عصر ايران/ ابتلا به ديابت نوع 2 الزاما به معناي آن نيست که بايد از مصرف مواد غذايي خوشمزه پرهيز کنيد. سبزي ها بايد بخش مرکزي يک رژيم غذايي براي افراد مبتلا به ديابت نوع 2 را تشکيل دهند و اين در شرايطي است که مي توان غذاهايي خوشمزه که احساس رضايت را در فرد ايجاد مي کنند، تهيه کرد.
سالم غذا خوردن براي افراد مبتلا به ديابت در واقع شامل کنترل بر اندازه وعده هاي غذايي و آماده سازي غذا با مد نظر قرار دادن تعادل بين مواد مغذي است.
بهترين سبزي ها براي ديابت نوع 2 گزينه هايي با شاخص گليسمي پايين، سرشار از فيبر، يا حاوي نيترات زياد - موجب کاهش فشار خون مي شود - هستند.
مصرف طيف گسترده اي از مواد غذايي، از جمله ترکيبي از سبزي هاي خاص، مي تواند به افراد مبتلا به ديابت در حفظ سلامت کمک کند، در شرايطي که از وعده هاي غذايي خود لذت مي برند.
سبزي هاي با شاخص گليسمي پايين
شاخص گليسمي يک غذا نشان مي دهد که بدن با چه سرعتي گلوکز ناشي از آن غذا را جذب مي کند. گلوکز مواد غذايي با شاخص گليسمي بالا بسيار سريعتر از مواد غذايي با شاخص گليسمي پايين جذب خون مي شود.
افراد مبتلا به ديابت بايد سبزي هايي با شاخص گليسمي پايين مصرف کنند تا از افزايش ناگهاني و سريع قند خون پيشگيري شود.
همه سبزي ها براي افراد مبتلا به ديابت بي خطر نيستند، و برخي داراي شاخص گليسمي بالا هستند. به عنوان مثال، سيب زميني پخته داراي شاخص گليسمي 78 است.
امتياز شاخص گليسمي براي برخي سبزي هاي محبوب به شرح زير است:
نخود سبز منجمد: 39
هويج پخته برابر با 41 و هويج خام 16
بروکلي: 10
گوجه فرنگي: 15
از سبزي هايي با شاخص گليسمي پايين مناسب افراد مبتلا به ديابت مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- کنگر فرنگي
- مارچوبه
- بروکلي
- گل کلم
- لوبيا سبز
- کاهو
- بادنجان
- فلفل
- نخود برفي
- اسفناج
- کرفس
سبزي هايي با محتواي نيترات بالا
نيترات ها، مواد شيميايي هستند که به طور طبيعي در برخي سبزي ها وجود دارند. برخي توليدکنندگان از نيترات ها به عنوان مواد نگهدارنده در غذاها استفاده مي کنند.
مصرف مواد غذايي طبيعي حاوي نيترات مي تواند به کاهش فشار خون و بهبود سلامت کلي گردش خون کمک کند. افراد بايد سبزي هايي با محتواي نيترات بالا را به جاي محصولاتي که نيترات توسط توليدکنندگان طي فرآيند پردازش به مواد غذايي اضافه مي شود، انتخاب کنند.
از جمله سبزي هاي سرشار از نيترات مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- آراگولا
- چغندر و آب چغندر
- کاهو
- کرفس
- ريواس
سبزي هاي حاوي پروتئين
مواد غذايي سرشار از پروتئين به احساس سيري براي مدت زمان طولانيتر کمک کرده و هوس هاي غذايي و تمايل به خوردن تنقلات بين وعده هاي غذايي را کاهش مي دهند.
مقدار مصرف پروتئين روزانه به اندازه فرد، جنسيت، سطح فعاليت، و عوامل ديگر بستگي دارد. با مشورت با پزشک خود مي توانيد ميزان ايده آل مصرف پروتئين روزانه را مشخص کنيد.
زنان باردار يا آنهايي که به فرزند خود شير مي دهند، افرادي با سطح فعاليت جسماني زياد، و آنهايي که بدن بزرگي دارند، نيازمند پروتئين بيشتري نسبت به ديگران هستند.
از سبزي هايي با محتواي پروتئين زياد مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- اسفناج
- بوک چوي
- مارچوبه
- برگ خردل
- بروکلي
- جوانه هاي بروکسل
- گل کلم
سبزي هاي حاوي فيبر
فيبر بايد از مواد غذايي طبيعي و نه مکمل ها دريافت شود، از اين رو، سبزي ها به جز ضروري در يک رژيم غذايي براي کنترل گلوکز تبديل مي شوند. فيبر مي تواند به کاهش يبوست، کاهش کلسترول بد، و کنترل وزن کمک کند.
آکادمي تغذيه و رژيم غذايي آمريکا مقدار مصرف روزانه فيبر براي زنان را 25 گرم و براي مردان 38 گرم توصيه کرده است.
اين توصيه ها با توجه به اندازه بدن، سلامت کلي و عوامل ديگر مي توانند متفاوت باشند.
از سبزي ها و ميوه هاي سرشار از فيبر مي توان به موارد زير اشاره کرد:
- هويج
- چغندر
- بروکلي
- کنگر فرنگي
- جوانه هاي بروکسل
- لپه
- آووکادو
چرا سبزي ها را بايد انتخاب کنيد؟
کربوهيدرات هاي خوب تامين کننده مواد مغذي و انرژي هستند که آنها را به انتخاب غذايي بي خطر، کارآمد و مغذي براي افراد مبتلا به ديابت تبديل مي کند.
سبزي هايي با شاخص گليسمي پايين تا متوسط، مانند هويج، کنترل قند خون را بهبود بخشيده و خطر افزايش وزن را کاهش مي دهند.
مواد غذايي سرشار از نيترات، مانند چغندر، در ميان بهترين سبزي ها براي افراد مبتلا به ديابت نوع 2 هستند که به طور معمول با خطر بالاتر بيماري قلبي عروقي مواجه هستند.
عامل کليدي براي مديريت غذايي کارآمد، افزايش مصرف سبزي ها و کاهش مصرف کربوهيدرات ها از بخش هاي ديگر رژيم غذايي با کاهش مصرف غذاهايي مانند نان و تنقلات شيرين است.
يک فرد مبتلا به ديابت بايد مقدار کافي از فيبر و پروتئين را از رژيم غذايي خود دريافت کند. بسياري از سبزي هاي برگدار تيره سرشار از فيبر، پروتئين و ديگر مواد مغذي ضروري هستند.
فيبر مي تواند به کنترل سطوح گلوکز خون کمک کند. سبزي ها، ميوه ها، مغزدانه ها و حبوبات از بهترين منابع براي فيبر هستند.
همچنين، سبزي ها از بهبود سطوح کلسترول سالم و کاهش فشار خون پشتيباني مي کنند. همانند پروتئين، فيبر نيز مي تواند به احساس سيري براي مدت زمان طولانيتر کمک کند.
دنبال کردن يک رژيم غذايي گياهخواري يا وگان با ديابت
دنبال کردن يک رژيم غذايي وگان يا گياهخواري براي افراد مبتلا به ديابت مي تواند چالش برانگيز باشد. محصولات حيواني به طور کلي داراي پروتئين بيشتري هستند، اما وگان ها به طور کامل از لبنيات و ديگر محصولات حيواني پرهيز مي کنند.
برخي از گزينه هاي وگان سرشار از پروتئين شامل موارد زير مي شوند:
- عدس
- لوبياها و نخود
- نخود فرنگي
- بادام
- دانه هاي کدو تنبل
- تاج خروس و کينوآ
- نان تهيه شده از غلات جوانه زده
- شير سويا
- توفو و تمپه
يک فرد وگان يا گياهخوار مبتلا به ديابت مي تواند يک رژيم غذايي متعادل را دنبال کند. غلات کامل، مغزدانه ها، و عدس پروتئين فراوان را اغلب با کالري کم ارائه مي کنند.
سبزي ها سرشار از مواد مغذي هستند، اما آنها تنها يک بخش از مديريت يک سبک زندگي با ديابت را تشکيل مي دهند.
افراد بايد طيف گسترده اي از مواد غذايي از تمام گروه هاي غذايي را مصرف کرده و دو تا سه ساعت پيش از خواب از غذا خوردن پرهيز کنند. در بيشتر موارد، روزه شبانه 12 ساعت يا بيشتر به کنترل قند خون کمک مي کند.
يک پزشک يا متخصص تغذيه مي تواند برنامه غذايي منحصر به فردي را براي حصول اطمينان از دريافت مواد مغذي به ميزان کافي به شما ارائه کند.
بازار