نان و آب/ «بزک نمير بهار مياد، کمبزه با خيار مياد!» مثلي از امثال بسيار رايج در فرهنگ کوچه و بازار امروز است و کاربردش وقتي است که کسي بخواهد ديگري را با وعدة دور و دراز، از سر وا کند، وعدة دوري که با زبان و الفاظ شيرين و خوشآينده توأم است.
مثلاً در فصل زمستان ميگويد: انشاءالله طلبت را بعد از فروش اجناس بهاره پرداخت خواهم کرد. در اين هنگام، طلبکار در اعتراض به اين وعدة دور ميگويد: بزک نمير بهار مياد ـ کمبزه با خيار مياد!
با اين توصيف، معلوم شد که اين مثل در ميان دامداران و کشاورزان پا به عرصة وجود گذاشته و بعد از رشد و نمو در روستا، مهاجرت کرده و شهرنشين شده است.ضرب المثل بزک نمير بهار مياد کمبزه و خيار مياد !
بز حيواني است مقاوم که به هر طريقي شکم خود را سير ميکند. حالا مجسّم کنيد بز کوچکي (بزغاله) را که در زمستان سخت و سوزان گرسنه است و صاحبش به جاي دادن علوفه به او وعدة فصل بهار را ميدهد؛ که اي بُزک عزيز! اگر سه ماه زمستان گرسنگي را تحمل کني، اميد آن ميرود که در فصل بهار که کمبزه (خربزه کال و نارس) و خيار ميرويد و به عمل ميآيد، من با تهية آنها تو را تغذيه خواهم کرد و از خجالت تو درخواهم آمد!
راستي، بُزک (بزغاله) ميتواند سه ماه زمستان گرسنگي را ـ با اميد خوردن کمبزه و خيار در بهار ـ تحمل کند؟ چنين وعدهاي باعث تلف شدن بز و از بين رفتن مايه و سرمايه خواهد شد.
بازار