحبه هاي اختصاصي از شخصيت هاي مطرح آن روزهاي کردستان داشت. شخصيت هايى مثل جلال طالباني و عزالدين حسينى. تمامشان را خبرنگار اعزامي روزنامه کيهان تهيه مي کرد. 


همه خبرهايش صفحه اول و تيتر اول بودند.
نامش فاطمه نواب صفوي بود. او را نديده بودم و نمي شناختم. اما هر بار بعد از خواندن خبرهايش، در من انگيزه فراواني ايجاد مي شد. همين انگيزه ها بود که باعث شد با قاسملو، رهبر حزب دمکرات کردستان، مصاحبه کنم و شيخ عزالدين حسيني، رهبر حزب کومله کردستان، را از نزديک ببينم. هر چند بنا به دلايلي با او مصاحبه نکردم. 
بعد از شهادت دکتر چمران بود که او را ديدم. ابتدا در مراسم ها و بعد در ضيافت هاى شب نشيني که با خانم غاده جابر، همسر دکتر چمران، و چند تن از دخترهاي جوان داشتيم بيشتر او را شناختم. 


وقتي غاده ما را به هم معرفي کرد، چند شبي از شهادت دکتر چمران نمي گذشت. در زير زمين يکي از ساختمانهاي نخست وزيري، محل اقامت دکتر چمران بوديم. زيرزميني که چند اتاق مبله و آشپز خانه داشت. آنجا بود که فهميدم او فرزند شهيد بزرگوار مجتبي نواب صفوي است. شهيد نواب صفوي براي مجاهدان انقلاب، قهرمان شناخته شده اي بود.
فاطمه نواب خنده رو و صميمي بود و بسيار آرام صحبت مي کرد. جثه قوي و محکمى داشت. غاده مى گفت که در جبهه هاي جنوب پا به پاي دکتر چمران با دوربينش حضور داشته. او در عمليات بيت المقدس بر ترک موتور مي نشست و از خطوط مقدم جبهه عکس مي گرفت. عکس هاي عمليات فتح المبين و بيت المقدس او عکسهاي تاريخي جنگ هستند. برايم از شبهايي تعريف مي کرد که چطور با اسب از روستاهاي صعب العبور کردستان مي گذشتند تا به محل اقامت رهبران کرد برسند و با آنها مصاحبه کنند. 
شبي از او پرسيدم بهترين عکست از جنگ کدام است؟ گفت عکسى دارم از رزمنده اي که بيرون سنگر به گربه اي غذا مي دهد.
فاطمه نواب صفوى بى شک خبرنگار متهوري است که بايد به نسل جديد شناسانده شود.»

تنها زن حاضر در عمليات بيت المقدس از زبان خودش:
از کودکي علاقمند به نقاشي بودم و از طبيعت بسيار زياد لذت مي بردم.
اولين تابلوي نقاشي دوره دبيرستانم با رنگ روغن بود و بعد از آن با آبرنگ نقاشي مي کردم.
با هر دوربين کوچک ابتدايي هم عکاسي مي کردم و دوست داشتم دنيا را با تصاوير ذهني نگاهم که مي ديدم، ثبت کنم .
بعد از انقلاب با نوشتن مقاله و دربخش سرويس سياسي و خارجي کيهان مشغول به کار شدم.
بعد از جريان هايي که در کردستان و گنبد اتفاق افتاد هميشه يک دستگاه دوربين کوچک همراهم بود .
از سفرهايم عکاسي ميکردم و از همان عکس ها که مي گرفتم، در مقاله ها و گزارش هايم استفاده مي کردم تا بالاخره توانستم به مرور زمان با تهيه دوربيني از ويژگي هاي حرفه اي آن دوربين ها استفاده کنم.
با وجود اين امکانات بر روي دوربين بيشتر از عکاسي لذت مي بردم و عکس را به مکنونات ذهني ام نزديک و نزديک تر حس مي کردم.
از سال 1359 وارد به عرصه ي جنگ شدم و در کنار دکتر چمران- با آن روحيه زيبا و معنوي- در مناطق غرب کشور هم مي آموختم وهمرزم بودم.
وقتي ايشان علاقه ي مرا به عکاسي مي ديدند که چگونه براي ثبت هر موضوعي مشغول کادربستن مي شدم مرا به عکاسي تشويق مي کردند و اولين عکسهايي که از خط مقدم نبرد با راهنمايي هاي ايشان گرفتم، در روزنامه کيهان چاپ شد.
از دکتر خواستم که به عنوان يک سربازاجازه دهد که درکنار او و ديگر رزمندگان حضور داشته باشم، دکتر هم پذيرفت و يک اسلحه کلاشينکف با ساير تجهيزات را به من داد و چون دوربينم در همه جا همراهم بود وبا ديدن هر موضوعي دوربينم به طرف موضوع ميرفت. ناخواسته!زياد عکاسي مي کردم، در نتيجه دوستان همرزمم به شوخي مي گفتند:
” اگر يک عراقي بيايد که با خواهر نواب بجنگد، خواهر نواب اول دوربينش را بر مي دارد و مي گويد بگذار تا چند عکس از تو بگيرم بعد با تو مي جنگم”.
عکسها برايم ارزش زيادي داشتند خيلي از عکسها به نظرخودم خيلي جالب نبودند ولي بعدها به ارزش آنها پي بردم .
هزاران فريم عکس از جنگ تهيه کردم .
در طي اين مدت در کشمير، کوزوو،لبنان عکاسي کردم و بارها در لبنان در خطوط جنگي اسراييل و لبنان عکس هاي زيادي ثبت کردم .
از جمله همرزم هاي من “کاظم اخوان” بود که شخصيت بسيار خاصي داشت.
او به معناي حقيقي کلمه عاشق بود وبا عشق و ايثارگري زندگي مي کرد و در خيلي از مناطق عملياتي با ما همراه بود، حتي درعمليات فتح خرمشهر و بعد ازفتح خرمشهر وقتي اسراييلي ها به جنوب لبنان حمله کردند،من قصد عزيمت به لبنان را کردم و وقتي که کاظم فهميد به لبنان مي روم گفت:
“من هم مي آيم” ولي به دليل مشغوليت هايي که در روزنامه داشتم، او در لبنان زودتر از من حاضر شد و مدتي را در سوريه منتظر ماند و قرار شد که زودتر به لبنان برود و من در آنجا به آنها بپيوندم که شنيديم راه توسط کتايب بسته شده است.
کتايبي ها در آن زمان با اسراييلي ها همکاري نزديکي داشتند کاظم رو دستگير کردند و هنگامي من به لبنان وارد شدم که آنها دستگير شده بودند.
بگذريم!
از جريان صبرا و شتيلا هم- در زمان محاصره نظامي کشمير هند- عکسهايي تهيه کردم.
در زمان درگيري هاي کزوو هم حضور داشتم و فيلم و عکسهاي زيادي را از آن مناطق و بوميان آنجا تهيه کردم.
درمکه هم از کوچه هاي بني هاشم ، داخل حرم ، مدينه ، مني و عرفات در شرايطي عکاسي کردم که عکاسي ممنوع بود و با وجود درگيري ها و بارها از دست پير عربستان فرار کردم.
الان هم با همه مشغوليتهاي کاري و زندگي دوربين را به عنوان عضوي از وجودم حس مي کنم و هميشه همراه خودم دارم و همانطوري که با موضوعات اجتماعي و طبيعت و…زندگي مي کنم، عکاسي هم مي کنم.ُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُُ
فاطمه نواب داراي مدرک کارشناسي کامپيوتر از آمريکا و نيز تحصيلات حوزي از قم است

به پيج اينستاگرامي «آخرين خبر» بپيونديد
instagram.com/akharinkhabar