روزياتو/ پارک جمشيديه تهران در روزگاري که بوستان جوانمردان و بوستان نهج البلاغه و درياچه خليج فارس و پل طبيعت، فرصت هاي گردشگري و تفريحي جذاب و لاکچري را در اختيار تهراني ها قرار ميدهد، به نسبت يک دهه پيش، با مخاطب کمتري مواجه شده اما در تابستان ها، همچنان پاتوق جذاب خيلي هاست. زيبا ترين بوستان سنگي تهراني ها، جاي خوب و خنکي براي شب گردي هاي تابستاني در پايتخت است. مخصوصا براي بالا شهري ها که در کنار بام تهران، يکي از ظرفيت هاي شب گردي در مکاني خنک بوده و دسترسي به آن از نقاط مختلف شهر آسان است. از طريق مترو تجريش ميتوان با اتوبوس يا تاکسي خود را به پارک جمشيديه رساند.
پارک جمشيديه تهران در دامنه هاي کوه کلکچال واقع شده و بوستاني سرسبز و زيبا است که از ديدني هاي گردشگري پايتخت به شمار مي رود و در طول هفته، کوهنوردان زيادي را به سمت خود جلب ميکند. محيطي ده هکتاري که تفرجگاه خوبي براي پايتخت نشنيان بالا شهري بوده و براي پيرمردها، درختان کهنسال پارک جمشيديه، خاطرات زيادي را در آن روزگاران نه چندان دور به ارمغان مي آورد. روزگاري که با صبح جمعه با شما رهسپار پارک جمشيديه ميشدند و پاتوق هاي خوبي شکل ميگرفت.
اين بوستان مصفا که در منطقه يک و ناحيه ۴ تهران و در بخشي از اراضي باغهاي دولو ساخته شده است، روزگاري متعلق به خاندان دولو بود که در دوره شاه قاجار در آنجا زندگي ميکردند. بوستاني که امروزه جمشيديه نام دارد، متعلق به فردي به نام جمشيد دولو قاجار بود و املاک زيادي طايفه او در اختيار داشت. در شناسنامه تاريخي پارک جمشيديه هم نام جمشيد دولو قاجار به عنوان مالک زمين اين بوستان ثبت شده است، مالکي که ملک ۶۹ هزار مترمربعي خود را به فرح پهلوي بخشيد.
در واقع آنچه که امروز به عنوان بوستان جمشيديه ميشناسيم، در طول سالها دچار تغييرات اساسي شده اما طراحي اصلي آن را کامران طباطبايي ديبا انجام داده است. وي در ۱۴ اسفند ۱۳۱۵ در تهران متولد شد و در سال ۱۳۳۵، تحصيل در رشته معماري هاروارد را آغاز کرد. او نقاش، شهرساز و معمار نوگرا و صاحب سبک ايراني است که بناهاي زيبا و ماندگاري همچون موزه هنرهاي معاصر تهران، فرهنگسراي نياوران و فرهنگسراي دانشجو، پارک شفق و … را در کارنامه خود دارد و برادر همسر محمد رضا پهلوي است.
در ابتدا قرار بود که بناي يک سراي سالمندان در آن طرحريزي شود؛ اما اين تصميم هرگز به اجرا در نيامد و به سود احداث پارک عمومي و استفاده همگاني از صحنه کنار رفت و سال ۱۳۵۶ اين منطقه شمايل يک پارک عمومي را پيدا کرد و به يکي از جاذبههاي گردشگري مهّم پايتخت تبديل شد.
نکته اي که بايد اضافه کنيم آن است که بوستان جمشيديه از بدو تأسيس، ۲ بار بازسازي شده است و در سال ۱۳۷۴، ۱۶ هکتار به وسعت آن افزوده شد که قسمت الحاقي به پاس ۳۰ سال رنج شاعر نامدار در سرايش شاهنامه، به نام «فردوسي» مزين شد؛ بوستان سنگي فردوسي با ابتکاراتي که براي احداث آن به کار رفته، از نظر جذب توريست با پارک اصلي در رقابت است.
با ورود به فضاي بوستان جمشيديه هجوم هواي خنک و پاکيزه را به درون ريههاي خود احساس ميکنيم. اينجا ديگر از دود و ماشين خبري نيست. تا چشم کار ميکند، درخت است و گل، نغمه پرندگان با صداي شرشر آب درهم آميخته و سمفوني دل پذيري را به وجود آورده است. قرار گرفتن کوه، رودخانه، آبشار و فضايي جنگلي مجموعه زيبايي را به وجود آورده که موجب شده کوهنوردان بسياري از اين مسير براي صعود به کلکچال استفاده کنند. وجود پلهها و عبور از کفپوشهاي ناهموار سنگي که تداعيکننده جادههاي جنگلي است، فضايي دلچسب و خاطرهانگيز براي عبور و مرور به وجود آورده است. مخصوصا در شب هاي داغ تابستان تهران، يکي از گزينه هاي خوب شب گردي، همين بوستان است.
وجود درياچهاي زيبا به همراه آب نماهاي گوناگون طراوت دلپذيري به محيط بخشيده است. ديدن بازي ماهيها و مرغابي هاي بازيگوش در اين برکه ميتوانند ساعتها نگاه گردشگران را مجذوب خود کند. اين بوستان از امکانات گوناگوني چون آلاچيق، آبشار، کافههاي گوناگون، آبنما، سرويسهاي بهداشتي، رستوران و فضايي براي نگهداري پرندگان برخوردار است. وجود تنديسهاي متعدد با طرحهاي مفهومي و انتزاعي در نقاط مختلف پارک، زيبايي و جذابيت فضا را دو چندان کرده است.
بيش از ۶۰ گونه پرنده نيز در اين بوستان شناسايي شده که در لابهلاي شاخ و برگ درختان زندگي ميکنند. همراه داشتن يک کتاب راهنما و دوربين دو چشمي فرصت مناسبي است تا در اين باغ مصفا به پرنده نگري بپردازيد و با گونههاي مختلف اين ساکنين زيبا از نزديک آشنا شويد. البته در بعضي هفته ها، نمايشگاه سوغات شهرستان ها و همچنين نمايشگاه صنايع دستي در اين منطقه برگزار مي شود. خلاصه اگه به دنبال يک پاتوق خوب و دنج و خنک براي گردشگري شبانه در تهران هستيد، بوستان جمشيديه را در نظر داشته باشيد. همچون درکه، گزينه خوبي براي شب گردي هاي تابستاني است.
براي رفتن به بوستان جمشيديه با اتوبوس، سوار بر اتوبوس هاي خط تجريش- جماران شويد و در ايستگاه مدرسه يادگار امام که سر خيابان اميدوار است پياده شده و به وسيله تاکسي و يا پياده روي به جمشيديه برسيد. خطوط BRT هم دردسترس است. مي توانيد با استفاده از خط هفت اتوبوس هاي BRT (مسير ميدان راهآهن – تجريش) به تجريش برويد و از آنجا به وسيله تاکسي يا اتوبوس خودتان را به جمشيديه برسانيد.
در شب گردي هاي تهران، پل طبيعت، درياچه خليج فارس، درکه، بام تهران، بوستان نهج البلاغه شهرک غرب، شيان و همچنين زيبا ترين باغ تهران در ده ونک را فراموش نکنيد.
بازار