مشرق/ آيا شما هم جزو آن گروه از افرادي هستيد که گرماي تابستان بسيار کلافهتان ميکند و باعث تضعيف خلقوخويتان ميشود؟ يا جزو کساني هستيد که با گرم شدن هوا در تابستان، اشتهاي خود را به خوردن غذاها از دست ميدهيد؟ آيا ميدانيد در علم تغذيه، تضعيف خلقوخو يا کاهش اشتها در تابستان، کاملا طبيعي است و براي رها شدن از آن فقط کافي است تغييرات کوچکي در برنامه غذاييتان ايجاد کنيد؟ به شما توصيه ميکنيم اين مطلب را بخوانيد تا بيشتر در مورد بهترين مواد غذايي که مصرفشان در تابستان ميتواند باعث بهبود خلقوخويتان شود و ريزمغذيهاي موردنياز بدن را در شرايط کماشتهايي تامين کند، آشنا شويد.
1- ماهيهاي چرب
يکي از مواد غذايي که معمولا با شروع فصل گرما از رژيم غذايي بسياري از افراد کنار گذاشته ميشود، انواع ماهي است. اين در حالي است که ماهيها، مخصوصا ماهيهاي چرب، مقدار فراواني اسيدهاي چرب امگا3 را در خود جا دادهاند و مصرفشان در روزهاي گرم تابستاني ميتواند علاوه بر بهبود خلقوخو، باعث کاهش تحريکپذيري عصبي و افزايش اشتها شود. بهتر است همه افراد در فصل تابستان هم حداقل هفتهاي يک مرتبه (حداقل 140 گرم) ماهي مصرف کنند تا هم اسيدهاي چرب مورد نياز بدنشان تامين شود و هم عملکرد مغزيشان در اثر گرما و کلافگي ناشي از آن مختل نشود.
2- بادامزميني
بادامزميني يکي از بهترين منابع براي تامين ماده معدني مهمي به نام «سلنيوم» است. نتايج تحقيقات فراوان نشان داده دريافت سلنيوم کافي از طريق مصرف بادامزميني در فصل تابستان ميتواند علاوه بر حفظ سلامت بدن باعث کاهش احتمال ابتلا به افسردگي، تحريکپذيري، خستگي و عصبانيت شود. از اينرو، توصيه ميشود مقداري بادامزميني خام و بدون پوست را بهصورت روزانه يا بهصورت ترکيبي با موز، ماست يا سالاد ميل کنيد.
3- جو
آيا ميدانيد ميان غلات مختلف، جو از موادي است که پايينترين انديسگلايسميک را دارد؟ پايين بودن انديسگلايسميک در جو باعث ميشود انرژي ناشي از مصرف آن بهتدريج در بدن آزاد شود و درنتيجه سطح قندخون ثابت بماند. همين ثبات سطح قندخون در فصلهايي مانند تابستان که تحريکپذيري عصبي بالاست، باعث بهبود شرايط خلقوخو در فرد خواهد شد. از طرف ديگر، جو هم مانند بادامزميني مقادير مناسبي سلنيوم در خود جا داده بنابراين مصرف آن در روزهاي گرم تابستاني ميتواند به بهبود اشتها و تامين ريزمغذيهاي موجود در بدن کمک کند. شما ميتوانيد جو پخته را با مقداري عسل و مغزهاي خام مخلوط کرده و آن را بهعنوان ميانوعده در روزهاي بلند تابستاني مصرف کنيد يا مخلوطي از جو و ماست را بهعنوان پيشغذاي اشتهاآور بخوريد.
4- موز
موز يکي از مغذيترين انواع ميوههاست که حجم قابلقبولي از نوعي آمينواسيد بهنام «تريپتوفان» را همراه فيبر، پتاسيم، فسفر، آهن، کربوهيدرات، ويتامين A، ويتامين B6 و ويتامين C را در خود جا داده است. وجود کربوهيدرات در موز باعث ميشود مغز ما بتواند عمل جذب تريپتوفان را بهراحتي انجام دهد. ويتامين B6 موجود در موز هم باعث تبديل شدن تريپتوفان به سروتونين در مغز ميشود. از اينرو، زماني که شما در فصل تابستان روزانه يک موز مصرف ميکنيد، هم به بهبود خلقوخو و بهبود عملکرد مغزيتان کمک کردهايد و هم ريزمغذيهاي فراواني که ممکن است با کاهش اشتها از دريافت آنها محروم بمانيد را دريافت کردهايد.
5- عدس
انواع عدس (سبز، قهوهاي و قرمز) مانند موز حاوي کربوهيدرات پيچيده هستند که اين ترکيبات به ترشح سروتونين در مغز و بهبود خلقوخو در فصل تابستان کمک ميکنند. از اينرو، به افرادي که قصد دارند از احساس کلافگي ناشي از گرما خارج شوند و روز شادتري را پشت سر بگذارند، توصيه ميشود حداقل هفتهاي 2 وعده و هر وعده حداقل حدود 1 ليوان عدس پخته مصرف کنند. مصرف عدس در فصل تابستان علاوه بر تامين انرژي بدن و بهبود خلقوخو، باعث دريافت مقادير مناسبي از آهن و فولات ميشود و به اين ترتيب به بهبود اشتها کمک ميکند.
6- گوشت مرغ و بوقلمون
يکي از مواردي که در شرايط تحريکپذيري عصبي، کلافگي يا تضعيف خلقوخو به افراد مختلف توصيه ميشود، افزايش مصرف مواد غذايي مختلفي است که باعث بالا رفتن سطح اسيد آمينهاي بهنام «تريپتوفان» در بدن ميشوند. همانطور که گفته شد، تريپتوفان ميتواند درنهايت به بهبود عملکرد مغز و ايجاد آرامش عمومي در بدن کمک کند و باعث ازبينرفتن حس رخوت و سستي ناشي از گرما در افراد مختلف شود. معمولا گوشت ماکيان، مخصوصا گوشت بوقلمون و مرغ، مقادير قابلقبولي از تريپتوفان را در خود جا دادهاند و ميتوانند گزينه مطلوبي براي غذاهاي تابستاني باشند.
7- اسفناج
کمبود سطح ويتامينهاي B در بدن ميتواند هم باعث تضعيف خلقوخو شود و هم شديدا اشتهاي افراد را براي خوردن مواد غذايي مغذي کاهش دهد. سبزيهاي برگسبز تيره مانند اسفناج و بروکلي، مقادير قابلتوجهي از ويتامينهاي گروه B و فولات را در خود جا دادهاند. از اينرو، مصرفشان در فصل تابستان بهشدت ميتواند براي حفظ سلامت جسماني و رواني افراد مفيد باشد. توصيه ميشود اين سبزيها را بهصورت روزانه و در انواع سالاد يا سوپها استفاده کنيد.
8- لبنيات
تحقيقات فراواني نشان دادهاند افزايش دريافت کلسيم در بدن، رابطه مستقيمي با کاهش استرس و عصبانيت در فصل تابستان دارد. به همين دليل متخصصان به تمام افراد توصيه ميکنند در فصل تابستان حداقل 3 وعده از خوراکيهاي سرشار از کلسيم مانند لبنيات، پنير توفو، اسفناج، غلات صبحانه غنيشده با کلسيم يا آبميوههاي غنيشده با کلسيم استفاده کنند تا از اين طريق بتوانند هم تحريکپذيري عصبي ناشي از گرما را در خودشان کاهش دهند و هم ريزمغذيهاي مورد نياز بدن در صورت کماشتهايي در فصل تابستان تامين کنند.
9- شکلات تلخ
اگر جزو آن گروه از افرادي هستيد که در فصل تابستان و بهدليل گرما بيش از اندازه دچار تنشهاي عصبي مانند استرس، عصبانيت، خستگي و بيحوصلگي ميشويد، به شما توصيه ميکنيم حداقل روزي 25 تا 40 گرم شکلات تلخ مصرف کنيد. مصرف منظم و روزانه شکلات تلخ از طريق کاهش سطح هورمونهاي استرس در بدن باعث بهبود قابلتوجه شرايط خلقي در فصل تابستان ميشود. بهتر است بدانيد منظور از شکلات تلخ، شکلاتي است که حداقل 70 درصد آن از کاکائوي تلخ تشکيل شده باشد.
بازار