نقش ژنتیک در ابتلا به کرونا

ايسنا/ محققان موسسه ملي تحقيقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تهران با بررسي شواهد موجود ميگويند: با توجه به شواهد موجود، ژنتيک ميتواند با علائم بيماري مانند تب و اسهال، از دست دادن حس چشايي و بويايي و ميزان ابتلا به بيماري کوويد-١٩ ارتباط داشته باشد و يک سري از افراد به دليل ساختار ژنتيکي خاص نسبت به ابتلا به بيماري مقاوم هستند و يا دچار علائم خفيف ميشوند.
در سراسر دنيا ميليونها نفر به ويروس کرونا آلوده شدهاند، اما بسياري ديگر بيمار نشدهاند. افرادي که اين بيماري را تجربه ميکنند، ميتوانند علائم گسترده از جمله از دست دادن حس بويايي يا چشايي، مشکلات گوارشي، تب، سرفه و مشکلات تنفسي را داشته باشند. اگر چه افراد سالخورده و افرادي با شرايط خاص از قبيل بيماران قلبي و دچار ديابت، احتمالاً عوارض شديدي را متحمل ميشوند، اما صدها نفر از افراد جوان و سالم نيز علائم شديدي را تجربه کرده و بر اثر اين بيماري درگذشتهاند. حال سوال اينجاست که چرا يک سري از افراد نسبت به کوويد-١٩ حساس هستند. آيا اين علائم و ميزان ابتلا با ژنتيک افراد در ارتباط است؟
محققان موسسه ملي تحقيقات سلامت و دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکي تهران ميگويند: عدهاي از بيماران مبتلا به کوويد -١٩ داراي علائم شديدتري از بيماري هستند، بدون اينکه داراي بيماري زمينهاي و يا سالخورده باشند. چندين مطالعه در کشورهاي مختلف در اين زمينه انجام شده است؛ از جمله در کشور انگليس، محققان مطالعهاي روي بيش از ۲۶۰۰ دوقلو انجام دادند تا سعي کنند تشخيص دهند که آيا علائمي که توسط افراد مبتلا به کوويد -١٩ پيشبيني ميشود مربوط به ساختار ژنتيکي افراد است يا خير.
نتيجه مطالعه نشان داد که عوامل ژنتيکي، حدود ۵۰ درصد تفاوت بين علائم افراد مبتلا به کوويد-١٩ را تعيين ميکند. به طور خاص، اين تيم، تأثير ژنتيکي قابل توجهي براي علائم تب، اسهال و از دست دادن حس چشايي و بويايي را در اين مطالعه نشان دادند. در مقابل آن، سرفه، درد قفسه سينه و درد شکم با ساختار ژنتيکي مرتبط نبودند. اين نتايج همچنين ميتواند به محققان سراسر جهان در توضيح اينکه چرا برخي از افراد علائم کوويد-١٩ را به صورت شديد يا خفيف نشان مي دهند، کمک کند.
محققان ديگر از مدلهاي رايانهاي براي تحليل تغييرات ژنتيکي شناخته شده در سيستم ايمني بدن استفاده کردند. نتايج مدلسازي نشان داد که تفاوتهايي در DNA افراد وجود دارد که ميتواند توانايي آنها در پاسخ به عفونت کوويد-١٩را تحت تأثير قرار دهد. براساس اين مطالعه، تنوع در ژنها، بخشي از توضيح تفاوتهاي زياد در شدت عفونت در بسياري از بيماران مبتلا به کوويد-١٩ است. درک چگونگي تغيير در انواع ژنها بر دوره باليني کوويد-١٩ مي تواند به شناسايي افراد در معرض خطر بيماري کمک کند.
در يک مطالعه در زمينه ارتباط بين علائم بيماري کوويد-١٩ و ژنتيک، متخصصين ژنتيک ايتاليايي، نمونه هاي DNA بيماران را از ١١ بيمارستان جمع آوري کردند. نتيجه به دست آمده حاکي از آن است که تفاوتهاي ژنتيکي يک عامل کليدي براي ابتلا به ذاتالريه شديد حاد است.
با توجه به شواهد موجود، ژنتيک ميتواند با علائم بيماري مانند تب و اسهال، از دست دادن حس چشايي و بويايي و ميزان ابتلا به بيماري کوويد-١٩ ارتباط داشته باشد و يک سري از افراد به دليل ساختار ژنتيکي خاص نسبت به ابتلا به بيماري مقاوم هستند و يا دچار علائم خفيف ميشوند.