خشک کردن ریحان به چندین روش متفاوت برای افراد مبتدی

مجله قرمز/ خشک کردن ريحان براي بعضي از افراد سخت به نظر ميرسد چون اغلب متوجه ميشوند اين سبزي مفيد موقع خشک کردن سياه و پژمرده ميشود و اين اصلا جالب نيست. شايد دلتان بخواهد بدانيد که چگونه ميتوان آن را خشک کرد که هم ظاهر خود را حفظ کند و هم راحت و بدون دردسر باشد. در زير به چندين روش خشک کردن ريحان براي افراد با امکانات مختلف اشاره شده است.
خشک کردن ريحان به صورت مناسب ميتواند کمي مشکل باشد. اين گياه برگهاي بسيار حساس و حاوي روغن زياد دارد که به آهستگي خشک ميشوند و خيلي راحت تيره ميشود. استفاده از دستگاه خشک کن يا مايکروفر براي خشک کردن ريحان ممکن است نتايج بهتري داشته باشد.
جدا کردن و خشک کردن ريحان در هواي آزاد
ريحانها را درست بالاي انتهاي دو دسته برگ ببريد. ريحان در واقعا دوست دارد هرس شود و هنگام بريدن به سمت عقب رشد کرده و بوتهاي تر ميشود.
ريحان را به آرامي در کاسه آبي که زير شير قرار گرفته بشوييد. دقت کنيد که هر نوع برگ له شدهاي را جدا کنيد. ريحان را به آرامي انتقال دهيد چون پژمرده شده و به راحتي تيره ميشود.
ريحان را روي يک پارچه تميز يا دستمال آشپزخانه به مدت يک ساعت يا بيشتر بگذارد تا رطوبت سطح آنها از بين برود. اين رفتن رطوبت سطحي از ريحان قبل از آويزن کردن براي خشک کردن، خيلي مهم است. اگر اين کار را نکنيد، خطر کپک زدن يا قهوهاي شدن لکههاي ابي روي برگها وجود دارد و آن چيزي که شما ميخواهيد نخواهد شد. به عبارت ديگر، قبل از خشک کردن، خشک کنيد.
۴ ساقه ريحان را کنار هم گذاشته و با يک نخ مخصوص کارهاي آشپزخانه ببنديد. براي اينکه هوا به خوبي بين آنها گردش کند، بهتر است که تعداد ساقهها در هر دسته تعداد کمي باشد.
روي آنها برچسب زده و آويزن کنيد تا خشک شود. البته شما ميتوانيد آنها را روي دسته کابينت بگذاريد تا خشک شود اما وقتي ميخواهيد وسيله از داخل کابينت برداريد، آزار دهنده خواهد بود. بهترين مکان براي آويزان کردن گياهان يک نقطه آرام بدون مزاحمت، گرم، تاريک و خشک است. ميتوانيد آنها را در انباري گرم آويزان کنيد. اگر نگران گرد و غبار و حشرات هستيد، دسته ريحان خود را درون يک کيسه کاغذي قرار دهيد که چندين شکاف در آن تعبيه شده باشد تا گردش هوا امکان پذير باشد. به ياد داشته باشيد که گردش هواي خوب خيلي مهم است بنابراين کيسه را شلوغ نکنيد.
وقتي که ريحان به طور کامل خشک و شکننده شد که حدود ۲ هفته در تابستان طول ميکشد، برگها را از ساقه ها جدا کرده و در کيسه کاغذي يا شيشه دهان گشاد بريزيد. برگها را تا حد امکان همانطور سالم نگه داريد. موقعي که قصد داريد که از آنها در يک دستورالعمل غذايي استفاده کنيد، آنها را به اندازه دلخواه خرد کنيد.
در صورت نياز تا سال آينده تا وقتي که دوباره اين کار را انجام دهيد، از آنها استفاده کنيد. از همين تکنيک ميتوانيد براي پونه، نعناع، اسطوخودوس، شويد، مريم گلي و گزنه استفاده کنيد. داشتن شيشههاي پر از گياهان خشک شده واقعا شگفت انگيز است. ميتوانيد از آنها براي طعم دهي به غذاها و انواع چاشنيهاي خانگي استفاده کنيد.
خشک کردن ريحان در مايکروفر
روش ساده ديگر خشک کردن ريحان استفاده از مايکروفر است. شايد سريعترين روش خشک کردن ريحان همين روش باشد و به ميزان زيادي عطر و طعم آن را حفظ ميکند. اگر بلافاصله مقدار زيادي ريحان خشک نياز داشته باشيد و فضاي کمي هم براي خشک کردن ريحان داشته باشيد، اين روش از همه بهتر است. براي درست کردن ريحان خشک به اين شيوه به ترتيب زير عمل کنيد:
براي اينکار فقط به چند برگ با کيفيت از گياه نياز داريد.
آنها را شسته و هر گونه گل و ساير ناخالصيها را از گياه جدا کنيد و با استفاده از حوله کاغذي، به آرامي رطوبت اضافي را جدا کنيد.
برگها را روي دستمال آشپزخانه يا حوله کاغذي بگذاريد که روي يک ظرف مخصوص مايکروفر قرار گرفته و مايکروفر را روي بالاترين حالت با زمان ۲۰ تا ۳۰ ثانيه بگذارايد.
باز هم اين کار را ادامه دهيد تا زماني که برگها شروع به پيج خوردن و خشک شدن کنند. اين کار ۲ تا ۳ دقيقه در مايکروفر وقت ميگيرد.
خشک کردن ريحان در فر
خشک کردن در فر روشي ساده و محبوب است و معمولا چند ساعت تا نهايتا تا يک روز وقت ميگيرد تا نتايج دلخواه شما به دست آيد. در اين روش به ترتيب زير عمل کنيد:
نخستين مرحله در اين روش برداشت کردن ريحان است. گياهاني براي خشک کردن چيده ميشود بايد به هنگام صبح برداشت شود دقيقا پس از اينکه برگها رطوبت خود را از دست دادهاند. بايد قبل از گرم شدن گياه آن را از آن شاخه جدا کنيد. ساقهها را از نيم سانتي بالاي يک گره رشد برداريد. اين کار باعث ميشود تا برگهاي بيشتري را در يک نقطه برداريد. موقع خشک کردن ريحان بيش از آن مقداري که ميخواهيد برداشت کنيد چون برگها بعد از خشک شدن نصف ميشوند.
برگهاي تازه را شسته و به صورت يک لايه داخل سيني فر يا ظرف مخصوص غذاي فر که کف آن کاغذ گذاشته شده، قرار دهيد و در دماي ۱۰۰ درجه به مدت ۲۰ دقيقه قرار دهيد.
دقيت کنيد که دما زياد بالا نباشد چون باعث ميشود که گياهان کمي مزه تلخ بگيرند.
بعد از ۲۰ دقيقه، فر را خاموش کنيد و به مدت ۳ تا ۴ ساعت ديگر بگذاريد داخل فر بمانند.
توجه داشته باشيد که فلز باعث تيرگي برگ ريحان ميشود، براي همين هميشه بايد از کاغذ مخصوص فر استفاده کنيد.
خشک کردن ريحان با دستگاه خشک کن
يکي از روشهاي ديگر براي به دست آوردن ريحان خشک، استفاده از دستگاه خشک کن است. معمولا کساني که جزو توليد کنندگان مواد غذايي خانگي هستند و محصولاتي مثل ميوه خشک، لواشک و سبزي خشک درست ميکنند با خريدن اين دستگاه يک سرمايه گذاري خوب براي کارشان انجام ميدهند. اين وسيله اغلب مواد غذايي را خشک ميکند بدون آنکه تغيير خاصي در آنها ايجاد کند؛ از اين جهت خريد اين وسيله به همه کساني که اهل درست کردن ميوه وسبزي خشک به ميزان زياد هستند، توصيه ميشود. براي خشک کردن ريحان در دستگاه خشک کن به ترتيب زير عمل کنيد:
برگها را به هنگام صبح وقتي که آفتاب عطر و بوي آنها را نگرفته، بچينيد. به اندازه نيم سانت بالاي گره رشد، برگها را بچينيد.
برگهاي ريحان سالم، ظاهر سبز روشني دارند. ساقهها و برگهايي که تازه نيستند، جدا کنيد و دور بيندازيد. اين قسمتها داخل فر يا دستگاه خشک کن سوخته و طعم برگهاي ريحان را خراب ميکنند.
آنها را با آبي هم دماي اتاق يا محيط بيرون بشوييد. آب گرم ممکن است برگ را شوکه کرده و آنها را خراب کند. همچنين ميتوانيد آنها را در آب همراه با کمي سرکه به مدت ۱۰ دقيقه بگذاريد بماند. اين محلول حشرات و باکتريهاي روي سطح را ميکشد.
آنها را با دستمال کاغذي يا حوله آشپزخانه خشک کنيد. برگهاي مرطوب ريحان مستعد کپک هستند.
دستگاه خشک کن را روي ۹۵ درجه بگذاريد (يا طبق تنظيمات دستگاه). منتظر بمانيد تا ريحان خشک شود. شما متوجه ميشويد که برگها پيج خورده و خشک ميشوند.
بسته به ميزان رطوبت برگها، فرايند خشک شدن حدود ۱۲ ساعت زمان خواهد برد (در بعضي موارد حتي تا ۲۴ ساعت طول ميکشد).
بعد از هر ۴ ساعت آنها را بررسي کنيد.
مقايسه روشهاي خشک کردن
ايمنترين روش خشک کردن ريحان استفاده از فر است. در صورتي که نخواهيد روغنهاي برگ ريحان از بين نرود و در آن بماند اين يک روش خوب است.
موقعي که ميخواهيد به مقدار زياد ريحان خشک کنيد از دستگاه خشک کن استفاده کنيد. اين بخصوص براي کساني که سبزي خشک درست ميکنند و ميفروشند، روش خوبي است. اگر مقدار کم ميخواهيد، روش فر خوب است.
روشهاي نگهداري ريحان خشک
آنها را در شيشه دهان گشاد ريخته و در مکاني تاريک مثل کابينت آشپزخانه نگهداري کنيد.
يکي ديگر از روشها هم ريختن آنها در کيسه زيپ لاک و نگهداري در فريزر است به اين ترتيب از حفظ شدن عطر و طعم آنها مطمئن ميشويد.
ميتوانيد آنها را در ظرفهاي نگهدارنده دردار بريزيد و در يخچال بگذاريد تا بوي مواد ديگر وارد برگهاي ريحان نشود.
برگهاي خشک شده ريحان را تا يک سال ميتوان نگه داشت و استفاده کرد اما بعد از يک سال عطر و طعم آنها کاسته ميشود.
اگر ميخواهيد از ريحان براي طعم دهي به غذاها، خورشها، خوراک ماست و خيار و يا حتي اسموتي استفاده کنيد، بهتر است همان موقع استفاده آن را با دست يا در آسياب پودر کنيد تا عطر و طعم آن بيشتر باش
يک نکته که بايد در مورد خود گياه ريحان به خاطر داشته باشيد اين است که نبايد بگذاريد ريحان گل کند چون برگهاي ريحان اکثر روغنشان را قبل از گل دهي از دست ميدهند.