نمناک/ افراد بايد بعد از وقوع زلزله براي جلوگيري از خطرات پس از زمين لرزه براي مواقع اضطراري لوازمي را به همراه خود داشته باشند. تجهيزاتي که به انسان کمک مي کند تا رسيدن نيروهاي امداد و نجات به مدت سه روز از خود و خانواده در منزل، محل کار يا اتومبيل محافظت نمايد. در اين بخش با لوازم کاربردي آشنا مي شويد که بهتر است هنگام زمين لرزه به همراه شما باشد.
تهيه کيف نجات زلزله
به طور يقين تا کنون با زمين لرزه و آثار مخرب آن آشنايي داريد يا در رسانه ها عواقب بعد از زلزله را مشاهده کرده ايد. نخستين مسئله اي که به ذهن همه خطور مي کند نجات جان خود و اعضاي خانواده است که بارها درباره نحوه مصون ماندن در هنگام زلزله در رسانه هاي اجتماعي و عمومي توضيح داده شده است. اما نکته مهم بعد از نجات يافتن شما از زلزله، و دور شدن از محل وقوع چه مي باشد؟
براي درک اين موضوع بهتر است خود را در اين شرايط تصور کنيم ، يعني زلزه تمام شده و آسيب زيادي به محل زندگي شما وارد کرده است. تمام راه هاي ارتباطي به منطقه زندگي شما و حتي راه ورود به منزلتان مسدود شده است. با وجودي که در اين حادثه زنده مانده ايد اما ممکن است تا رسيدن نيروهاي امداد و نجات به برخي اقلام ضروري مانند جعبه کمک هاي اوليه، آب و غذا نياز داشته باشيد. کيف نجات زلزله براي اين مواقع مفيد است. يک کيف راحت مانند کوله پشتي که قابل حمل آسان است را تهيه کنيد، اين کيف نبايد زياد کوچک باشد که لوازم کمي را در خود جاي دهد و نه آن قدر بزرگ باشد که حمل آن در شرايط سخت براي شما دشوار باشد. يک کيف راحت با سايز متوسط که داراي جيب هاي متعددي باشد براي جاي دادن لوازم ضروري شما و خانواده تان مناسب است. کيف راحت و ترجيحا از نوع کوله پشتي تهيه کنيد که در مواقع ضروري بتوانيد به راحتي آن را حمل کنيد.
لوازم مورد نياز در کيف نجات
آب اولين و مهمترين نياز شما و خانواده با توجه به بسته شدن مسيرهاي ارتباطي و بسته بودن مغازه ها است. آب آشاميدني دو تا سه روز خود را در کيف جاي دهيد. البته بايد حداقل نياز خود را در نظر داشته باشيد. به طور متوسط هر شخص به دو ليتر آب در طول شبانه روز نياز دارد.
مواد غذايي
از غذاهاي کنسروي که احتمال کپک زدگي يا خرابي کمي دارند، در مواقع ضروري استفاده کنيد. مواد غذايي مانند خرما، کشمش و خشکبار، کمي نان خشک، بيسکوئيت و غذاهاي کنسرو شده مانند کنسرو ماهي و مرغ را مي توان در کيف نجات جاي داد.البته بايد توجه داشت که تاريخ انقضاء تمام اين مواد غذايي تا چند ماه ديگر باشد. هر چند وقت يکبار تاريخ اين اقلام را چک کنيد تا در صورت نياز با ممواد غذايي جديد تعوض نمائيد. اگر فرزند کوچکي داريد بايد شير خشک و لوازم مورد نياز او را نيز تامين کنيد.
کمک هاي اوليه
يکي از لوازم ضروري ديگر براي کيف نجات ، قرار دادن لوازم کمک هاي اوليه است مانند ماده ضدعفوني کننده زخم يا بتادين، پماد سوختگي، گاز استريل، باند، دستکش لاتکس و ... . علاوه بر اين لوازم، مقداري دارو مانند داروهاي مسکن، قرص سرما خوردگي و تب، داروهاي بيماران قلبي و ديابتي يا بيماري هاي خاص مانند آسم، آسپرين ،پودر ORS، پنس، داروهاي ضد اسهال و تهوع، پماد سوختگي پاي کودک و ... و داروهاي و پمادهاي ويژه جهت بانوان مانند کرم هاي ضد عفوني کننده و ضد قارچ که با توجه به ميزان آلودگي در طي چند روز بعد از حادثه بسيار ضروري است را بايد در جعبه کمک هاي اوليه قرار دهيد.
پوشاک و لوازم بهداشتي و ملزومات خواب
کيسه هاي خواب، پتوي سبک و پلاستيک هاي محکم به عنوان زير انداز را براي خواب در نظر داشته باشيد. همچنين اگر در فصل سرم هستيد براي هر يک از اعضاي خانواده، يک دست لباس گرم، يک جفت کفش محکم و لباس زير را در کيف جاي دهيد.
براي لوازم بهداشتي مي توان، دستمال کاغذي رولي، مايع شوينده، صابون ،قرص کلر، کيسه زباله کلفت و لوازم بهداشتي بانوان و... را در نظر گرفت.
تهيه ملزومات مورد نياز براي افراد خاص ( نوزادان، بيماران، سالمندان و افراد معلول)
براي نوزادان:
شيرخشک و شيشه شير، پستانک، پوشک بچه و داروهاي خاص نوزادان، يک عروسک مورد علاقه کودکان
براي افراد بزرگسال:
وسيله اي براي به دوش کشيدن و حمل سالمندان و افراد معلول، لنز، عينک، دندان مصنوعي و سمعک و باتري آن.
پتوي مسافرتي
به هنگام زمين لرزه و پس از آن، فشار خون برخي از افراد کاهش مي يابد، به همين دليل با استفاده از پتوي مسافرتي مي توان از اين اتفاق پيشگيري نمود. همچنين زمان زمين لرزه قابل پيش بيني نيست و ممکن است پتوي مسافرتي در فضاي آزاد مورد نياز باشد.
ابزار چندمنظوره
ابزار چند منظوره براي باز کردن درب قوطي کنسرو يا برخي موارد ديگر که در شرايط بحراني بسيار کاربردي مي باشد.
شارژر موبايل و پاور بانک
حتما شارژر و پاور بانک را در کيف جاي دهيد تا در شرايطي که پريز موجود نيست بتوان از آن استفاده کرد.
چراغ قوه
چنانچه در نمناک گفته ايم يکي از ابزارهاي مهم و کاربردي در شرايط بحراني، چراغ قوه است. چراغ قوه براي شناسايي مسير و يا هنگام تاريکي و نبود برق بسيار پرکاربرد مي باشد.
راديو
يکي از ابزارهاي مهم اطلاع رساني در زمان زلزله راديو است که مي توان با استفاده از آن، اخبار و مستندات مربوط به زلزله را دريافت کرد.
ديگر لوازم ضروري
- زيرانداز ضد آب و عايق حرارتي مانند زيرانداز با جنس فوم که امکان لوله شده را دارد. همچنين مي توان از يک پلاستيک ضخيم در زير موکت نيز استفاده کرد. زيرا با بهترين کيسه هاي خواب نيز به سختي مي توان بر روي زمين سرد و مرطوب خوابيد.
- کپسول کوچک آتش خاموش کن
- کپي مدارک مهم اعضاي خانواده ، مقداري پول نقد و شماره حساب هاي بانکي
- باتري هاي نو
- انبردست و پيچ گوشتي، بيل و يک کلنگ کوچک
- اگر در منطقه مسکوني شما امکان برخي از بيماري ها يا عفونت بر اثر گزش حشرات مخصوصا براي کودکان وجود دارد مي توان پودر حشره کش يا پماد ضد حشره را نيز در کيف خود جاي داد.
- شمع، کبريت يا فندکي، يک شيشه کوچک الکل يا نفت يا قرص الکل جامد براي تهيه آتش.
- در صورت امکان يک لاستيک کهنه در گوشه حياط منزل نگه داريد. در مواقع غير ضروري مي توان از آن به عنوان گلدان يا تاب نيز استفاده کرد. آتش زدن اين لاستيک در مواقع ضروري مي تواند تا ساعت ها شما و اعضاي خانواده اتان را از خطر يخ زدگي در امان نگه دارد.
- يک سوت با بند بلند گردن آويز براي زنده يابي، در صورتي که امکان زنده بودن فردي در زير آوار باشد، صداي سوت شما بهتر به زير آوار منتقل ميگردد تا فرياد زدن.
ويژگي هاي کيف نجات
براي جلوگيري از تعويض مداوم مواد غذايي و لوازم بهداشتي که تاريخ انقضاي آنها رو به اتمام است مي توان اقلام مورد نياز را از همان کيف نجات مورد استفاده قرار داد تا نگهداري آنها هزينه اي اضافه بر شما نداشته باشد.
لوازم ذکر شده را طوري انتخاب کنيد که وزن سبکي داشته باشد و در نهايت کيف بايد قابل حمل بري افراد بالاي 10 سال باشد.
کيف را در مسير خروج از منزل قرار دهيد تا در صورت نياز به سادگي آن را برداريد.
آمادگي فردي
هنگام زمين لرزه آرامش و خونسردي خود را حفظ کنيد
مراکز امداد و نجات مانند آتش نشاني، مراکز پليس يا کلينيک هاي نزديک را بشناسيد.
ميزان آسيب پذير بودن منزل خود را محااسبه کنيد. بسياري از آتش سوزي هايي که در زلزله رخ مي دهد به دليل شکستن لوله هاي گاز و يا جدايي اتصالات آنها رخ مي دهد. بنابراين بهتر است هر چند وقت يکبار، آب گرم کن و ساير تجهيزات گرمايشي و اتصالات لوله ها را بررسي کنيد.
کتابخانه و لوسترها را در جاي خود محکم کنيد.
اشيا و لوازم سنگين را در قفسه هاي پائين کمد و کابينت قرار دهيد، تابلوهاي روي ديوار در جاي خود محکم کنيد تا در اثر کوچکترين لرزشي به زمين نيافتند.
هنگام زمين لرزه از ايستادن در کنار يخچال، قفسه هاي کتابخانه، و اشياء سنگين خودداري کنيد.
با بررسي کردن سقفهاي شيرواني، احتمال افتادن آنها به هنگام زلزله را کاهش دهيد. لوازمي مانند کولر و گياهان آويزان که در قسمت بيرون از منزل نگهداري مي شوند را در جاي خود محکم کنيد.
ساختمان هاي قديمي را براي کاهش خطرات زلزله بر اساس آئين نامه هاي ساختماني ايمن و مقاوم کنيد.
براي شناسايي راههاي خروجي، شيرهاي اصلي آب و گاز ، مکانهاي ايمن و فيوز برق، نقشه اي تهيه کنيد.
امحل قرارگيري کيف نجات را در مکاني امن که زير آوار قرار نگيريد، تعيين کنيد تا قابل دسترسي سريع باشد، همچنين ديگر اعضاي خانواده را از محل قرارگيري کيف آگاه کنيد.
بازار