
خوراکیهایی که پوستتان را پیر میکنند
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی

باشگاه خبرنگاران/ دوران کهنسالي جزو مراحل رشد انسان است، بنابراين سلولهاي بدن هر فرد به تدريج و با گذشت زمان پير ميشوند و نميتوان علي رغم ميل باطني افراد براي هميشه جوان ماند و اين دوران را سپري نکرد، اما انجام برخي کارها، رفتارها و داشتن رژيم غذايي ناسالم ميتواند روند پيري پوست را سرعت ببخشد و اشخاص را با پيري زودرس آن مواجه کند.
عوامل موثر در پيري زودرس پوست
نرگس جوزداني متخصص تغذيه و رژيم درماني درباره عوامل موثر در پيري زودرس پوست اظهار کرد: قرار گرفتن طولاني مدت پوست زير نور مستقيم خورشيد، نبود رطوبت کافي در پوست، استعمال دخانيات مانند سيگار، کم خوابي، مصرف فست فودها و غذاهاي چرب، داشتن استرس زياد، استفاده بيش از حد از لوازم آرايشي و مصرف برخي مواد غذايي در پيري زودرس پوست نقش دارند.
ارتباط مستقيم قند خون اشخاص با پوست صورت آنها
او بيان کرد: تحقيقي که سالهاي اخير انجام شده است، نشان ميدهد که قند خون افراد اثري مستقيم بر پوست صورت آنها دارد، به عبارتي با بالا رفتن قند خون اشخاص، انسولين به ميزاني بيشتر در بدن آنها ترشح ميشود، بنابراين احتمال بروز التهاب و جوشهاي چرکي در پوست افزايش پيدا ميکند؛ بر اين اساس بهترين رژيم غذايي، رژيمي است که متعادل باشد تا قند خون در طول روز ثابت بماند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني افزود: سبزيها به ويژه سبزيهاي برگ سبز تيره خاصيت آنتي اکسيداني دارند، بنابراين مصرف آنها علاوه بر کاهش ترشح انسولين در بدن موجب شده تا بدن در برابر مواد اکسيداني که به آن وارد ميشود، واکنش نشان دهد و با اين ترکيبات مبارزه کند.
جوزداني تاکيد کرد: لبنيات به علت دارا بودن ترکيبات شبه هورموني ميتواند در برخي افراد جوش صورت ايجاد و پوست را ملتهب کند، اما از سوي ديگر لبنيات بدون چربي يا بسيار کم چرب به علت داشتن اسيدهاي آمينه مفيد ميتواند در سلامت و شادابي پوست موثر باشد همچنين در تحقيقات بيان شده است که مصرف زياد برخي روغنهاي مايع مفيد مانند ذرت و آفتابگردان به علت اينکه ميزان اسيدهاي چرب امگا ۶ را در بدن افزايش ميدهد، ميتواند خاصيت اکسيداني داشته باشد و پوست را تخريب کند و در مقابل استفاده از مواد غذايي مانند روغن ماهي، دانه کتان، ماهيهاي چرب و انواع مغزها مانند گردو به علت داشتن اسيدهاي چرب امگا ۳ به حفظ جواني پوست کمک ميکند. البته مبتلايان به کيستهاي تخمدان يا اختلالات قاعدگي بايد از مصرف اين دانه پرهيز کرده و ساير اشخاص هم روزانه حداکثر ۲ قاشق غذاخوري از اين دانه ميل کنند.
او تصريح کرد: به طور کلي بيشتر روغنهاي مصرفي روزانه ما سرشار از اسيدهاي چرب امگا ۶ هستند، بنابراين بايد در استفاده از اين روغنها اعتدال را رعايت کنيم همچنين تحقيقات بيانگر اين مطلب بودند که مصرف مکملهاي روغن ماهي براي اشخاص مفيد است البته اين مکملها با برخي داروها مانند وارفارين تداخل دارند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني درباره حساسيت به گلوتن گندم گفت: مبتلايان به بيماري سلياک به علت داشتن حساسيت به گلوتن گندم، نبايد گندم و محصولات حاصل از آن را مصرف کنند. گروهي ديگر از اشخاص هم نسبت به گلوتن گندم (پروتئين گندم) حساسيت دارند؛ اين افراد با استفاده از مقاديري زياد از نان، انواع بيسکوييتها و شيرينيها که بر پايه آرد گندم تهيه شده، به حساسيتهاي پوستي، جوش، قرمزي و التهاب پوست دچار ميشوند، بنابراين اين اشخاص بايد بيشتر از نانهاي به دست آمده از آرد سيبزميني و برنج مصرف کنند و استفاده از فرآوردههاي حاصل از آرد گندم را به حداقل برسانند.
جوزداني اظهار کرد: ويتامين A تاثيري مستقيم در سلامت و شفافيت پوست دارد که از منابع غني از اين ويتامين ميتوان به محصولات لبني اشاره کرد. از سوي ديگر لبنيات به ويژه نوع کم چرب و بدون چربي آنها به علت داشتن باکتريهايي مفيد به نام «اسيدو فيلوس» بر سلامت پوست اثر ميگذارند. ويتامين D هم از ديگر ويتامينهاي موثر در شفافيت پوست است که افراد از طريق نور خورشيد آن را جذب ميکنند. محصولات غذايي فاقد اين ويتامين هستند، بنابراين طبق پروتکل کشوري افراد بالغ براي جلوگيري از کمبود ويتامين D ماهيانه يک عدد قرص يا پِرلِ ۵۰ هزار واحد را بايد مصرف کنند.
او بيان کرد: انواع توتها اعم از توت فرنگي، توت سفيد و سياه (شاتوت) به علت داشتن خاصيت آنتي اکسيداني براي سلامت پوست مفيد هستند. مصرف ميوه آلو هم از پيري زودرس پوست پيشگيري ميکند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني افزود: سلنيوم از ديگر ريز مغذيهاي مفيد براي سلامت پوست است که در ماهي تُن، گوشت بوقلمون و انواع مغزها يافت ميشود. نوشيدن مايعات به ويژه آب کافي هم به حفظ جواني پوست کمک ميکند.
استفاده از کِرِمهاي ضد آفتاب را از کودکي آغاز کنيد
همچنين در ادامه داريوش دائر متخصص پوست و مو و عضو هيئت مديره انجمن متخصصين پوست ايران درباره روشهاي مراقبت از پوست براي جلوگيري از پيري زودرس آن اظهار کرد: افراد براي پيشگيري کردن از پيري زودرس پوست بايد از سنين کودکي از پوست خود به خوبي مراقبت کنند براي اين منظور همه اشخاص از سن ۶ ماهگي به بعد به ويژه کساني که روزانه بيش از ۲۰ دقيقه در معرض نور مستقيم خورشيد قرار دارند، بايد از کِرِمهاي ضد آفتاب به شکل منظم و مکرر استفاده کنند همچنين پوشيدن کلاههاي لبه دار و زدن عينکهاي آفتابي براي محافظت از پوست صورت و دور چشم از اشعه مضر نور خورشيد و عوامل محيطي مانند آلودگي، گرد و غبار ضروري است.
او بيان کرد: اشخاص براي داشتن پوستي جوان و شاداب بايد ميوهها، سبزيها و صيفيهاي تازه را به ويژه آنهايي که به رنگ زرد و قرمز هستند مانند هويج فرنگي، پرتقال، ليمو شيرين، ليمو ترش، نارنگي، گوجه فرنگي و توت فرنگي در رژيم غذايي روزانه خود بگنجانند. افراد همچنين بايد از مصرف مواد غذايي فرآوري شده مانند انواع کنسروها، فست فودها، غذاهاي حجيم، پر کالري و سرخ شده خودداري کنند.
اين متخصص پوست و مو افزود: مصرف انواع جوانهها همچون جوانه گندم و جو و انواع سبوسها مانند سبوس برنج و گندم به حفظ جواني پوست بسيار کمک ميکند و در صورتي که امکان استفاده از مواد غذايي طبيعي و تازه وجود نداشته باشد، اشخاص ميتوانند از ويتامينهاي C و E و اسيدهاي چرب امگا ۳ و ۶ به شکل مکمل استفاده کنند همچنين پرهيز از استعمال دخانيات مانند سيگار و قليان و اجتناب از مصرف مشروبات الکلي براي داشتن پوستي باطراوت ضروري است.
پيري زودرس پوست؛ ارمغان تلخ کمبود ويتامين D
دائر تاکيد کرد: ويتامين D نقشي موثر در سلامتي پوست دارد، اما به علت اينکه پوست ما کمتر در معرض نور مستقيم خورشيد قرار ميگيرد و از سوي ديگر مصرف منابع غني از اين ويتامين مانند روغن کبد (جگر) ماهي و غذاهاي دريايي در جامعه ما، کم است، بنابراين فقر ويتامين D در بين ايرانيان به ويژه زنان و دختران نوجوان ايراني بسيار شايع است که از عوارض کمبود اين ميتوان به بروز چين و چروکها در پوست، پيري زودرس و خستگي پوست اشاره کرد.
او تصريح کرد: ويتامينهاي گروه B خاصيت آنتي اکسيداني دارند که از منابع سرشار از اين ويتامين ميتوان گوشت قرمز، جبوبات و لبنيات را نام برد. افراد همچنين روزانه به ۵۰۰ ميليگرم ويتامين C نياز دارند که اين ويتامين در ميوهها به ويژه ميوههاي زرد و قرمز رنگ و سبزيها به وفور يافت ميشود.
اين متخصص پوست و مو نوشيدن روزانه ۶ تا هشت ليوان آب را در حفظ شادابي و جواني پوست و جلوگيري از ايجاد چين و چروکها مفيد دانست و گفت: چاي، قهوه و ساير نوشيدنيها نميتوانند جايگزين آب باشند.
دائر اظهار کرد: افراد پس از ۳۰ سالگي بايد از کِرِمهاي دور چشم و ضد چين و چروک و آبرسان به اندازه کافي استفاده کنند در صورتيکه چين و چروکها بر اثر خشکي پوست و عوامل ژنتيکي قبل از ۳۰ سالگي ايجاد شده باشند، ميتوان از تزريق بوتاکس کمک گرفت.
انواع روشهاي درماني براي رفع چين و چروکها
او بيان کرد: از روشهاي مختلف درماني براي رفع چين و چروکها ميتوان به امواج RF براي ايجاد حرارت در لايههاي زيرين پوستي و تحريک سلولهاي بازسازي کننده پوست (فيبروبلاست)، ليزرهاي جوانسازي پوست، ميکرونيدلينگ و مزوتراپي يا تزريق مواد کلاژن ساز براي سوخت و ساز بهتر بدن و تشکيل اسيد هيالورونيک در لايههاي زيرين پوست اشاره کرد همچنين اگر چين و چروکها با استفاده از روشهاي قبلي از بين نرفتند، ميتوان از دستگاهي به نام «هايفو» کمک گرفت.