باشگاه خبرنگاران/ محسن پويان، محقق و پژوهشگر طب سنتي گفت: مواد غذايي نقش بسزايي در کنترل استرس و اضطراب افراد دارند و افراد ميتوانند با مصرف آنها باعث افزايش سلامت روحي و جسمي خود شوند.
او ادامه داد: اگر به دنبال راهي آسان براي کنترل اضطراب خود هستيد، ميتوانيد با مصرف زياد آب اضطراب خود را کنترل کنيد. همه اندامهاي بدن از جمله مغز براي عملکرد درست خود نيازمند آب کافي است. يافتهها نشان داده است کمبود آب حتي به صورت خفيف بيقراري و استرس را افزايش ميدهد.
اين محقق و پژوهشگر طب سنتي گفت: ليمو، ليموترش، پرتغال، روغن گريپفورت، ترنج، نارنگي و نارنج در رژيمهاي ضد استرس به علت خاصيت بالا بردن سطح خلقوخو استفاده ميشود؛ همچنين ثابت شده که مرکبات تأثيرات قابل توجهي بر افسردگي و اضطراب در موشها و ميمونها داشته است بنابراين ميتوان همين نتايج را براي انسانها پيشبيني کرد.

پويان گفت: عسل با داشتن ۲۰۰ فاکتور مغذي مهم مانند فروکتوز، گلوکز، آمينواسيدهاي مختلف، ويتامينها و مواد معدني نقش مهمي در تغيير خلقوخوي افراد دارد. کرايسين که يک فلاونوئيد است، به عنوان يکي آنتي اکسيدان مهم و همچنين ضد اضطراب در عسل وجود دارد.
کاهش استرس با داروهاي گياهي
او بيان کرد: افراد ميتوانند با مصرف گياهاني مانند بادرنجوبه، چاي سبز( به دليل آلتينين موجود در چاي) و ريشه سنبل الطيب از استرس خود بکاهند. فراد به ياد داشته باشيد قبل از مصرف اين گياهان حتما با پزشک خود در خصوص استفاده هر يک از اينها و مقدار آنها مشورت کنيد.
پويان گفت: طبق تحقيقات، افرادي که ويتامين B۱ مصرف ميکنند از احساس آرامش و اعتماد به نفس بهتري برخوردار هستند. ويتامين B۱ در غلات سبوسدار، حبوبات، گوشت و ماهي وجود دارد.
او تصريح کرد: پيريدوکسين در صدها واکنش متابوليکي مهم بدن دخيل است که از جمله اين واکنشها ميتوان به واکنشهاي مربوط به ساخت انتقال دهندههاي عصبي مانند سروتونين و گابا اشاره کرد. اگرچه ويتامين B۶ بر اضطراب تأثيرگذار است، اما بيش از اضطراب تأثير خود را بر مشکلات ثانويهاي مانند خستگي و افسردگي، که در نتيجه اضطراب به وجود ميآيد.
او ادامه داد: در مطالعات مشخص شده افرادي با سطح افسردگي و اضطراب بالا با کمبود ويتامين D مواجه هستند براي اينکه بدن دچار کمبود ويتامين D نشود پيشنهاد ميشود پوست دست و پاي خود را روزانه به مدت ۳۰ دقيقه در مقابل آفتاب، بي واسطه (از پشت شيشه تأثير نميگذارد) قرار دهيد.
پويان افزود: مشاهده شده رژيمي که در آن ليزين (يکي از بيست اسيد آمينهي اصلي ياختههاي زنده) اندک است، ميتواند سطح استرس را بالا ببرد. طبق تحقيقات افرادي که گندم غني شده با ليزين را جزو اصلي رژيم غذايي خود قرار دادهاند؛ استرس کمتري دارند. براي تأمين ليزين مورد نياز بدن بايد به مقدار کافي لبنيات و غذاهاي دريايي مصرف شود.
اين محقق و پژوهشگر طب سنتي گفت: افراد با اضطراب بالا بهتر است روز خود را با منابع غني تريپتوفان مانند تخممرغ، بوقلمون، توفو، ماهي غزلآلا، حبوبات، آجيل، دانهها، شير و پنير شروع کنند. تريپتوفان، سروتونين خون را که يک هورمون شاديبخش است، افزايش ميدهد و سطح اضطراب را پايين ميآورد.
پويان در پايان گفت: مصرف حداقل سه وعده از ماهيهاي روغني (سالمون، غزلآلا، تن، ساردين) در هفته اسيد چرب مورد نياز بدن را برطرف ميکند. اسيد چرب براي سلامت مغز لازم است و باعث کاهش اضطراب و استرس در افراد ميشود.
بازار