ايسنا/ يک گروه بينالمللي از پژوهشگران توانستند براي تغيير الگوهاي خواب افراد شبزندهدار، برنامهاي پيشنهاد دهند که به دارو نيازي ندارد.
يک تغيير ساده در الگوهاي خواب افراد بيخواب ميتواند بهبود قابل توجهي در زمان خواب و بيداري آنها ايجاد کند، عملکرد آنها را هنگام صبح بهبود بخشد، به بهبود عادات غذايي کمک کند و ميزان افسردگي و استرس را نيز کاهش دهد.
يک پژوهش بينالمللي که در دانشگاههاي "دانشگاه بيرمنگام"(University of Birmingham) و "دانشگاه سري"(University of Surrey) انگلستان و همچنين "دانشگاه موناش"(Monash University) استراليا انجام شده، نشان ميدهد که افراد شبزندهدار ميتوانند طي يک دوره سه هفتهاي، ساعت زيستي بدن خود را بدون مصرف دارو و يا دخالتهاي پزشکي تغيير دهند.
شرکتکنندگان اين پژوهش توانستند بدون تجربه عوارض منفي طي خواب، زمان خواب و بيداري خود را تا دو ساعت جلو ببرند. آنها همچنين کاهش خوابآلودگي طي روز، احساس افسردگي و استرس را نيز گزارش دادند.
دکتر "اليس فيسر چايلدز"(Elise Facer-Childs)، پژوهشگر دانشگاه موناش و سرپرست اين پژوهش گفت: يافتههاي پژوهش ما نشان ميدهند که امکان تغيير ساعت زيستي بدن افراد دچار بيخوابي بدون دخالت پزشکي وجود دارد. اين پژوهش همچنين نشان ميدهد که عناصر منفي سلامت رواني و خوابآلودگي نيز بدون دخالت پزشکي، قابل کاهش دادن هستند.
افراد بيخواب، افرادي هستند که ساعت دروني بدن آنها، خواب و بيداري را ديرتر از حد معمول، تنظيم ميکند. ميانگين ساعت خواب شرکتکنندگان اين پژوهش، ۲:۳۰ نيمه شب و ساعت بيداري آنها ۱۰:۱۵ صبح بود.
اختلال در سيستم خواب و بيداري، با بسياري از مشکلات مربوط به سلامتي از جمله نوسانات خلقي، افزايش ميزان مرگ و مير و کاهش عملکرد شناختي و فيزيکي در ارتباط است.
دکتر "اندرو باگشاو"(Andrew Bagshaw)، پژوهشگر دانشگاه بيرمنگام و از نويسندگان اين پژوهش گفت: اختلال در الگوهاي خواب ميتواند پيامدهاي بدي براي افراد بيخواب داشته باشد و به خوابآلودگي طي روز و سلامت رواني ضعيف منجر شود. هدف ما اين بود تا راههاي سادهاي براي اين مشکل ارائه دهيم که به سادگي در خانه قابل انجام دادن باشند. اين کار، موفقيتآميز بود و شرکتکنندگان توانستند دو ساعت زودتر از قبل به خواب بروند و از خواب بيدار شوند. جالب اينجاست که اين راهحلها، بهبود سلامت روحي را نيز به دنبال داشتند که پيامد مثبتي براي شرکتکنندگان به شمار ميرود. ما در حال حاضر بايد ارتباط ميان الگوهاي معمولي خواب با مغز و ارتباط آنها با سلامت روحي را درک کنيم.
در اين پژوهش، ۲۲ فرد سالم شرکت داشتند و به مدت سه هفته، اين برنامه را دنبال کردند.
بيدار شدن دو تا سه ساعت زودتر از ساعت معمول بيداري و سپري کردن ساعتهاي بيشتري بيرون از خانه و در روشنايي روز.
خوابيدن دو تا سه ساعت زودتر از ساعت معمول خواب و کاهش ساعتهاي بيرون ماندن از خانه طي شب.
رعايت الگوهاي خواب و بيداري هم در روزهاي کاري و هم در اوقات فراغت.
صبحانه خوردن به محض بيدار شدن از خواب، خوردن ناهار در يک ساعت مشخص از روز و خوردن شام پس از ساعت هفت شب.
شرکتکنندگان با رعايت اين برنامه توانستند عملکرد شناختي و فيزيکي خود را هنگام صبح افزايش دهند؛ در صورتي که خستگي افراد بيخواب در اين زمان روز، بسيار زياد است. همچنين شرکتکنندگان توانستند هنگام بعد از ظهر، به بالاترين سطح عملکرد خود برسند. در پايان دوره آزمايشي، سلامت روحي شرکتکنندگان بهبود يافت و احساس استرس و افسردگي نيز در آنها کمتر شد.
پروفسور "دبرا اسکين"(Debra Skene)، پژوهشگر دانشگاه سري گفت: ثبت کارهاي معمول روزانه ميتواند به افراد شبزندهدار در تنظيم ساعت زيستي بدن، بهبود سلامت فيزيکي و سلامت روحي آنها کمک کند. کمخوابي و ناهماهنگي ساعت زيستي ميتواند بسياري از فرآيندهاي بدن را مختل کند و امکان ابتلاء به بيماريهاي قلبي- عروقي، سرطان و ديابت را افزايش دهد.
فيسر چايلدز افزود: در حال حاضر، تعداد افراد دچار بيخوابي نسبت به افراد سحرخيز در جوامع بيشتر است. ما با درک تفاوت ميان اين دو گروه و فراهم کردن ابزاري براي بهبود پيامدها، ميتوانيم به جوامع امروز کمک کنيم تا به خلاقيت و عملکرد مورد نظر خود برسند.
اين پژوهش، در مجله "Sleep Medicine today" به چاپ رسيد.
بازار