الو دکتر/ برخلاف جدي بودن آنفولانزا، بسياري از افراد آن را خيلي جدي نمي گيرند و اعتقاد دارند که تنها استراحت و نوشيدن مايعات براي درمان کافي است. با ماندن در رختخواب و منتظر ماندن براي اين که سيستم ايمني با عفونت بجنگد، اين بيماري مي تواند مدت طولاني تري دوام داشته باشد، شديدتر شود و در برخي موارد تبديل به اختلال مهلکي شود. به همين علت حتي اگر به تازگي واکسن آنفولانزا زده ايد يا حتي اگر امسال يکبار دچار آنفولانزا شده ايد، با ديدن اولين علائم بيماري بايد به پزشک مراجعه کنيد.
تجويز داروهاي ضد ويروس به حذف سريع تر آنفولانزا و کاهش شدت علائم آن کمک مي کند.
اين داروها براي افرادي که در خطر بروز عوارض جانبي شديد آنفولانزا قرار دارند، موثرند.
وقتي داروهاي آنفولانزا در طول ۴۸ ساعت اول شروع علائم مصرف شوند طول بيماري را تا يک روز و نيم کاهش مي دهند.
اگر چه واکسن آنفولانزا مي تواند در صورت بروز آنفولانزا، خطر و شدت آن را کاهش دهد؛ اما تاثير اين واکسن از يک سال به سال ديگر متفاوت است. در برخي از سال ها، چندين نوع ويروس به صورت همزمان فعاليت مي کنند و احتمال ابتلاي چندين باره به آنفولانزا را افزايش مي دهند.
آنفولانزا را جدي بگيريد
همه ما بايد به خاطر بسپاريم که آنفولانزا مي تواند يک بيماري کشنده باشد. مرکز کنترل و پيشگيري از بيماري ايالات متحده آمريکا (CDC) تخمين زده که آنفولانزا مي تواند به طور سالانه سبب ۱۴۰,۰۰۰ تا ۸۱۰,۰۰۰ مورد بستري در بيمارستان و ۱۲,۰۰۰ تا ۶۱,۰۰۰ مورد مرگ و مير شود. اکنون در سال ۲۰۲۰ نيز مرگ و مير در اثر آنفولانزا حدود ۶۵ درصد است. در فصل جاري که فصل آنفولانزا نيز هست حداقل ۶,۶۰۰ نفر در ايالات متحده آمريکا (از جمله ۳۹ کودک) به علت آنفولانزا از دنيا رفتند و حداقل ۱۲۰,۰۰۰ نفر به علت اين بيماري بستري شدند.
تقريبا ۲ ماه ديگر از فصل اوج آنفولانزا (زمستان) مانده است. پس اگر واکسن نزده ايد هنوز هم وقت هست و مي توانيد واکسن بزنيد.
آزمايش دادن براي تشخيص آنفولانزا
پزشکان هميشه نمي توانند بعد از معاينه فرد فورا تشخيص دهند که مشکل او چيست. به همين علت است که آزمايش دادن براي اختلالات گوناگون به تشخيص بهتر دلايل ممکن براي مشکل فرد کمک مي کند. در طول فصل اوج آنفولانزا، آزمايش فوري آنفولانزا به پزشکان کمک مي کند که خيلي سريع تشخيص دهند که فرد تحت تاثير آنفولانزا قرار گرفته است يا نه.
براي چندين سال تشخيص اين که بيماري فرد باکتريايي است و يا ويروسي، چيزي بود که تنها بايد با تست هاي آزمايشگاهي و توسط متخصصان تعيين مي شد. اما امروزه به علت پيشرفت هاي تکنولوژي اين پردازش به بيمار نزديک تر شده و پزشکان مي توانند سريع تر، راحت تر و دقيق تر از قبل بيماري فرد را تشخيص دهند.
براي مثال آزمايش هاي مولکولي آنفولانزا به پزشک اين امکان را مي دهند که بتواند با استفاده از گوش پاک کن يا هر وسيله ديگري نمونه فوري تهيه کند و چند دقيقه بعد نتايج را در اختيار بيمار قرار دهد. اين به اين معناست که بيمار مي تواند فورا بفهمد که بيماري اش آنفولانزا است يا نه.
درمان آنفولانزا موثرتر از آن چيزي است که خيلي افراد تصور مي کنند
در گذشته خيلي از افراد عقيده داشتند هنگامي که دچار آنفولانزا هستيد، مراجعه به پزشک بيهوده است. اين عقيده توسط اين حقيقت ايجاد شده بود که در بيشتر موارد، کار زيادي نيست که پزشکان بتوانند براي عفونت هاي ويروسي انجام دهند و آنفولانزا نيز ويروسي است.
آنفولانزا
اما اين گونه نيست و اين بيماري مي تواند درمان شود. تجويز داروهاي ضد ويروس به حذف آنفولانزا و کاهش شدت علائم آن کمک مي کند. اين داروها براي افرادي که در خطر عوارض جانبي شديد آنفولانزا قرار دارند نيز مناسب هستند. سازمان غذا و دارو (FDA) ۴ داروي ضد ويروس را براي درمان آنفولانزا تاييد کرده است.
اين چهار دارو شامل اين موارد هستند:
اسلتاميوير (تاميفلو)
زاناميوير (رلنزا)
پراميوير (Rapivab)
بالوکساوير (Xofluxa)
اين داروها نه تنها براي کاهش طول بيماري موثرند بلکه مي توانند عوارضي نظير عفونت گوش، عوارض سيستم تنفسي و بستري شدن در بيمارستان را نيز کاهش دهند.
درمان زودهنگام موثرتر است
اگر هنوز مي خواهيد که منتظر بمانيد تا بيماري تان خود به خود برطرف شود، بهتر است بدانيد که آنفولانزا تنها در صورتي به درستي درمان مي شود که درمان را زود آغاز کنيد. طبق نظر پزشکان درمان آنفولانزا تنها زماني موثر است که در اولين ۴۸ ساعت شروع علائم آغاز شود. اگر افرادي که علائمي شبيه به آنفولانزا دارند تصميم دارند که قبل از مراجعه به پزشک صبر کنند، شانس درمان را از دست مي دهند. در نظر بگيريد که علائم آنفولانزا براي برخي افراد، ۲ هفته دوام دارند؛ در اين شرايط ابتلا به آنفولانزا سبب از دست دادن زمان زيادي و دور ماندن از مدرسه و کار مي شود. به علاوه خطر بروز بسياري از عوارض جانبي نيز بالا مي رود.
داروهاي ضد ويروس هنگامي که در طول ۴۸ ساعت اول بيماري به فرد داده شوند، طول بيماري را تا نصف روز تا يک روز و نيم کاهش مي دهند. به همين علت است که توصيه مي شود فورا به پزشک مراجعه کنيد. با درمان زودهنگام مي توانيد زودتر به محل کارتان برگرديد يا فرزندان تان کلاس هاي کمتري را در مدرسه از دست مي دهند.
اگر تشخيص داده شود که يکي از اعضاي خانواده آنفولانزا دارد، داروهاي ضد ويروس براي ساير اعضاي خانواده نيز تجويز مي شوند. مصرف دارو بعد از قرار گرفتن در معرض ويروس و قبل از شروع علائم مي تواند ۷۰ تا ۹۰ درصد در پيشگيري از آنفولانزا موثر باشد. براي خانواده هايي که فرزندان زيادي دارند و احتمال انتقال بيماري در آن ها بالاست، مصرف دارو پيش از شروع علائم مي تواند خيلي موثر باشد. در افرادي که سيستم ايمني ضعيفي دارند يا در خطر عوارض آنفولانزا قرار دارند، رعايت گزينه هاي پيشگيري کننده پس از قرار گرفتن در معرض ويروس مي تواند خيلي مفيد باشد.
آيا داروي آنفولانزا نمي خواهيد؟ اما هنوز هم مراجعه به پزشک ضروري و موثر است
درمان هاي ضد ويروسي اشکالاتي دارند و عوارض جانبي اين درمان ها شامل حالت تهوع، استفراغ، اسهال و برونکواسپاسم است. براي برخي از افرادي که در خطر عوارض اضافي مربوط به آنفولانزا نيستند، نمي صرفد يک يا دو روز از بيماري را با مصرف دارو کم کرد چون اين داروها عوارض جانبي اي به همراه دارند. اما حتي اگر به مصرف داروهاي ضد ويروس علاقه اي نداريد، باز هم بهتر است که به پزشک مراجعه کنيد. مراجعه به پزشک هنگامي که به وجود آنفولانزا شک کرده ايد، به چند دليل مهم است.
اين دلايل عبارتند از:
داروهايي که براي کوتاه شدن مدت آنفولانزا استفاده مي شوند، به تجويز نياز دارند.
درمان پيشگيري کننده براي اعضاي خانواده به تجويز نياز دارد.
ممکن است بيماري اي که داريد انفولانزا نباشد اما اگر آنفولانزا است دانستن اين که براي پيشگيري از عفونت ثانويه بايد چه کاري انجام دهيد خيلي مهم است.
ذات الريه نيز مي تواند به آنفولانزا شباهت داشته باشد
ذات الريه نيز مي تواند به انفولانزا شباهت داشته باشد. اگر کسي سرفه مي کند و تب دارد و اختلالي که دارد آنفولانزا نيست، ممکن است پزشک وجود ذات الريه را بررسي کند. اگر تصور شود افرادي که ذات الريه دارند دچار آنفولانزا هستند، ممکن است نتوانند آنتي بيوتيک هاي مورد نيازشان را به درستي دريافت کنند.
ذات الريه سالانه سبب ۱.۷ ميليون مراجعه به مرکز اورژانس و ۵۰,۰۰۰ مورد مرگ و مير مي شود. تاخير در درمان ذات الريه نيز اشتباه است. نکته اي که اين جا وجود دارد اين است که آزمايش به متخصص اين امکان را مي دهد که بهترين درمان را براي افراد در نظر بگيرد. دانستن اين که انفولانزا داريد يا نه به شما کمک مي کند که هر چه زودتر به افرادي که با آن ها در ارتباط هستيد هشدار دهيد، و اگر علائم آن ها آغاز شده درمان را آغاز کنند.
چه هنگامي بايد به پزشک مراجعه کنيد؟
چه مدت پس از مشاهده علائم انفولانزا بايد با پزشک تماس بگيريد؟ براي درمان آنفولانزا هر چه زودتر بهتر.
اين علائم هشدار مي دهند که به مراجعه به پزشک نياز است:
تب بالاي ۱۰۰.۵ درجه فارنهايت (۳۸ درجه سانتي گراد)
لرز
خستگي
بدن درد
سردرد
حالت تهوع و استفراغ
بهترين راه براي پيشگيري از پيشرفت آنفولانزا
اما بهترين راه براي پيشگيري از پيشرفت آنفولانزا، دريافت واکسن انفولانزا است. چيزي که خيلي از پزشکان مي گويند اين است که “اگر به انفولانزا يا خودتان اهميت نمي دهيد، حداقل به افرادي که اطرافتان هستند اهميت بدهيد”. هر کسي بايد سالانه واکسن انفولانزا بزند تا از خودش، خانواده اش، محل کارش و جامعه اش محافظت کند. مسلما نمي خواهيد اين بيماري را به افراد مسن يا کودکان منتقل کنيد چون اين بيماري در آن ها جدي تر خواهد بود.
البته پزشکان اظهار مي کنند که متخصصان هميشه نمي دانند که واکسن تا چه حد موثر است چون اين تاثير از يک سال به سال ديگر متفاوت است. اما انتخاب محتاطانه اين است که اين واکسن را به طور مرتب دريافت کنيد.
همان طور که نمي خواهيد يکي از همکاران تان با اين ويروس به محل کار بيايد و شما را عفوني کند، خودتان نيز اين موضوع را رعايت کنيد و در صورت بيمار بودن در خانه بمانيد. همين موضوع براي فرستادن فرزندان تان به مدرسه هم صدق مي کند. CDC توصيه مي کند که حداقل ۲۴ ساعت پس از فروکش کردن تب ،بدون مصرف داروي کاهش تب، در خانه بمانيد.
بازار