بهداشت نيوز/ مهنوش صاحبدل کارشناس مسئول بهبود تغذيه دانشگاه علوم پزشکي اهواز گفت: ماه مبارک رمضان، ماه پر برکت الهي است که علاوه بر فوايد معنوي، فوايد بسياري براي بدن ما انسانها از جمله؛ سم زدايي بدن، افزايش استقامت بدن در مقابل کم آبي و گرسنگي و... دارد.
او افزود: با توجه به اينکه دستگاه گوارش ما يک ماه استراحت کرده و بعد از ماه مبارک، خوراک و تغذيه ما به غذاهاي معمول باز ميگردد، بايد به سلامت دستگاه گوارش خودمان که حالا سالمتر و البته حساستر شده دقت کرده و توجه کنيم تا اين سلامتي را که دستگاه گوارش ما به دست آورده را حفظ نماييم.
صاحبدل اظهار داشت: همچنين به منظور تقويت سيستم ايمني بدن بايد نکات تغذيهاي را جديتر بگيريم و بدانيم بعد از ماه مبارک رمضان چگونه غذا بخوريم تا هم به دستگاه گوارش ما آسيب نرسد و هم سيستم ايمني بدن براي مقابله با ويروس کرونا تقويت شود.
مصرف ۶ گروه اصلي موادغذايي بعد از ماه رمضان
کارشناس مسئول بهبود تغذيه دانشگاه علوم پزشکي اهواز بيان کرد: اول اينکه تعادل و تنوع را در مصرف مواد غذايي رعايت کنيم و براي رعايت تعادل و تنوع بايد در طول روز از ۶ گروه اصلي غذايي شامل؛ گروه نان و غلات، گروه ميوهها، گروه سبزيها، گروه شير و لبنيات و گروه گوشت، تخم مرغ و گروه حبوبات و مغزها استفاده نماييم.
او با بيان اينکه ميتوان به مقدار خيلي کم از مواد غذايي متفرقه شامل؛ روغنها و شيرينيها مصرف کنيم، ادامه داد: توصيه ميشود در طول روز ۳ وعده غذاي اصلي شامل؛ صبحانه، ناهار و شام و ۲ تا ۳ ميان وعده مصرف شود، ضمن اينکه رعايت تعداد وعدهها براي همه گروههاي سني و همه افراد خصوصاً افراد مبتلا به اضافه وزن و چاقي، بيماران ديابتي، قلبي عروقي، فشار خوني و کودکان، نوجوانان و سالمندان اهميت زيادي دارد و صبحانه که مهمترين وعده غذايي در طول روز است نبايد فراموش شود.
بخارپز کردن غذا، بهتري روش پخت
مهنوش صاحبدل بر مصرف غذاها با ادويه و فلفل کم براي جلوگيري از آسيب رسيدن به دستگاه گوارش تاکيد و تصريح کرد: روش پخت مواد غذايي بسيار مهم است و بهترين روش پخت غذا، بخارپز کردن در دستگاه بخارپز يا در نهايت آبپز کردن در قابلمه درب بسته است، چراکه ويتامينها و مواد معدني غذا به مقدار زيادي حفظ ميشود و در غذا باقي ميماند.
او گفت: روشهاي کباب کردن، تنوري کردن يا پخت غذا در فر به علت خشکي ممکن است به دستگاه گوارش آسيب برساند، به همي دليل توصيه ميشود، خصوصاً در روزهاي ابتدايي بعد از ماه مبارک کمتر استفاده شود. همچنين از کباب کردن با زغال بهتر است پرهيز شود و به جاي آن از کباب پز استفاده شود.
سرخ کردن، بدترين روش پخت غذا
صاحبدل اذعان داشت: روش سرخ کردن غذا، بدترين روش پخت است که طرفداران زيادي دارد و جالب اينکه با اين روش بيشتر ويتامينهاي مواد غذايي از بين ميروند و فرد فقط مقدار زيادي چربي که بسيار چاق کننده است را وارد بدن خود ميکند. پس تا حد امکان از مصرف غذاهاي سرخ کردني پرهيز کنيم و در صورت مصرف اندک، حتماً فقط از روغن مايع مخصوص سرخ کردني براي سرخ کردن در حرارتهاي بالا استفاده نماييم.
او بر ادامه حفظ عادات تغذيهاي مناسبي کسب شده در ماه مبارک رمضان و پرهيز از عادات غلط غذايي تاکيد و تصريح کرد: روزانه بايد ۸ تا ۱۰ ليوان آب و مايعات سالم بنوشيم و وعدههاي غذايي را به ۵ تا ۶ وعده تقسيم کرده و در ساعات معيني از روز و به صورت منظم صرف نمائيم، ضمن اينکه قبل از اينکه کاملاً سير شويم بايد دست از غذا خوردن بکشيم.
مصرف ميوه و سبزي فراموش نشود
کارشناس مسئول بهبود تغذيه دانشگاه علوم پزشکي اهواز بر مصرف بيشتر از ميوهها و سبزيهاي تازه در ميان وعده ها، کاهش مصرف نمک، روغن، چربي، قند و شکر و پرهيز از مصرف نوشابههاي گازدار و ساير نوشيدنيهاي شيرين مثل آبميوههاي صنعتي و همچنين غذا خوردن همراه با کارهاي ديگر مثل؛ مطالعه، تماشاي تلويزيون و ... که موجب پرخوري ميشوند تاکيد کرد.
او با تاکيد بر اينکه بايد غذا را به مدت طولاني بجويم و از تند غذا خوردن پرهيز کرده و از نانهاي سبوس دار به جاي نانهاي سفيد استفاده کنيم، بيان داشت: هم اکنون بهترين زمان براي برنامه ريزي غذايي براي حفظ سلامتي است، پس بيائيم اگر تا به حال الگوي غذايي مناسبي نداشتيم فرصت را از دست ندهيم و اگر چه شايد سخت باشد، ولي از اکنون عادات صحيح و شيوه زندگي صحيح را انتخاب کنيم تا سلامتي را هديه بگيريم.
بازار