باشگاه خبرنگاران/ در اين مطلب با برخي از بيماريهاي شايع پس از ۴۰ سالگي آشنا خواهيد شد.
چهار دهه نخست زندگي خود را ممکن است بدون اين که رويدادهاي پزشکي بزرگ يا مکرر را تجربه کنيد، پشت سر بگذاريد. در اين مدت شايد براي تولد فرزند خود يا يک شکستگي استخوان به بيمارستان مراجعه کنيد؛ اما پس از عبور از مرز ۴۰ سالگي، احتمال تجربه بيماريهاي مختلف به دلايل گوناگون مانند افزايش وزن، ورزش نکردن، يا افزايش سطوح کلسترول نيز بيشتر ميشود. در ادامه با برخي از بيماريهاي شايع پس از ۴۰ سالگي بيشتر آشنا ميشويم.
مثانه بيش فعال
با افزايش سن شرايط مثانه انسان ميتواند تغيير کند، زيرا اعصابي که به اين اندام کمک ميکنند، ممکن است به خوبي گذشته کار نکرده و ماهيچههاي مثانه نيز با افزايش سن ضخيمتر شده و ميتوانند ظرفيت آن را کاهش دهند. براي درمان مثانه بيش فعال ميتوان راهحلهاي مختلفي را مدنظر قرار داد که ورزش کگل و همچنين کرمهاي استروژن واژينال از آن جملهاند. در برخي موارد خاص، ممکن است از تزريق بوتاکس در مثانه نيز استفاده شود.
علائم پيش از يائسگي
در اواسط دهه چهارم زندگي، برخي زنان علائم پيش از يائسگي را تجربه ميکنند. در شرايطي که پيشيائسگي دقيقاً يک بيماري نيست، علائمي مانند گرگرفتگي، قاعدگيهاي نامنظم، و خونريزي شديد ميتوانند زندگي فرد را مختل کنند. کاهش ميل جنسي ميتواند برخي زنان را به شدت تحت تاثير قرار دهد، زيرا سطوح تستوسترون به عنوان بخشي از تغييرات هورموني مرحله پيشيائسگي کاهش مييابد. هورمون درماني ميتواند به تسکين برخي از اين علائم در برخي بيماران کمک کند.
سنگهاي کليه
سنگهاي کليه ميتوانند شرايطي بسيار دردناک را ايجاد کنند. با افزايش سن، دهيدراته شدن بدن بيشتر رخ ميدهد. در کنار عوامل خطرآفرين ديگر مانند تغييرات در رژيم غذايي، اين ميتواند افزايش احتمال تشکيل سنگهاي کليه در دهه چهارم زندگي و پس از آن را به همراه داشته باشد. در شرايطي که برخي سنگهاي کليه به خودي خود از بدن دفع ميشوند، براي خارج کردن برخي ديگر ممکن است به انجام عمل جراحي نياز باشد. تغييرات در رژيم غذايي و تامين آب مورد نياز بدن ميتواند به پيشگيري از عود اين شرايط کمک کند. سنگهاي کليه در مردان نسبت به زنان شايعتر هستند.
عفونتهاي دستگاه ادراري و پروستات
هم مردان و هم زنان ممکن است پس از ۴۰ سالگي عفونتهاي بيشتري را تجربه کنند. براي زنان، احتمال ابتلا به عفونتهاي دستگاه ادراري به واسطه نازک شدن ديوارههاي واژن و تغييرات در pH واژن افزايش مييابد. از آنتيبيوتيکها ميتوان براي درمان اين شرايط استفاده کرد. براي پيشگيري از عفونتهاي دستگاه ادراري، هيدراته نگه داشتن بدن و دفع ادرار پيش و پس از رابطه جنسي از جمله اقداماتي هستند که ميتوان مدنظر قرار داد.
از سوي ديگر، احتمال تجربه عفونت پروستات پس از ۴۰ سالگي در مردان افزايش مييابد، به ويژه اگر آنها يک سبک زندگي کم تحرک را دنبال کنند. احساس درد در بيضهها، اطراف مقعد، يا هر جايي بين استخوان لگن و ناف به همراه تکرر ادرار يا احساس سوزش هنگام دفع ادرار از نشانههاي مشخص اين شرايط هستند. براي درمان عفونت پروستات به طور معمول مصرف آنتيبيوتيک و تحرک بيشتر توصيه شده است.
آلرژيهاي غذايي
ابتلا به آلرژيهاي غذايي تنها محدود به دوران کودکي نيست و بزرگسالان نيز ميتوانند بيشتر از گذشته به اين شرايط مبتلا شوند. نرمتنان صدفدار و مغز دانههاي درختي از جمله مقصران اصلي بروز آلرژيهاي غذايي محسوب ميشوند. نظريههاي مختلفي درباره محرکهاي اين شرايط مطرح است که از آن جمله ميتوان به استفاده گسترده از آنتيبيوتيکها و داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي (NSAIDs) که ميتوانند اثر منفي بر دستگاه گوارش داشته باشند، اشاره کرد.
اگر متوجه يک واکنش آلرژيک در بدن خود شده و نسبت به آنچه خوردهايد، مشکوک هستيد، مراجعه به پزشک براي بررسي دقيق شرايط بهترين گزينه است.
آرتروز
در دهه چهارم زندگي احتمال ابتلا به استئوآرتريت يا آرتروز نيز بيشتر ميشود. فرسايش غضروف اطراف مفاصل به احساس درد و ناراحتي منجر ميشود. آرتروز يکي از شايعترين اشکال آرتريت است و بهترين روش پرهيز از آن دنبال کردن يک رژيم غذايي سالم و متعادل و انجام ورزش است.
پرفشاري خون
مديريت پرفشاري خون يا فشارخون بالا اهميت دارد، زيرا در صورت عدم کنترل اين شرايط، خطر حملات قلبي و سکتههاي مغزي افزايش مييابد. کاهش استرس براي مديريت فشاري خون بسيار مهم است. کاهش مصرف سديم و به طور کلي دنبال کردن يک رژيم سالم و ورزش منظم از ديگر اقدامات مهم براي پيشگيري از افزايش بيش از حد فشارخون هستند.
اختلال نعوظ
بسياري از مردان در دهه چهارم زندگي خود متوجه اختلال در نعوظ ميشوند. اين شرايط اغلب به واسطه بيماريهاي ديگر مانند چاقي، پرفشاري خون يا سندرم متابوليک رخ ميدهد، که به کاهش جريان خون به آلت تناسلي منجر ميشود.
سرطان پوست
با افزايش سن، سرطان پوست به يکي از نگرانيهاي اصلي درباره اين اندام تبديل ميشود. قرار گرفتن بيش از حد در معرض نور خورشيد يکي از دلايل اصلي کارسينوم سلول بازال و کارسينوم سلول سنگفرشي محسوب ميشود. همچنين، قرار گرفتن در معرض نور خورشيد به همراه ژنتيک از دلايل اصلي ابتلا به ملانوما، بدترين نوع سرطان پوست، هستند.
براي شناسايي به موقع سرطان پوست به تغييرات خالهاي خود و ظاهر شدن خالهاي جديد توجه داشته باشيد. همچنين، استفاده از محصولات ضد آفتاب براي پيشگيري از آسيب نور خورشيد را فراموش نکنيد.
افسردگي يا اضطراب
بيشتر اختلالات رواني در اوايل بزرگسالي پيش از ورود به دهه چهارم زندگي ظاهر ميشوند. اما چالشهاي بزرگسالي مانند اضطراب مالي، پيري والدين، بزرگ کردن کودکان و تغييرات ظاهري بدن ميتوانند اثر چشمگيري بر فرد داشته باشند. اين قبيل عوامل ميتوانند فرد را از نظر روانشناختي آسيبپذير سازند. از اين رو، عوامل استرسزا در دهه چهارم زندگي و پس از آن ممکن است موجب مسائلي جدي مانند افسردگي و اضطراب شوند. همانند بيشتر شرايط ديگر، پيشگيري بهتر از درمان است. در همين راستا، صحبت با دوستان يا دريافت کمک پزشکي ميتواند مدنظر قرار بگيرد.
بازار