هفتهنامه سلامت/ همه ما به خوبي ميدانيم هر فصل از سال زيباييهاي مجذوب و خيرهکننده خود را دارد. از تغيير آب و هوا گرفته تا رنگها و خوراکيهاي فصلي. يکي از اين دگرگونيهاي مهم در محصولات خوراکي به ويژه ميوههاي خوشطعم و سالم پاييزي است که با گنجاندن هر يک از آنها در رژيم غذاييتان ميتوانيد به خوبي در فصول سرد سالم از بدنتان مراقبت و سلامت آن را حفظ کنيد.
در اين مطلب به خواص ميوههاي پاييزي خواهيم پرداخت و شما را با فوايدشان بيشتر آشنا خواهيم کرد.
نارنگي
نارنگي يکي از ميوههاي خوشطعم از گروه مرکبات است. نارنگي منبع مناسبي براي تأمين ويتامين C است. اين ويتامين يکي از مهمترين ويتامينهاي محلول در آب است که نقش مؤثر و مفيدي درترميم سلولي، کاهش روند پيري و تقويت سيستم ايمني دارد. علاوه بر اين نارنگي حاوي پيشساز ويتامين محلول در آب ديگري به نام ويتامين A است که به حفظ سلامت چشمها کمک ميکند. نارنگي هم مانند کيوي حاوي فيتونوترينتها (مواد مغذي با منشاء گياهي) است که از آسيب سلولي جلوگيري ميکند و در کاهش التهاب و تورم بدن، ابتلا به بيماريهاي قلبي و ساير موارد مرتبط با سلامت بدن مؤثر هستند. نکته پاياني اينکه نارنگي حاوي پتاسيم هم است و تحقيقات بيانگر آن است که اين ماده معدني باعث کاهش فشارخون در بدن ما نيز خواهد شد.
ازگيل
ازگيل يک ميوه کاملاً مفيد براي فصل پاييز است. مصرف اين ميوه باعث از بين رفتن بسياري از ويروسها در بدن ما ميشود و همزمان موجب تقويت سيستم ايمني بدن نيز خواهد شد. ازگيل سرشار از ويتامين C است. همين خاصيت و جبران کمبود اين ويتامين در بدن ما مانع از بيماريهايي ميشود که علت اصلي خونريزي در دهان مثل لثه و دندانها هستند. ازگيل يک درمانگر طبيعي و مفيد براي درمان يبوست هم است. اين ميوه حاوي مقدار زيادي فيبرهاي گياهي است که با تنظيم سيستم گوارشي موجب تحريک و عملکرد بهتر رودهها ميشود. آنتياکسيدانهاي مفيد اين ميوه عامل مؤثري براي حفاظت از سلولها در مقابل تأثيرات مضر راديکالهاي آزاد هم هستند.
انار
انار ميان ميوههاي پرخاصيت، يکي از بهترين گزينههاست. در حقيقت اين ميوه حاوي ارزش تغذيهاي است که در مواردي با هيچ يک از ترکيبات طبيعي و گياهي ديگر قابل مقايسه نيست. نتايج تحقيقات انجام شده روي انار بيانگر اين موضوع مهم است که مصرف آن ميتواند درصد ابتلا به بسياري از بيماريهاي مهلک را کاهش دهد. اين ميوه قرمزرنگ حاوي فيبر، پروتئين، ويتامينهاي C و K، فولات و پتاسيم است. علاوه بر اين انار خاصيت ضدالتهابي هم دارد. در حقيقت وجود التهاب مزمن در بدن يکي از جديترين عوامل تأثيرگذار در ابتلا به بيماريهاي خطرناک از جمله مشکلات قلبي، سرطان، ديابت نوع 2، آلزايمر و حتي چاقي مفرط است. نکته قابل توجه ديگر تأثير غيرقابل چشمپوشي اين ميوه در جلوگيري از ابتلا به سرطان پروستات است. احتمالاً خودتان به خوبي ميدانيد سرطان پروستات يکي از شايعترين نوع سرطانها در آقايان است. نتايج تحقيقات آزمايشگاهي در اين زمينه مشخص کرده مصرف انار يا عصاره آن ميتواند باعث کاهش توليد و تکثير سلولهاي سرطاني شود. خوب است بدانيد اگر شما هم به بيماري فشارخون مبتلا هستيد بايد حتماً مصرف انار يا آب انار را در دستور غذايي روزانه خود بگنجانيد تا به صورت طبيعي باعث کاهش فشارخونتان شويد.
سيب قرمز
سيب قرمز يکي از پرخاصيتترين ميوههاي پاييزي است. سيب پاييزي ترد است و طعم شيريني دارد. سيبها مملو از فيبر، ويتامين C و آنتياکسيدانيهاي قوي و مفيد مانند کوئرستين، کاتچين، فلوريزين و اسيد کلروژنيک هستند که در مواجهه با سنگ کليه، سرطانهاي روده بزرگ (کولون) و پستان تأثيرگذار و کمککننده خواهند بود. علاوه بر تمامي اين خواص مفيد، مصرف سيب باعث کاهش چربي بد ميشود و همزمان ميزان چربيهاي مفيد را افزايش ميدهد. تحقيقات حاکي از آن است که مصرف حداقل 2 عدد سيب در طول هفته احتمال ابتلا به آسم و ديابت نوع 2 را کاهش خواهد داد. بد نيست بدانيد خوردن سيب باعث حفظ سلامت ريهها نيز خواهد شد. خوشبختانه سيب يکي از بهترين و راحتترين ميوهها براي هميشه همراه داشتن است اما شما ميتوانيد براي کمي تنوع هم که شده آن را برش بزنيد و همراه کره بادامزميني، پنير يا حتي در سالادهاي مختلف بخوريد. فراموش نکنيد آب سيب طبيعي هم يکي از بهترين نوشيدنيها براي وعده صبحانهتان خواهد بود.
زالزالک
اين ميوه پاييزي هم مانند ساير ميوههاي اين فصل داراي خواص گوناگون دارويي است. زالزالک غني از ويتامين B، C، کلسيم و آهن است. علاوه بر اين مصرف زالزالک ميتواند يک درمان خانگي و طبيعي براي از بين بردن بسياري از عفونتها بهخصوص بيماريهاي ريوي باشد. شما ميتوانيد از زالزالک براي تهيه يک چاي ميوهاي عالي هم استفاده کنيد. اين چاي خاصيت دارويي دارد و در درمان بسياري از بيماريهاي قلبي مورد استفاده قرار ميگيرد. براي تهيه چاي زالزالک ميتوانيد روي مقداري از اين ميوه به صورت تازه يا خشک آب جوش بريزيد و بعد از اينکه رنگ آب زرد و پررنگ شد آن را بنوشيد. به دليل طعم خاص و احتمالاً کمي هم تلخي ميتوانيد چاي زالزالک را همراه با مقداري عسل ميل کنيد.
کيوي
اين ميوه نسبتاً کوچک سرشار از ويتامين C، فيبر، پتاسيم، مس، منيزيم، منگنز و آنتياکسيدانهايي است که از DNA حفاظت ميکنند. علاوه بر اين، مصرف کيوي باعث تنظيم قندخون، حفاظت از قلب و روده بزرگ، پيشگيري از آسم و يک نوع اختلال چشمي به نام «دژنراسيون ماکولا» و لخته شدن خون نيز خواهد شد. کيوي ميوه بسيار خوش طعمي است که ميتواند به تنهايي به شکل پوستکنده يا حتي با پوست هم مصرف شود. علاوه بر اين شما ميتوانيد از اين ميوه پرفايده در تهيه انواع سالادها، سوپهاي تند و تارتهاي ميوهاي استفاده کنيد.
ليموشيرين
با تغيير فصل و سرد شدن هوا بسياري از بيماريها مثل سرماخوردگي و آنفلوانزا شايع ميشوند. يکي از بهترين ميوههاي پاييزي براي پيشگيري و درمان انواع مختلف سرماخوردگيها ليموشيرين است. مصرف اين ميوه مفيد باعث کاهش سرفه و گلودرد، هيدراته ماندن بدن، تقويت سيستم دفاعي و کاهش دردهاي مفصلي در بدن ما ميشود. توصيه ميشود با شروع فصل پاييز و سرد شدن هوا روزانه در هر وعده صبحانه يک ليوان آب ليموشيرين مصرف کنيد تا علاوه بر پيشگيري از ابتلا به بيماريهاي مختلف مثل سرماخوردگي باعث تأمين و افزايش انرژي لازم براي يک روز کاري مفيد شويد.
خرمالو
اين ميوه نارنجيرنگ در اصل متعلق به کشور چين است که هزاران سال پيش انسانها از خواص اعجابانگيز آن و حتي چوب درختش نيز بهرهمند ميشدند. اين ميوه خوشرنگ داراي طعم و مزهاي شيرين شبيه عسل است. خرمالو ارزش تغذيهاي بسياري از جمله ويتامينهاي K، C، A و E، نياسين، فولات و تيامين دارد. مصرف خرمالو ميتواند باعث حفظ سلامت قلب، کمک به عملکرد بهتر سيستم گوارش و تقويت بينايي و سيستم دفاعي بدن شود. علاوه بر تمامي اين موارد، خرمالو گزينه بسيار مناسبي براي افراد مبتلا به ديابت هم است. متأسفانه به دليل وجود قند در بيشتر ميوهها افراد مبتلا به ديابت گزينههاي محدودي براي انتخاب ميوه مناسب با سلامتشان دارند اما فيبر زياد خرمالو آن را به گزينهاي عالي براي افراد مبتلا به ديابت تبديل کرده تا علاوه بر کنترل و تنظيم قند از احساس گرسنگي مضاعف در اين گروه بيماران بکاهد.
بازار