الو دکتر/ بيماري عروق کرونر قلب به شرايطي گفته مي شود که در آن جريان خون ورودي به قلب توسط ايجاد يک توده چربي در عروق کرونر، بسته مي شود. با گذشت زمان، چربي در ديواره شريان ها رسوب مي کند. اين فرايند به عنوان آترواسکلروز شناخته مي شود.
اين بيماري مسئول بسياري از مرگ هاي قابل پيشگيري در تمام دنيا است. با اين اوصاف با گذراندن بسياري از مراحل ساده مي توان خطر ابتلا به بيماري عروق کرونر را کاهش داد.
شناخت عوامل خطر
عوامل متعددي خطر ابتلا به بيماري عروق کرونر را افزايش مي دهد که عمده ترين آنها عبارتند از سيگار، کلسترول بالا، فشار خون بالا و ديابت. در مقابل ترک سيگار، حفظ وزن سالم، خوردن يک رژيم غذايي سالم و متعادل و ورزش کردن مي تواند اين عوامل خطر را تا حدودي کاهش دهد.
يک رژيم غذايي سالم و متعادل در کنار ورزش و فعاليت بدني مي تواند به حفظ وزن و فشار خون و کاهش کلسترول کمک کند و منجر به بهبود سلامت قلب شود.
شيوه زندگي سالم همچنين مي تواند خطر ابتلا به ديابت نوع 2 که خود منجر به بيماري عروق کرونر قلب مي شود را کاهش دهد و منجر به جلوگيري از ساير بيماري هاي ديگر از قبيل بيماري هاي کليوي و برخي سرطان ها شود.
با اين حال برخي از عوامل خطر ابتلا به بيماري عروق کرونر قلب چندان قابل دستکاري نيستند:
سابقه خانوادگي بيماري هاي قلبي: اگر يکي از اقوام نزديک شما مبتلا به بيماري عروق کرونر قلب، سکته مغزي باشد، شما نيز در معرض خطر هستيد.
سن: اين بيماري در افراد مسن تر بيشتر بروز مي کند.
جنس: مردان بيشتر از زنان دچار بيماري عروق کرونر قلب مي شوند.
اگر شما در زمره گروه هاي پرخطر هستيد، هنوز هم مي توانيد با تغيير در شيوه هاي زندگي قلب خود را محافظت کنيد:
ترک سيگار: اگر شما يک فرد سيگاري هستيد، توقف اين روند بزرگ ترين گام براي کاهش خطر ابتلا به بيماري قلبي است. افراد سيگاري تقريبا دو برابر بيش از ديگران در معرض حمله قلبي هستند. اما ظرف يک سال بعد از ترک خطر ابتلا به حمله قلبي به مقدار زيادي کاهش مي يابد. سيگاري هاي دست دوم نيز در معرض بيماري قلبي هستند. مواد شيميايي موجود در سيگار مانند نيکوتين و منوکسيد کربن مي توانند باعث آسيب به ديواره عروق قلب و رسوب چربي شوند، افزايش ضربان قلب و فشار خون را به همراه داشته باشند، منجر به کاهش ميزان اکسيژن در خون شوند، خطر لخته خون را افزايش دهند.
رژيم غذايي متعادل: يک رژيم غذايي متعادل خطر ابتلا به بيماري عروق کرونر قلب را کاهش مي دهد. شما بايد سعي کنيد حداقل 5 وعده ميوه و سبزيجات مختلف در روز مصرف کنيد، مقدار زيادي از غذاهاي نشاسته دار، به ويژه نان سبوس دار، برنج قهوه اي و ماکاروني، ماهي، تخم مرغ، حبوبات و ساير منابع غني از پروتئين، شير و لبنيات کم چرب، بايد در دستور غذايي حتما لحاظ شود.
رابطه فيبر و بيماري هاي قلبي: مقدار زيادي فيبر براي کاهش خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي و ديابت نوع 2 مفيد است. بزرگسالان بايد حداقل روزانه 30 گرم فيبر مصرف کنند.
منابع غني از فيبر عبارتند از نان سبوس دار، غلات کامل، ميوه و سبزيجات، سيب زميني شيرين، جو دو سر، لوبيا، نخود فرنگي، عدس، آجيل و دانه ها.
کاهش مصرف چربي: حذف منابع چربي بخصوص چربي هاي اشباع و ترانس به منظور جلوگيري از افزايش کلسترول ضروري است. روغن ماهي، روغن هاي گياهي، آجيل و دانه ها بايد جايگزين کره، پنير پرچرب، بيسکوئيت، کيک، بستني، روغن نارگيل و روغن نخل شود.
قند کمتر: بسياري از غذاها و نوشيدني ها حاوي قند اضافه هستند و خطر ابتلا به ديابت نوع 2 و به تبع آن بيماري هاي قلبي را افزايش مي دهند. ميزان قند مصرفي نبايد بيش از 5 درصد کل انرژي دريافتي را به خود اختصاص دهد.
کاهش نمک: بدن شما به مقدار کمي نمک نياز دارد. چون مصرف بالاي آن با خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي و فشار خون همراه است. بزرگسالان بايد کمتر از 6 گرم نمک در روز دريافت کنند که معادل 1 قاشق چايخوري است. غذاهاي فرآوري شده حاوي مقادير زيادي نمک و سديم است و بايد از مصرف آنها دوري کرد. چک کردن برچسب مواد غذايي و اجتناب از خريد مواد غذايي با نمک و سديم بالا مفيد است.
ورزش منظم: فعاليت بدني سطح فشار خون و کلسترول را پايين نگه مي دارد. بزرگسالان بايد حداقل 150 دقيقه ورزش متوسط در طي هفته انجام دهند. يعني تقريبا 30 دقيقه ورزش در 5 روز هفته.
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد