واکسن روسی کرونا چه زمان به ایران میرسد؟

فارس/ مصطفي قانعي رئيس کميته علمي ستاد مقابله با کرونا در برنامه «طبيب» با اشاره به اينکه واکسن روسي مراحل تست انساني را به درستي طي نکرده، عنوان کرد: قطعا اين واکسن در تراز جهاني که به کشوري مثل ايران صادر شود نيست و بدون تأييديه سازمان بهداشت جهاني وارد کشور نميشود.
وي در واکنش به خبر توليد واکسن روسي، گفت: موضوع واکسن يک بخشش علمي است و يک بخش آن اظهار اقتدار کشورها و نمايش قدرت است، در آن بخش علمي سازمان بهداشت جهاني اجازه داده در شرايط اضطراري چند مرحله را کنار بزنيد و ناگهان به مرحله انساني برويد، در حالي که در شرايط عادي ساخت آن چند سال طول ميکشد، احتمالا روسيه نخواسته تمام قوانين بهداشت جهاني را در ساخت اين واکسن رعايت کند و بر اساس نظر کشورش اين تصميم را گرفته که خيلي از مراحل را کنار بگذارد و با اجازه بهداشت کشورش اين مراحل را کنار زده است.
وي ادامه داد: ولي قطعا اين واکسن در تراز جهاني که به کشوري مثل ايران صادر شود نيست، به خاطر اينکه ما مدارک را ميخواهيم و نقص مدارک اجازه نميهد ما در ايران به سرعت وارد تست انساني شويم. دليلش اين است که ما واکسن را به آدم سالم ميزنيم و آدم سالم انتظار دارد که هيچ مشکلي پيدا نکند، پس قدم اول سلامت واکسن و قدم دوم اثرگذاري آن است. روسيه در تستهاي حيواني و تعدادي انسان اثرگذاري ديده اجازه توليد داده، اما ما شايد اين اجازه را ندهيم. به دليل همين تستهاست که واکسنسازان هنوز نتوانستند به اين سرعت جلو بروند.
فوق تخصص بيماريهاي ريوي همچنين يادآور شد: ما نظام کشوريمان به اين شکل است که تأييديه سازمان بهداشت جهاني براي ورود واکسن به کشور شرط است، بنابراين تا آن تأييديه را نگيرد شايد کشور ما اجازه ندهد اين واکسن در ايران استفاده شود، کشورهاي ديگر هم دارند تلاش ميکنند اما ميگويند ما شش ما ديگر واکسن را آماده ميکنيم چون در فاز سه هستند، در فاز سه تعداد جمعيت بيشتري تست ميشوند در اين صورت بحث سلامت واکسن تأييد شده و آن وقت تنها بحث اثرگذاري آن ميماند. جواب يعني اينکه به فاصله سه ماه ديگر افت ايمني ايجاد نشود.
وي ادامه داد: چون در آزمايشي که روي افرادي که کرونا گرفته بودند تست کرديم ديديم پادتن آنها بعد از سه ماه افت ميکند، حالا اگر واکنشش به نوعي باشد که پادتن در بدن شما بالا رفت و سه ماه ديگر افت کرد يعني دوام آن سه ماه بوده پس حتما بايد سيستم دفاعي سلولي من که پايدارتر از پادتن است را تحت تأثير قرار دهد. اين ويروس در بدن ما تکثير ميشود يعني يک کد دارد، آن را بر ميدارند براي واکسن به عضله ميزنند و ميشود واکسن.
قانعي در ادامه توضيح داد: از بين اين همه فوتي که داشتيم تا به حال يک نفر در اثر ويروس کرونا فوت نکرده همه افراد به خاطر التهاب ريه فوت کردند، التهابي که در پاسخ به ويروس کرونا بوده، حالا با واکسن ما ويروسي را وارد بدن ميکنيم که بدن واکنش نشان ميدهد، بنابراين صد در صد واکسني که وارد بدن کسي ميکنيم بايد واکنش سيستم ايمني باعث نشود التهاب در ريه ايجاد شود يعني آن پاسخ نبايد باشد، پاسخ دفاعي هم بايد باشد اين يک مرز است که پاسخ بيش از حد نداده و پاسخ متعادل داده شود. فاز سه همين است يعني سن ۵ تا ۱۲ سال چه کار کند، ۱۲ تا ۴۵ سال چه کار کند، سن بالا چه شرايطي دارد، اين بايد مشخص شود يادآور آن چه زماني است در افراد داراي نقص ايمني يا زن باردار چه واکنشي دارد.
وي همچنين در خصوص خبر برگزاري دوباره کنکور نيز گفت: سازمان بهداشت جهاني اعلام کرد و گفت عوارض کرونا يک سال بعد از آن معلوم ميشود، وقتي ستاد کرونا تشکيل ميشود خيلي از افراد متخصص آنجا نشستهاند و ميگويند چه کنيم که عوارض بيماري کمتر شود و اين موضوع به دستورالعمل تبديل و بعد سنجيده ميشود.
قانعي گفت: به طور مثال در رشته خود ما اگر کنکور را عقب بندازيد و در يک سال دستيار سال اول نداشته باشيد اين زنجيره قطع ميشود، در خدمت سربازي و در فارغالتحصيلاني که بايد طبق نظامنامه سرکار بروند با مشکل مواجه ميشوند، يعني فقط کرونا نيست، بايد فکر کنيد زنجيرههاي بعدي چه ميشود؟ در حوزه وزارت بهداشت دستورالعمل براي به حداقل رسيدن عوارض وجود دارد، ضمن اينکه خبر برگزار نشدن کنکور علمي نبود.
اين پزشک متخصص همچنين اظهار کرد: لذا تصميمي که گرفته شد اين بود که به اضطراب کنکوريها پايان دهيم، ضمن اينکه بايد نظم و مقررات کشور سر جايش بماند به دليل اينکه ويروس کرونا ماندگار است در بهترين حالت يک سال ديگر کنترل آن طول ميکشد، بنابراين کشور را بايد طوري اداره کرد که کرونا باشد و تمام نظامات هم سرجايش باشد.