خراسان/ با نزديک شدن روزهاي تابستان، گرماي هوا نيز به اوج مي رسد و فعاليت و پرداختن به امور روزمره بدون دسترسي به وسايل سرمايشي بسيار مشکل خواهد بود. اين شرايط حتي مي تواند براي کودکان کمتر از چهار سال، سالمندان در سنين بالاتر از 65 سال، مبتلايان به بيماري هاي مزمن و افراد شاغل در محيط هاي باز خطرناک باشد. افزايش دماي بدن بيش از 39 درجه، خستگي مفرط، سرگيجه
سردرد، خشکي و سوزش پوست، گرفتگي عضلات، بي حالي و بي حوصلگي جدي از نشانه هاي کمبود آب بدن است که بايد به آن ها توجه داشت .البته برخي توصيه ها و ترفندهاي ساده در مقابله با گرمازدگي و افزايش احساس خنکي مؤثر خواهند بود از جمله :
پنجره هاي باز؛ آري يا نه؟
براي جلوگيري از گرم شدن منزل و محيط کار، پنجره ها را فقط صبح زود و شب باز کنيد. در ساعات گرم روز پنجره ها را ببنديد، حتي پرده ها را بيندازيد تا مانع از تابش پرتوهاي خورشيد شود و فقط از وسايل سرمايشي براي تهويه استفاده کنيد. در صورت نبود وسايل سرمايشي، پرده ها را کمي خيس کنيد.
پرهيز از ايجاد گرماي اضافه
در روزهاي گرم، از روشن کردن لامپ هاي رشته اي و هالوژن پرهيز کنيد زيرا گرماي زيادي توليد مي کند. همچنين به جاي پخت چند ساعت غذا در قابلمه، از فر استفاده کنيد. در صورت استفاده نکردن از وسايل الکتريکي نظير رايانه، تلويزيون، قهوه ساز و... دوشاخه را از پريز بکشيد. چنين وسايلي حتي با وجود اين که خاموش هستند، برق مصرف و در نتيجه گرما توليد مي کنند.
خنک کردن بدن
دوش گرفتن با آب ولرم به کاهش دماي بدن کمک بسياري مي کند؛ البته دوش سرد هرگز توصيه نمي شود. همچنين گذاشتن دستمال مرطوب روي پيشاني، پشت گردن و ساعد دست ها نيز مفيد است و به خصوص براي بچه ها کاربرد دارد. ماساژ پاها با ژل هاي مسکن نيز در رفع خستگي و کاهش دماي اين اندام مؤثر خواهد بود. زماني که از آفتاب گرم بيرون به منزل مراجعه کرديد ، علاوه بر دست و صورت و پا، گوش هاي خود را شست و شودهيد تا احساس خنکي کنيد .
نوشيدن کافي مايعات
اگرچه نوشيدن آب توصيه هميشگي و ضروري براي تامين رطوبت بدن است اما بايد دانست که بيش از 2 ليتر آب در طول روز، نه تنها مفيد نيست بلکه مشکل ساز نيز خواهد بود. همچنين آب بايد جرعه جرعه ميل شود. آب بايد خنک باشد نه سرد ، آب سرد به خصوص همراه يخ تاثيري در ايجاد خنکي ندارد زيرا معده براي تعادل بخشي دماي بدن فعاليت بيشتري مي کند که منجر به توليد گرماي دروني خواهد شد.
درتابستان به دليل تعريق، توصيه مي شود چند قطره آب ليموي تازه يا کمي نمک به آب افزوده و نوشيده شود تا تعادل الکتروليت هاي بدن دوباره برقرار شود. نوشيدن آب به تنهايي، ولع نوشيدن آن را تشديد و حتي تشنگي بيشتري نيز ايجاد مي کند. دمنوش نعناع و آويشن و همچنين آب ميوه هاي طبيعي نيز در حد اعتدال مفيد است.
از خوراکي ها غافل نشويد!
در روزهاي گرم کمتر غذاهاي چرب، سنگين، سس دار و انواع خمير و پاستا بخوريد زيرا هضم طولاني، منجر به ايجاد گرما خواهد شد. بهتر است انواع سالاد و ميوه هايي مانند هندوانه، طالبي، هلو و گيلاس در برنامه تغذيه اين روزها گنجانده شود. افراط در خوردن بستني نيز برخلاف تصور، کمکي به خنک شدن بدن نمي کند زيرا کالري بالايي دارد.
پوشيدن لباس هاي نخي
الياف مصنوعي و رنگ هاي تيره انتخاب خوبي براي لباس هاي تابستاني نيستند. لباس هاي نخي برخلاف الياف مصنوعي که رطوبت را جذب نمي کنند، به طور طبيعي باعث تبخير عرق بدن مي شوند. همچنين در زمان خواب نيز استفاده از ملافه هايي از جنس پنبه موجب احساس خنکي خواهد شد.
کنارگذاشتن ضد عرق ها
در روزهاي گرم تابستان از ضدعرق استفاده نکنيد! اين محصولات باعث مي شوند تا روند تعريق که به تنظيم دماي دروني بدن کمک مي کند، مختل شود. براي جلوگيري از بوي نامطبوع عرق، مرتب دوش بگيريد و از دئودورانت استفاده کنيد.
در واقع زماني که هوا گرم است، بدن براي حفظ دماي مناسب تعريق بيشتري خواهد داشت که به کاهش آب بدن منجرمي شود.
منبع: www.toutpratique.com
نويسنده: مريم سادات کاظمي
بازار