نماد آخرین خبر
  1. جذاب ترین ها
سلامت

سودمندترین و مضرترین خوردنی‌ها برای کلیه‌ها

منبع
سلامانه
بروزرسانی
سودمندترین و مضرترین خوردنی‌ها برای کلیه‌ها
سلامانه/ بيماري هاي مرتبط با کليه از شايع ترين بيماري ها در سراسر جهان شناخته مي شوند؛ تا جايي که بنابر اعلام سازمان بهداشت جهاني، از هر ده نفر حداقل يک نفر در معرض ابتلا به بيماري هاي کليوي قرار دارد. هم چنين تا وقتي که اين بيماري به مراحل پيشرفته ي خود نرسد، معمولاً علائم روشني به وجود نمي آورد و اشخاص وقتي از ابتلا به آن خبردار مي شوند که بيماري حاد و خطرناک شده است. بيماري هاي مرتبط با کليه از شايع ترين بيماري ها در سراسر جهان شناخته مي شوند؛ تا جايي که بنابر اعلام سازمان بهداشت جهاني، از هر ده نفر حداقل يک نفر در معرض ابتلا به بيماري هاي کليوي قرار دارد. هم چنين تا وقتي که اين بيماري به مراحل پيشرفته ي خود نرسد، معمولاً علائم روشني به وجود نمي آورد و اشخاص وقتي از ابتلا به آن خبردار مي شوند که بيماري حاد و خطرناک شده است. نوع مواد مغذي که براي بدن خود تأمين مي کنيد، با هيچ اندام ديگري به اندازه ي کليه ها ارتباط نزديک ندارد؛ بنابراين لازم است تا از مواد غذايي و خوراکي هاي مفيد و مضر براي اين عضو مهم بدن اطلاع به دست آوريد؛ هدفي که در ادامه ي اين مقاله دنبال خواهد شد. برخي از توصيه هايي که بيماران کليوي بايد در رژيم غذايي خود رعايت کنند سلامت کليه ها به شدت تحت تاثير رژيم غذايي شما است. با توجه به علائمِ معمولاً ناپيداي بيماري هاي کليوي، ممکن است مدت ها از ضرري که از طريق رژيم غذايي ناسالم به کليه هاي خود مي رسانيد، مطلع نشويد و وقتي از بيماري آگاه شويد که ديگر فرصتي براي جبران نباشد (در اينجا مي توانيد با نشانه هاي اين بيماري در بدن آشنا شويد). 
بنابراين اگر مي خواهيد در آينده به بيماري هاي مرتبط با کليه دچار نشده يا اکنون در حال درمان و مبارزه با اين نوع بيماري ها هستيد، توصيه هاي غذايي زير را رعايت کنيد : ميزان متعادلي از غذاهاي داراي پروتئين مصرف کنيد: پروتئين، چربي و کربوهيدرات اصلي ترين مواد تشکيل دهنده ي غذاهاي روزانه ي ما هستند. پروتئين در بدن فوايد و کارکردهاي زيادي دارد، اما اکثر مردم بسيار بيشتر از آن چه که نياز دارند، پروتئين مصرف مي کنند و اين پروتئين اضافي براي کليه ها مضر است. نيتروژن يکي از محصولات جانبي پروتئين در بدن است که کليه ها آن را به شکل اوره دفع مي کنند. هرچه اين نيتروژن بيشتر باشد، کليه ها بايد فعاليت بيشتري براي سم زدايي انجام دهند و کليه هاي ضعيف توان اين کار را ندارند. بنابراين فقط به ميزاني مواد خوراکي داراي پروتئين مصرف کنيد که بدن شما به آن نياز دارد. غذاهاي داراي فسفر را به مقدار متعادل مصرف کنيد: فسفر براي محافظت از استخوان ها و رگ هاي خوني ضروري است، اما فسفر بيش از حد مي تواند کلسيم را از استخوان هاي شما جدا کرده و مشکلات مربوط به استخوان را سبب شود. هم چنين وقتي با وجود بيماري کليوي، بيشتر از مقدار مورد نياز بدن، فسفر مصرف مي کنيد، کليه هاي ضعيف شده نمي توانند تمام آن مقدار را دفع کنند و مشکلات تجمع اين ماده در بدن ايجاد مي شود که ممکن است در اين حالت از قرص هاي خاصي براي دفع فسفر استفاده شود. مقدار مصرف نمک را در وعده هاي غذايي خود محدود کنيد: نمک يا سديم از مواد معدني رايجي است که تقريباً در تمام غذاها يافت مي شود. مقدار کمي از نمک براي حفظ تعادل آب در بدن مفيد است وکليه هاي سالم آن را دفع مي کنند. ميزان زياد نمک در غذاها موجب فشار خون، تنگي نفس و فشار بر کليه هاي ضعيف مي شود. بنابراين توصيه مي شود به جاي نمک، از طعم دهنده هاي ديگري مانند آب ليمو در پخت وپز روزانه استفاده کنيد. مصرف به اندازه ي غذاهاي داراي پتاسيم را جدي بگيريد: پتاسيم از مواد مغذي مفيدي است که بر عملکرد اعصاب و ماهيچه ها و هم چنين ضربان قلب اثر مي گذارد اما مقادير زياد آن اگر توسط کليه هاي ضعيف دفع نشود و پتاسيم خون بالا رود، ممکن است موجب گرفتگي عضلات يا حتي ايست قلبي شود. بنابراين اگر دچار بيماري هاي کليوي هستيد، ميزان مجاز مصرف پتاسيم در هر وعده ي غذايي را از پزشک معالج خود بپرسيد. برخي از مواد خوراکي که بيماران کليوي بايد از رژيم غذايي خود حذف کنند بيماران کليوي عموماً از رژيم غذاييِ حساب شده و سالمي استفاده مي کنند تا کليه هاي ضعيف شده ي آن ها کمتر با مواد زائد خطرناک درگير شود و در صورت دفع ناقص مواد مغذي مصرف شده، بدن دچار اثرات خطرناک سم نشود. در اين خصوص، تعدادي از مواد غذايي که بيماران کليوي بايد استفاده از آن ها را محدود کنند، نام برده مي شود : نوشابه ها: نوشابه ها، به خصوص نوشابه هاي با رنگ مشکي، علاوه بر دارا بودن مقادير زيادي از قند، حاوي ميزان قابل توجهي از فسفر هستند که مضرات مصرف بيش از حد فسفر نيز گفته شد. مواد غذايي کنسرو شده: غذاهاي کنسرو شده، به دليل کم هزينه بودن و راحتي در مصرف، از انتخاب هاي رايج در وعده هاي مختلف غذايي محسوب مي شوند. با اين حال، بيشتر غذاهاي کنسرو شده، حاوي مقادير زيادي از نمک هستند؛ زيرا نمک به عنوان يک ماده ي نگهدارنده، به آن ها اضافه مي شود. موز: موز منابعي سرشار از پتاسيم شناخته مي شود که به دليل دارا بودن ساير مواد مغذي، مصرف حداقلي آن براي بيماران کليوي مشکلي در پي ندارد، اما مصرف روزانه و زياد آن مي تواند براي اين بيماران بسيار خطرناک باشد. لبنيات: لبنيات سرشار از پروتئين، ويتامين، فسفر و پتاسيم هستند؛ موادي که همگي بايد براي بيماران کليوي محدود شوند. البته پزشک معالج ممکن است به دليل کارکردهاي مفيد لبنيات، استفاده ي ميزاني مشخص و حداقلي از ان ها را مجاز بداند. سيب زميني: سيب زميني ها از غني ترين سبزيجات از نظر پتاسيم تلقي مي شوند. البته خيس کردن، شستن و هم چنين پختن قطعات کوچکِ بريده شده ي آن ها براي مدتي کوتاه، موجب مي شود تا مقدار قابل توجهي از پتاسيم آن ها کم شود و بتوانند در رژيم غذايي بيماران کليوي قرا بگيرند. برخي از خوراکي هايي که مي توانند جايگزين مواد غذايي مضر در رژيم غذايي بيماران کليوي باشند از آن جا که بيماران کليوي بايد مصرف بيش از حدِ اساسي ترين مواد مغذي که در اکثر خوراکي ها يافت مي شوند را محدود کنند، يافتن مواد غذايي جايگزين براي آن ها اهميت زيادي مي يابد. برخي از خوراکي هاي جايگزين و مجاز براي اين نوع بيماران عبارت اند از : گل کلم: گل کلم يکي از سالم ترين سبزيجات شناخته مي شود که سرشار از ويتامين C، ويتامين K و ويتامين B است. هم چنين گل کلم را بايد منبعي عالي از فيبر و ترکيبات ضدالتهابي دانست. عسل: يکي از مشکلات رايجي که بيماران کليويِ تحت دياليز قرار گرفته را تهديد مي کند، عفونت هايي است ممکن است در نتيجه ي اين روش به ان دچار شوند؛ عسل با خواص آنتي بيوتيکي که دارد، از روش هاي سالم براي اجتناب از اين تهديد جانبي بيماران کليوي شناخته مي شود. هم چنين عسل سرشار از مواد مغذي مفيدي است که براي تقويت اين بيماران توصيه مي شوند. انگور قرمز: اين نوع از انگور نه تنها خوش مزه است، بلکه منبعي غني از ويتامين C و آنتي اکسيدان محسوب مي شود که در کاهش التهاب موثر است. هم چنين از خواص اين ميوه براي قلب و ديابت نيز نبايد غافل شد. سير: به بيماران کليوي توصيه مي شود که از نمک به عنوان طعم دهنده ي غذا استفاده نکنند؛ سير از جمله مواد غذايي است که مي تواند جايگزين نمک در طعم دهندگي شود. سير منبع خوبي از منگنز، ويتامين C، ويتامين B6 و گوگرد است که گوگرد خواص ضدالتهابي قابل توجهي دارد. پياز: پياز نيز از مواد غذايي بسيار مفيدي است که هم در طعم غذا اثرگذار است و هم ويتامين C و الياف پروبيوتيکي دارد که با تغذيه ي باکتري هاي روده، به هضم غذا کمکمي کند. حبوبات: حبوبات اصولاً ميزان زيادي از فسفر و پتاسيم دارند که براي بيماران کليوي مضر هستند اما به دو دليل عمده، مصرف محدود آن ها براي بيماران کليوي مي تواند مفيد باشد : نخست؛ حبوبات در کنار پتاسيم و فسفر، مواد مغذي سرشار ديگري دارند که به بيماران کليوي سود مي رسانند و نمي توان از آن ها صرف نظر کرد. دوم؛ مي توان از طريق پختن با آب جوش و ساير روش هاي طبخ غذا، مقدار زيادي از پتاسيم و فسفر آن ها را کاهش داد تا به حد مجاز برسند؛ کاري که عموماً با گوشت و لبنيات و ساير مواد غذايي گفته شده نمي توان انجام داد. به هر حال مي توانيد با انتخاب حبوبات کم پتاسيم و کم فسفرِ مرغوب و مصرف محدود و متعادل از آن ها، رژيم غذايي مفيدي در جهت سلامت کليه ها داشته باشيد.
اخبار بیشتر درباره

اخبار بیشتر درباره