باشگاه خبرنگاران/ روانشناسي رنگ ها، اثرات عاطفي و ذهني رنگ ها روي انسان ها در تمامي جنبه هاي زندگي است. ناگفته نماند که در فرهنگ هاي مختلف تفسير، معني و درک رنگ ها متفاوت است.
استفاده از روانشناسي رنگ ها در زندگي روزانه
آيا مي دانستيد محيطي که در آن زندگي مي کنيد روي احساسات و وضعيت ذهني شما تاثير مي گذارد؟ آيا تا به حال توجه کرده ايد که بعضي مکان ها شما را خشمگين مي کنند اما بعضي مکان ها آرامش مي دهند؟ يکي از عوامل ايجاد چنين تاثيراتي تاثير رنگ هاي محيط است.
در هنر درماني رنگ ها در ارتباط با احساس فرد هستند و روي وضعيت جسمي و ذهني او تاثير مي گذارند. تحقيقات نشان داده است کساني که به دنبال رنگ قرمز هستند در اثر اين رنگ ضربان قلب افزايش پيدا مي کند و منجر به افزايش آدرنالين در جريان خون مي شود. در رابطه با اثرات رواني رنگ ها آن ها را به دو دسته تقسيم مي کنيم: رنگ هاي گرم و رنگ هاي سرد. رنگ هاي گرم مثل قرمز، زرد و نارنجي باعث ايجاد احساساتي چون آسايش و خصومت و عصبانيت مي شود. رنگ هاي سرد مثل سبز، آبي و بنفش احساس آرامش و به همان اندازه احساس غم و ناراحتي ايجاد مي کند.
روانشناسي رنگ ها را مي توان در زندگي روزانه به کار برد. به عنوان مثال اگر تصميم گرفته ايد که ديوارهاي اتاق خانه را رنگ کنيد به توضيحات زير که درباره رنگ ها و تاثيرات رواني آن ها آمده است توجه کنيد.
روانشناسي رنگ هاي سرد
اگر مي خواهيد خلاقيت داشته باشيد و به سيناپس هاي مغزي کمک کرده باشيد از رنگ بنفش استفاده کنيد. بنفش با ترکيب آبي و بنفش بين احساس آرامش و انگيزش که مشوق خلاقيت هستند تعادل ايجاد مي کند. بنفش روشن در محيط آرامش ايجاد مي کند و تنش را از بين مي برد. استفاده از اين رنگ در فضاي خانه و دفتر کار عالي است.
اگر به دنبال يک محيط آرام هستيد از رنگ هاي سبز يا آبي استفاده کنيد. اين رنگ هاي سرد آرام بخش هستند. از نظر علمي ثابت شده است که چشم ها مستقيما روي رنگ سبز با شبکيه متمرکز مي شود و اين باعث مي شود به ماهيچه هاي چشم کمتر فشار بيايد.
از رنگ آبي در اتاق هاي پر رفت و آمد و اتاق هايي که ساعات زيادي را در آن مي گذرانيد استفاده کنيد. رنگ آرام بخش آبي سرعت تنفس و فشار خون را کاهش مي دهد. اتاق خواب بهترين مکان براي استفاده از اين رنگ آرام بخش است.
روانشناسي رنگ هاي گرم
اگر مي خواهيد فضايي پر شور و هيجان ايجاد کنيد يا اشتهاي ميهمان ها را بالا ببريد از رنگ هاي زرد و نارنجي استفاده کنيد. اين رنگ ها با غذا در ارتباط هستند و باعث مي شوند شکم تان به غرغر بيفتد. به همين دليل رستوران ها بيشتر از اين رنگ ها استفاده مي کنند.
در استفاده از اين رنگ ها بايد بسيار مراقب باشيد زيرا رنگ هاي زرد و نارنجي نور زيادي را منعکس مي کنند و چشم را تحريک مي کنند. در نتيجه منجر به ناراحتي چشم ها مي شوند. اگر رژيم داريد و کالري غذاها را محاسبه مي کنيد شايد دلتان نخواهد که از اين رنگ ها در آشپزخانه خود به کار ببريد.
روانشناسي رنگ در تبليغ و بازاريابي
روانشناسي رنگ ها در تبليغ و بازاريابي تاثير زيادي دارد. بيشتر کمپاني ها تحقيقات زيادي در اين زمينه انجام مي دهند تا از آن ها استفاده درستي در تبليغات و بازاريابي استفاده کنند. آن ها از رنگ ها براي ايجاد حس گرسنگي، حس اعتماد، آرامش يا انرژي و خيلي چيزهاي ديگر استفاده مي کنند.
تمام رنگ هاي اصلي مفهوم و تاثيرات متفاوتي دارند که در اين جا به چند نمونه از تاثيرات رنگ ها اشاره شده است.
سفيد: پاکي معصوميت تميزي عزاداري (در بعضي از فرهنگ ها)
سياه: اعتبار نيرو قدرت هوش و ذکاوت لاغري
مرگ و عزا (در بعضي فرهنگ ها)
خاکستري: بيطرف بي انتها اهل عمل
قرمز: عشق مهرباني گرما آرماش انرژي هيجان قوت زندگي خون
نارنجي: شاد پرانرژي هيجان اشتياق گرما ثروت کمال تغيير انگيزش
زرد:شادي خنده گرما خوش بيني گرسنگي قوت نااميدي عصبانيت جلب توجه
سبز: طبيعت پيشرفت پول سلامت حسادت آرامش توازن آرامش باروري
آبي: آرامش سرما دانش و معرفت وفاداري حقيقت تمرکز از بين برنده اشتها
بنفش: ثروت کمال معرفت کاميابي معنوي احترام معما
قهوه اي: قابل اعتماد استوار دوستي ناراحتي گرما آرامش امنيت طبيعت
عزاداري (در بعضي فرهنگ ها)
صورتي: عشق مهرباني آرامش هيجان
با کانال تلگرامي «آخرين خبر» همراه شويد
بازار