باشگاه خبرنگاران/ رجب به معناي بزرگ داشتن و عظيم شمردن است. ماه رجب ماهي است که بزرگ و محترم شمرده ميشود.به نقل منابع لغوي، عرب از دوران پيش از اسلام اين ماه را بزرگ داشته و از جنگ در آن پرهيز کرده است.
ماه رجب با اوصاف و نامهاي ديگري نيز خوانده شده است. به اين ماه «رجب الفرد» گويند؛ به اين جهت که از سه ماه حرام ديگر که در پي هم واقع شدهاند، يعني ذي القعده، ذي الحجه و محرم جدا افتاده است. به اين ماه «رجب المُضَر» نيز گويند، به اين جهت که قبيله مُضَر (از اجداد پيامبر) براي اين ماه احترام ويژهاي قائل بودند. رجب الاصم، رجب المُرَجَّب، رجب الحرام، مُنصَل الأَسِّنه و مُنصِل الألّ از ديگر نامهاي اين ماه است.
در نامگذاري اين ماه به «رجب الاصب» و «رجب الاصم» از پيامبر اسلام (ص) نقل است که فرمودند:
«يُسَمَّي شَهرُ الرَّجبِ الاَصَبَّ ِلاَنَّ الرّحمةَ تُصَبُّ عَلَي اُمَّتي فيهِ صَبّاً وَ يُقالُ الاصَمُّ لِاَنَّهُ نُهِيَ فيهِ عَن قِتالِ المُشرکينَ وَ هُوَ مِنَ الشُّهورِ الحُرُم.»
«ماه رجب را اصبّ ناميدهاند، چون در اين ماه رحمت الهي بر امت من فرو ميريزد و ماه اصم ميگويند، چون در اين ماه از جنگ با مشرکان نهي شده است.»
پيامبر گرامي اسلام (ص) در بيان عظمت و اهميت ماه رجب ميفرمايند: خداوند متعال در آسمان هفتم فرشتهاي به نام داعي قرار داده است؛ هرگاه ماه رجب فرا رسد آن فرشته دعوت کننده هر شب تا به صبح گويد: خوشا به حال کساني که به ذکر الهي مشغولند؛ خوشا به حال کساني که با ميل و رغبت تمام رو به سوي درگاه خدا آرند و خداوند ميفرمايد: من همنشين کسي هستم که با من همنشين باشد و مطيع کسي هستم که فرمان مرا ببرد و آمرزندهام کس را که از من طلب آمرزش کند. اين ماه رجب ماه من، بنده هم بنده من و رحمت هم از آن من است. هر کس مرا در اين ماه بخواند، پاسخ مثبت دهم و هر کس از من چيزي بخواهد، به او عطا کنم و هر کس از من هدايت جويد هدايتش کنم و من اين ماه را وسيله ارتباط بين خود و بندگانم قرار دادهام. پس هرکس به آن چنگ زند، به من ميرسد.
در اينجا به بيان اعمال شب و روز اول ماه رجب ميپردازيم:
اعمال شب اول ماه رجب
اين شب، شب شريفى است و در آن چند عمل وارد شده است:
وقتي هلال ماه ديده شد فرد بگويد:
اللَّهُمَّ أَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِالْأَمْنِ وَ الْإِيمَانِ وَ السَّلامَةِ وَ الْإِسْلامِ رَبِّى وَ رَبُّکَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ؛ و از حضرت رسول صلى الله عليه و آله منقول است که، چون هلال رجب را مىديد مىگفت: اللَّهُمَّ بَارِکْ لَنَا فِى رَجَبٍ وَ شَعْبَانَ وَ بَلِّغْنَا شَهْرَ رَمَضَانَ وَ أَعِنَّا عَلَى الصِّيَامِ وَ الْقِيَامِ وَ حِفْظِ اللِّسَانِ وَ غَضِّ الْبَصَرِ وَلا تَجْعَلْ حَظَّنَا مِنْهُ الْجُوعَ وَ الْعَطَشَ.
غسل
حضرت رسول اکرم (صلى الله عليه و آله) فرمودهاند: هر کس ماه رجب را درک کند و اول و وسط و آخر آن ماه را غسل نمايد، از گناهان خود پاک ميشود مانند روزى که از مادر متولد شده است.
زيارت امام حسين عليه السلام
نماز
بعد از نماز مغرب بيست رکعت، يعني ۱۰ تا دو رکعتي نماز گزارده شود؛ تا خود، اهل، مال و اولادش محفوظ بماند و از عذاب قبر در امان باشد.
بعد از نماز عشاء دو رکعت نماز گزارده شود بدين نحو:
در رکعت اول حمد و ألم نشرح يک مرتبه و توحيد سه مرتبه و در رکعت دوم حمد و ألم نشرح و توحيد و معوذتين خوانده شود و پس از سلام، سى مرتبه لا إِلَهَ إِلا اللهُ بگويد و سى مرتبه صلوات بفرستد تا حق تعالى گناهان او را بيامرزد مانند روزى که از مادر متولد شده است.
اعمال روز اول رجب
اين روز، روز شريفى است و براي آن چند عمل ذکر شده است:
روزه
روايت شده که حضرت نوح (عليه السلام) در اين روز به کشتى سوار شد و به کسانى که همراه او بودند امر فرمود، روزه بگيرند که هر کس اين روز را روزه بگيرد، آتش جهنم يک سال از او دور شود.
غسلزيارت امام حسين(ع)
از امام جعفر صادق (عليه السلام) روايت شده است که: هر کس امام حسين (عليه السلام) را در روز اول رجب زيارت کند، خداوند او را بيامرزد. البته قابل ذکر است که زيارت از راه دور هم مورد قبول است ان شاء الله.
ذکر و ياد خدا
اذکار و ادعيه بسياري براي روزهاي اين ماه شريف ذکر شده است: (لااله الالله، استغفرالله، صلوات)
بازار