ايسنا/ يک متخصص بيماريهاي عفوني در بيمارستان شهيد مدرس ساوه به بيان تفاوت سرماخوردگي با آنفلوآنزا پرداخت و رعايت بهداشت تنفسي را بهترين روش پيشگيري از ابتلاء به آنفلوآنزا دانست.
دکتر سيدحسن مظفر به تعريفي از بيماري آنفلوآنزا و تفاوت آن با سرماخوردگي پرداخت و اظهار کرد: بيماري آنفلوآنزا يک نوع سرماخوردگي ويروسي تلقي ميشود که علائم آن تا حدودي با سرماخوردگي مشابه است. البته از طريق معاينه باليني نميتوان اين دو بيماري را کاملا افتراق داد، اما زماني که فرد مبتلا متوجه ميشود که به طور ناگهاني دچار تب بالا، لرز شديد و بدن درد بسيار زياد شده است ميتوان تا حدود زيادي به ابتلاي او به بيماري آنفلوآنزا شک کرد و فرد بايد هر چه سريعتر پزشک مراجعه کند.
وي به علائم بيماري آنفلوآنزا اشاره کرد و افزود: علائم اين بيماري هم تقريبا مشابه بيماري سرماخوردگي و شال تب، سرفه، آبريزش بيني، بدن درد، قرمزي چشم و ... است و اختلاف چنداني نميتوان براي اين دو بيماري قائل شد، اما آنفلوآنزا بدن دردهاي شديدي ايجاد مي کند که ممکن است فرد مبتلا را از پا بيندازد.
وي ادامه داد: آنفلوآنزا در کساني که داراي سيستم ايمني قوي هستند مشکلي به وجود نميآورد، اما معمولا در افرادي که ما آنها را افراد پر خطر به حساب ميآوريم ممکن است ايجاد عارضه کند. افراد پر خطر شامل افراد سالمند، کودکان، افرادي که مشکلات ريوي و قلبي زمينهاي دارند، افرادي که داراي نقص ايمني هستند مانند HIV، بيماراني که دچار سوء تغذيه هستند و همچنين بيماران عصبي و تشنجي مي شوند که به اين افراد پيشنهاد ميشود حتما واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند.
دکتر مظفر در پاسخ به اين پرسش که تزريق واکسن آنفلوآنزا براي چه کساني مفيد است و بهتر است در چه زماني تزريق شود؟، اظهار کرد: بهترين زمان تزريق واکسن اوايل فصل پاييز يعني اواخر مهرماه و اوايل آبان ماه است که هنوز در اين برهه زماني آنفلوآنزا اپيدمي نشده است. از سن ۶ ماهگي به بعد بهتر است تمامي افراد جهت پيشگيري از ابتلا به اين بيماري واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند، چراکه اين واکسنها براساس سوشهايي که در سال گذشته کشف شده و احتمال ميدهند که بتواند پوششي براي ويروسهاي سال جديد باشد، تهيه شدهاند.
وي ادامه داد: در پاسخ به اين سوال که تزريق واکسن آنفلوآنزا براي چه افرادي لازم است، ميتوان گفت که افراد پرخطر بهتر است که اين واکسن را تزريق کنند. در کنار اين افراد، بانوان باردار در سه ماهه دوم و سوم بارداري، سالمندان بالاي ۶۵ سال، افرادي که دچار بيماريهاي خوني هستند مانند بيماران تالاسمي، آنمي، افرادي که از بيماري آسم رنج ميبرند و بيماران ريوي مزمن، افراد سيگاري، افرادي که داراي سابقه ناراحتي قلبي هستند، بويژه کساني که نارسايي احتقاني قلب دارند، افرادي که تشنج ميکنند به اين علت که اگر تب کنند ممکن است دچار تشنج شديدتري بشوند، بسياري از افراد ديگر مانند عقب افتادههاي ذهني، کساني که در سيستمهاي مراقبتي کار ميکنند مانند پرسنل بهداشت و درمان و در نهايت همه افرادي که نميخواهند دچار اين بيماري شوند لازم است که واکسن آنفلوآنزا را تزريق کنند.
اين متخصص بيماريهاي عفوني افزود: واکسن آنفلوآنزا را در طول سال ميتوان تزريق کرد، اما چون طول اثر واکسن آنفولانزا بين دو الي چهار ماه است، بهتر است که در اوايل پاييز تزريق شود تا اثر آن تا آخر فصل زمستان که اپيدمي آنفلوآنزاست در بدن فرد باقي بماند؛ بنابراين تزريق واکسن براي کساني که تا به حال به اين بيماري مبتلا نشدهاند در هر زماني از فصل سرما منعي ندارد.
وي گفت: معمولا اولين افرادي که دچار اپيدمي آنفلوآنزا ميشوند کودکان دبستاني هستند که با علائم تب و ديگر علامت هاي آنفولانزا مراجعه ميکنند و تعداد آنها با سرايت بيماري به يکديگر زياد ميشود، اما به طور کلي خطر انتقال بيماري در هر زماني وجود دارد.
دکتر مظفر در پاسخ به اين پرسش که آيا به طور کامل ميتوان از انتقال آنفلوآنزا پيشگيري کرد؟ گفت: براي پيشگيري از آنفلوآنزا بهترين روش رعايت بهداشت تنفسي است به اين صورت که فرد مبتلا بهتر است در طول مدت درمان از منزل خارج نشود و در منزل يک اتاق جداگانه به بيمار اختصاص داده شود، فرد بيمار بايد در هنگام عطسه و سرفه با دستمال کاغذي جلوي دهان خود را بگيرد، بايد از دست دادن و روبوسي کردن با ديگران پرهيز کند، وسايل شخصي فرد بيمار مانند ظرف غذا، حوله و ... بايد جدا از ديگران باشد چرا که اين وسايل ميتوانند از طريق قطرات تنفسي ديگران را نيز مبتلا کنند.
وي با اشاره به اينکه دو روش براي انتقال ويروس آنفلوآنزا وجود دارد، تصريح کرد: يک روش مستقيم است که از طريق صحبت کردن، عطسه و ... ويروس منتشر مي شود و ديگري روش غير مستقيم که از طريق دست زدن به اشياي آلوده مانند دستگيرههاي درب، لوازم منزل و حتي پولي که داد و ستد ميشود، منتقل مي شود يعني اگر موارد گفته شده به قطرات تنفسي آلوده باشند ميتوانند ويروس را به دست طرف مقابل منتقل کنند و دست آلوده فرد، قطرات آلوده را به دهان و بيني منتقل کند و فرد درگير اين بيماري شود. افراد بيمار بايد فاصله يک متري خود را با ديگران رعايت کنند و بنده اکيدا بر شست و شوي مرتب دستها با آب و صابون تاکيد ميکنم.
مظفر گفت: هرزمان که شک کرديم به علائم گفته شده مبتلا شدهايم بويژه در صورت تب بالا و بدن درد شديد، اگرچه ممکن است در شروع بيماري تب بالا وجود نداشته باشد، اما با گذشت زمان شدت ميگيرد و فرد متوجه ميشود که بيماري در حال پيشرفت است، پس بايد حتما بايد به پزشک مراجعه کرد چراکه داروي آنفلوآنزا در ۲۴ الي ۴۸ ساعت اول بيماري در بدن فرد بيمار جواب ميدهد و هرچه زمان بگذرد پاسخ درماني کمتر ميشود. بنابراين لازم است پزشکان عمومي که معمولا اولين افرادي هستند که بيمار را معاينه ميکنند زماني که متوجه شدند از درمان نتيجهاي نميگيرند بيمار را به متخصصين ارجاع دهند.
وي به پيشنهادات تغذيهاي براي افراد در قبل و بعد از ابتلا به اين بيماري اشاره کرد و گفت: فرد بيمار و اطرافيان او بايد تغذيه خوبي داشته باشند؛ مصرف ويتامين C و روي که معمولا در ميوهها و تنقلات بويژه در بادام بيشتر وجود دارد، در افزايش ايمني بدن بسيار تاثير گذار و ضروري است. همچنين استفاده از پرتقال، آبليموو ليمو شيرين به اين علت که سرشار از ويتامين C هستند و خاصيت ضد التهابي دارند ميتواند باعث افزايش مقاومت بدن در مقابل ويروس آنفولانزا شود.
به گفته اين متخصص بيماريهاي عفوني، درجه حرارت منزل بايد متعادل باشد، از ليوان يکبار مصرف استفاده شود و هرگز از ظروف مشترک و بطريهاي آب مشترک استفاده نشود، استفاده از اسپند در منزل به اين علت که يک عامل ضدعفوني کننده است، باز گذاشتن درب و پنجرهها براي چندين ساعت در طول ۲۴ ساعت به اين علت که هم آفتاب وارد شود و هم هوا در منزل رد و بدل شود که ويروس از منزل خارج شود، لازم است. حمام کردن نيز منعي ندارد به اين شرط که فرد دوباره در معرض سرما قرار نگيرد. اين موارد از جمله مواردي هستند که ميتوانند در پيشگيري و رفع بيماري کارساز باشند.
وي تصريح کرد: تزريق واکسن در واقع يک روش پيشگيري است. ما دو روش پيشگيري داريم که يک روش با استفاده از داروست که واکسن را پيشنهاد ميکنيم و البته داروي ضد آنفلوآنزا از ديگر راههاي درماني است يعني اگر شخصي با فرد مشکوک به آنفلوآنزا برخورد کرد با مراجعه به پزشک و در صورت صلاحديد پزشک ميتواند از اين دارو به عنوان عامل پيشگيري استفاده کند، دومين مورد نيز پيشگيري با رعايت بهداشت تنفسي است که پيش از اين به آن اشاره شد.
بازار