باشگاه خبرنگاران/ الهام پورمولايي کارشناس ارشد روانشناسي و آموزش کودکان استثنايي درباره عارضه تيک در کودکان گفت: به زبان ساده تمام تيکها در افراد به صورت حرکات و صداهاي ناگهاني، سريع و تکرار شونده ديده ميشوند که با درگيري يکي از عضلات همراه خواهند شد و خارج از کنترل ارادي افراد است.
اين کارشناس ارشد روانشناسي و آموزش کودکان استثنايي با اشاره به انواع تيکها در کودکان اظهار کرد: تيکها معمولا به مشخصههاي ساده، پيچيده و حرکتي- کلامي (صوتي) تقسيم ميشوند که تيکهاي دسته آخر به معناي تيک طوره هستند. بيشترين ميزان شيوع اين دسته تيکها در سنين ۱۱ سالگي در کودکان رخ ميدهد و درصورت مزمن شدن ممکن است تا سنين ميانسالي هم در افراد ديده شود.
پورمولايي افزود: پريدن پلک يا تيک چشم ها، خارش بيني، شانه انداختن، حرکت ابرو و چانه که در صورت افراد نمايان است از شايعترين انواع تيک هاست، ولي تيکهاي ساده کلامي به معناي صاف کردن گلو، عطسه، سرفه و خروپف ديده ميشوند.
درمان بيماري تيک تا چه مدتي طول خواهد کشيد؟
اين کارشناس ارشد روانشناسي و آموزش کودکان استثنايي درباره درمان تيکها گفت: مدت زمان درمان تيکهاي معمولي و ساده در کودکان تا ۶ ماه بيشتر زمان نميبرد، اما مدت زمان بهبود تيکهاي مزمن بيشتر از ۶ تا ۱۲ ماه طول خواهد کشيد.
منشا بيماري تيک در کودکان چيست؟
او افزود: طبق آمارهاي انجام شده ۷۵ درصد درمان تيکهاي کودکان بيشتر از ۶ ماه طول نميکشد و درصورتي که درمان تيک بيشتر از ۱۲ ماه بهبود نيافت در اين هنگام بايد با روشهاي رفتار درماني و ريلکسيشن در جهت کاهش تيک کودکان بکوشيم.
پورمولايي با اشاره به عوامل تشديد کننده تيک در کودکان اظهار کرد: استرس موثرترين عامل افزايش تيک در کودکان است و والدين خانواده بايد به علت غير ارادي بودن اين بيماري در فرزند خود به آن بي توجه باشند چرا که در اين صورت با واکنش نشان دادن و مسخره کردن منجر به ترسيدن و افزايش اضطراب در افراد مبتلا به بيماري تيک خواهند شد.
او افزود: مصرف نکردن مواد غذايي و خوراکي حاوي کافئين مانند: شکلات، قهوه و فست فود کمک شاياني به کاهش بيماري تيک در کودکان خواهد کرد.
مردان بيشتر به تيک مبتلا خواهند شد يا زنان؟
اين کارشناس ارشد روانشناسي و آموزش کودکان استثنايي تصريح کرد: مردان نسبت به بانوان ۳ برابر بيشتر به بيماري تيک مبتلا ميشوند و شروع بيماري تيک در کودکان قبل از سنين ۱۸ سالگي است که بيشترين دامنه شروع تيک در آنها طبق انتشار آمار روانپزشکي آمريکا از سن ۷ تا ۱۱ سالگي آغاز ميشود و ممکن است ۵ تا ۲۴ درصد افراد کم سن به بيماري تيک مبتلا شوند.
او افزود: در صورتي که تيک در کودکان بيشتر از ۸ ماه طول کشيد والدين ميتوانند با مراجعه کودک خود به روانپزشک از زجر کشيدن خود و فرزندانشان جلوگيري کنند.
پورمولايي گفت: اگر تيک در کودکان به صورت مزمن افزايش پيدا کند بايد با تجويز دارو و رفتار درماني توسط روانشناسان و والدين بهبود پيدا کند چرا که بيشترين اختلالات تيک از طريق والدين به دليل نفوذ استرس و اضطراب در فرزندان خود و حساسيت زياد انجام ميشود.
بازار