ايسنا/ رييس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت تمهيدات مراقبتي را براي زنان باردار در شرايط کرونايي تشريح کرد و گفت: اگر در اين مراقبتها اقداماتي مانند سونوگرافي، انجام آزمايش و ... درخواست شود، انتظار ميرود که نتايج، به نوعي به پزشک و ماما و سيستم بهداشتي که اين آزمايشها را درخواست کرده، اطلاعرساني شود و نياز و الزامي به حضور مادر براي نشان دادن اين آزمايشها به صورت دستي نباشد.
دکتر نسرين چنگيزي درباره وضعيت مراقبتها از مادران باردار در دوران کرونا، گفت: درباره مراقبتهاي بارداري در زنان که بارداري معمولي داشته، سابقه بيماريهاي زمينهاي ندارند و افرادي که مبتلا به بيماري کوويد-۱۹ هم نيستند، تعداد مراقبتهاي بارداري از هشت به چهار مورد کاهش يافته است تا تماس با فضاي بيرون و احتمال ابتلاي آنها را به کرونا به حداقل برسانيم.
وي افزود: به اين صورت که اولين مراقبت در شش تا ۱۰ هفته اول بارداري براي اين افراد انجام ميشود، مراقبت دوم حوالي ۲۴ تا ۲۸ هفته انجام شده، در هفتههاي ۳۱ تا ۳۴ مراقبت سوم و حوالي ۳۷ هفته نيز چهارمين مراقبت بارداري از زنان باردار انجام خواهد شد.
وي ادامه داد: در عين حال اعلام کردهايم که اگر در اين مراقبتها اقداماتي مانند سونوگرافي، انجام آزمايش و ... درخواست شود، انتظار ميرود که نتايج، به نوعي به پزشک و ماما و سيستم بهداشتي که اين آزمايشها را درخواست کرده، اطلاعرساني شود و نياز و الزامي به حضور مادر براي نشان دادن اين آزمايشها به صورت دستي نباشد تا حداقل مواجهه مادران با محيط بيرون وجود داشته باشد.
چنگيزي همچنين گفت: مادراني که مبتلا به بيماريهاي زمينهاي هستند و يا جزو گروههايي که نيازمند مراقبتهاي بيشتر هستند، قرار دارند، تعداد مراقبتهايشان در دوران بارداري کاهش نيافته، اما باز هم تلاش ميشود که فاصله فيزيکي به صورت قابل قبول در مراجعات آنها رعايت شود. در عين حال مادران خودشان هم بايد توجه داشته باشند که در زمان حضور در مطب و درمانگاهها، حداقل دو متر با ديگران فاصله داشته باشند. همچنين از ماسک استفاده کرده و سعي کنند دستشان يا شي آلودهاي با چشم، بيني و دهانشان تماس نداشته باشد.
تمهيدات مراقبتي براي مادران باردار مبتلا به کرونا
رييس اداره سلامت مادران وزارت بهداشت درباره وضعيت مادران بارداري که به بيماري کوويد-۱۹ مبتلا شدهاند نيز اظهار کرد: امکان مراقبت در منزل براي مادران مبتلا به کوويد-۱۹ در صورتي که بدون علامت يا داراي علائم خفيف باشند، وجود دارد و به آنها يادآوري ميشود که در صورتي که تنگي نفس پيشرونده يا درد قفسه سينه پيدا کردند و يا دچار کاهش سطح هوشياري شدند، بايد سريعا به بيمارستان مراجعه کنند. از طرفي در منزل هم بايد مايعات فراوان استفاده کرده و بر اساس توصيه و تجويز پزشک ممکن است برايشان تببُر هم تجويز شود. در مواردي ممکن است بيماري کوويد-۱۹ در زنان باردار خفيف باشد، اما به دليل ابتلايشان به بيماري زمينهاي يا در شرايطي خاص، نيازمند مراقبتهاي ويژه باشند که در اين صورت در بيمارستان بستري شده و مراقبتهاي لازم از آنها انجام ميشود.
چنگيزي ادامه داد: بعد از بهبود کوويد-۱۹ در مادران باردار، با توجه به اينکه در برخي بيماريهاي ويروسي ممکن است موضوع اختلال رشد جنين مطرح باشد، مراقبت دقيقتر از جنين الزامي بوده و به اين زنان توصيه ميشود که در صورتي که ابتلاي قطعي داشتند، از نظر رشد جنين بررسي شوند. بر همين اساس اولين سونوگرافي که براي رشد جنين برايشان انجام ميشود، ۱۴ روز بعد از بهبود علائم بيماري کوويد-۱۹ است.
وي همچنين گفت: ممکن است براي افرادي که عفونت سه ماهه اول و دوم داشتند، بررسي دقيقي بين ۱۸ تا ۲۳ هفتگي از نظر رشد جنين توصيه شود. بايد توجه کرد که در زنان باردار بدون علامت و غير مبتلا به کوويد-۱۹، در زمان مراجعه به مراکز زايماني حتما از اين افراد يکسري سوال ميشود که شامل احتمال تماس و استعلام درباره تماس با فرد مشکوک يا مبتلا به کرونا در دو هفته گذشته، بررسي وضعيت درجه حرارت بدن و سوال درباره علائمي مانند سرفه، گلو درد، درد عضلاني، ترشحات بيني و احساس پري بيني و... بوده و اگر پاسخ هر يک از اين سوالات مثبت باشد، معمولا فرد به متخصص عفوني براي انجام بررسيهاي دقيقتر ارجاع ميشود.
توصيههاي ضد کرونايي به مادران باردار
چنگيزي با بيان اينکه زنان باردار بايد دستوراتي را مانند ساير افراد جامعه جهت پيشگيري از ابتلا به بيماري کوويد-۱۹ رعايت کنند، گفت: زنان باردار بايد تا حد امکان در منزل بمانند، در اماکن عمومي فاصله دومتري را با ديگران رعايت کنند، از اجتماعات بپرهيزند، از تماس با افراد مشکوک يا مبتلا به کرونا بپرهيزند، دستهايشان ر ا به طور مرتب شسته و يا با محلول حاوي الکل ۶۰ درصد ضدعفوني کنند، از تماس دستها با صورت بپرهيزند و به کرات سطوحي را که آلوده ميشود، ضدعفوني کنند. همچنين مادران بارداري که فرزند کوچک دارند، بايد توجه خاصي داشته باشند؛ چراکه عفونت در کودکان خفيف و معمولا بيعلامت است.
وي با بيان اينکه از ۳۶ هفتگي بارداري به بعد توجه خاص به پرهيز از تماس مستقيم با بيماران توصيه ميشود، افزود: بيماري کوويد-۱۹ در زنان باردار به چند صورت ميتواند وجود داشته باشد؛ اين بيماري ميتواند به صورت بيعلامت باشد. يعني در مواردي که نتيجه تست زنان باردار مثبت است، اما فاقد هر علامتي هستند. همچنين ممکن است بيماري به صورت خفيف با داشتن علائمي نظير سرفه، تب، گلودرد، خستگي، سردرد، درد عضلاني و بدون تنگي نفس يا يافتههاي راديولوژيک غير طبيعي بروز کند. نوع ديگر کرونا در زنان باردار بروز بيماري با شدت متوسط است که در اين صورت علايم اختلالات تنفسي بر اساس علائم باليني يا يافتههاي راديولوژيک و با اشباع گاز خون شرياني نرمال بروز ميکنند. نوع ديگر کوويد-۱۹ در زنان باردار بروز بيماري به صورت شديد و به اين صورت است که تعداد تنفس در يک دقيقه بيش از ۲۴ بار بوده و اشباع گاز شرياني کمتر از ۹۵ درصد است. در نهايت هم ممکن است مادر باردار به مرحلهاي از بيماري برسد که نيازمند مراقبت ويژه باشد که در اين مرحله شاهد نارسايي تنفسي، شوک عفوني يا نارسايي چند عضوي هستيم.
تاکنون انتقال کرونا از مادر به نوزاد ثابت نشده، اما...
چنگيزي با بيان اينکه بارداري و زايمان شانس ابتلا به بيماري کوويد-۱۹ را افزايش نميدهد و دوره بيماري به دليل بارداري شديدتر نميشود، گفت: در عين حال عليرغم اين که تاکنون انتقال کرونا از مادر به نوزاد ثابت نشده است، اما رعايت شرايط فاصله فيزيکي براي تماس با نوزاد، حفظ پوششهاي محافظتي و شستن دستها در زمان مراقبت از نوزاد توسط مادر و همه مراقبين نوزاد الزامي است.
وي تاکيد کرد: در عين حال توصيه ميشود که در زنان بارداري که سابقه تماس با فرد مبتلا، محتمل يا مشکوک به کرونا را دارند، مادراني که تستشان مثبت است، اما بدون علامت هستند، به مدت ۱۴ روز از زمان تماس با اين افراد يا دريافت تست مثبت، خود قرنطينگي داشته باشند. براي موارد علامتدارِ با يا بدون تشخيص قطعي ابتلا به کوويد-۱۹ توصيه ميشود، حداقل به مدت ۱۴ روز از زمان بهبودي علائم، خود قرنطينگي را رعايت کنند. در عين حال از تمام زنان باردار درخواست داريم که تا ۴۲ روز پس از زايمان با اطلاع به نزديکترين مرکز بهداشتي درماني يا مراجعه به سايت Salamat.gov.ir وضعيت علائم يا ابتلاي خود را براي پيگيريهاي بعدي از طريق کارشناسان "رابط پرخطر" اطلاع دهند.
بازار