نفس کشیدن را یاد بگیرید!

ايسنا/ يک کارشناس ورزشي ميگويد: تنفس عميق و صحيح، عملکرد ذهن و بدن را بهبود بخشيده و فشار خون را کاهش ميدهد.
مجتبي کرمي اظهار کرد: در بسياري از روشهاي درماني از تکنيک تنفسي براي کاهش استرس استفاده ميشود. کارکرد اصلي تنفس، تامين اکسيژن مورد نياز بدن است. اما علاوه بر آن تنفس صحيح روشي قدرتمند و کاملاً در دسترس جهت غلبه بر استرس و اضطراب در آدمي شناخته شده است.
وي افزود: تنفس عميق و صحيح، عملکرد ذهن و بدن را بهبود ميبخشد، فشار خون را کاهش ميدهد و با ايجاد حس آرامش استرس را به ميزان زيادي کاهش ميدهد. شايد با خود بگوييد "نفس کشيدن که ديگر ياد گرفتني نيست"، اما نکته اينجاست که عادتهاي تنفسي ضعيف و نادرستي که از کودکي در فرد شکل گرفتهاند نه تنها اکسيژن مورد نياز بدن را به اندازه کافي تامين نميکند، بلکه به سيستم تنفسي آسيبهايي ميزنند.
اين کارشناس ادامه داد: با يکسان کردن مدت زمان دم و بازدم مي توان آرامش را به بدن بازگرداند. براي اين کار تلاش کنيد تا دم و بازدم نفسهايتان تا چهار شماره طول بکشد. براي تنفس فقط از بيني هوا را داخل ريهها دهيد و باز از طريق بيني آن را خارج کنيد. در هر مرتبه تا چهار شماره اين کار را به درازا بکشانيد تا آرامش و تعادل به بدنتان باز گردد. تنفس يکسان باعث مي شود يک اصطکاک طبيعي در برابر جريان هوا ايجاد شود، همچنين با تمرکز بر نفسهايتان به يک نوع آگاهي از بدن و طريقه عملکرد آن رسيده که اين خود نوعي تمرين ذهن آگاهي براي کاهش استرس است.
وي تاکيد کرد: بهترين زمان انجام اين روش قبل از خواب است، به ويژه اگر مشکل بيخوابي داريد؛ اين تکنيک ميتواند در کاهش آشفتگيهاي ذهني و استرسهاي روز بعد بسيار موثر باشد. به منظور آرامش و تمرکز بيشتر ميتوانيد زمان دم و بازدم را تا ۸ شماره افزايش دهيد.
کرمي با بيان اينکه استرسهايي که به سلامتي روح و جسم بدن انسان ضرر ميرسانند، تصريح کرد: تقريباً همه انسانها در زندگي روزمره خود کماکان تحت فشار رواني قرار دارند. حتي استرس ناچيز هم سبب بيماري ميشود. به اين دليل، هرگونه استرس هرچند که سطحي باشد، بايد جدي گرفته شود.
وي خاطرنشان کرد: هر چيزي که در وجود انسان تنش ايجاد کند استرسزا است؛ استرس به هر پيمانهاي که باشد در حقيقت يک فشار رواني و احساسي است که بيش از حد تحمل يک فرد است، از همين رو اثرات استرس در افراد مختلف متفاوت است.
اين مربي ورزشي يادآور شد: وقتي تعادل جسم و روان انسان به هم بريزد، بدن در برابر آن واکنش نشان ميدهد تا همين تعادل از دست رفته را بازيابد و اين عمل استرس است.
مجتبي کرمي اظهار کرد: استرس عوامل بيروني و دروني دارد. از جمله عوامل بيروني آن مي توان از تغيير شغل، بيکاري، نقل مکان به محل ديگري، ازدواج، مرگ و يا بيماري، تلاش براي کسب رضايت ديگران و... نام برد. ناراحتيهاي جسماني و رواني يک فرد از جمله عوامل دروني استرس هستند.
اين کارشناس ورزشي توضيح داد: علائم استرس از جمله اضطراب بدون دليل خاص، خواب نآارام، کم حوصلگي، خشم و پرخاشگري، فشار در قفس سينه، سوزش معده، خشکي دهان، داغ و يا سرد شدن بدن، غمگيني، لرزش بدن، سرگيجه، تغيير تنفس، تکرار ادرار، سردرد و يا دردهاي پراکنده بدني، آه کشيدن بيمورد، تغيير ضربان قلب، خستگي جسماني، عرق کردن زياد از حد معمول، کماشتهايي و عدم تمرکز حافظه خوانده ميشوند.
وي تاکيد کرد: تمرينهاي تمرکز حواس، مانند مديتيشن يا روش تسلط بر ذهن، ورزشهاي خاص براي آمادگي جسماني روحي به نام هاي پيلاتس و يوگا، ميتوانند از استرس يا فشار رواني کاسته و از سلامتي رواني و جسمي حمايت کنند.