لست سکند/ خيابان حافظ تهران را بايد يکي از مهمترين و در عين حال شلوغترين خيابانهاي تهران به حساب بياوريم. اين خيابان تاريخچهي بسيار غني دارد اما در اين ميان کوچهي با ظاهري قرينه به حيات خود به روال گذشته ادامه ميدهد و کوچه لولاگر که در خيابان حافظ قرار دارد، برعکس ديگر خيابانهاي تاريخي و قديمي تهران، هنوز شکل تاريخي خود را حفظ کرده است. امروز در بخش پيشنهادات ايرانگردي لستسکند به سراغ اين جاذبه تهران ميرويم. با ما همراه باشيد.
معرفي کوچه لولاگر
کوچه لولاگر که امروزه نام آن در ميان جاذبههاي گردشگري تهران ديده ميشود، کوچهي کوچک است که در خيابان معروف نوفل لوشاتوي تهران قرار دارد. براي رفتن به اين کوچه زيبا بايد به خيابان حافظ رفته و بعد وارد خيابان نوفل لوشاتو شويد. بعد از ۵۰ متر که در خيابان لوفل لوشاتو که خود نيز جزو کوچههاي ديدني تهران است و دو سفارت اروپايي فرانسه و ايتاليا را نيز در خود جا داده، برويد به کوچه ميرسيد که در دو نبش کوچه ساختمانهاي آجري چند طبقه با بالکنهاي زيبايش چشمنوازي ميکند.
کوچه قرينه در مرکز تهران
علت شهرت کوچه لولاگر را بايد به ساختمانها و خانههاي اين کوچه نسبت داد. زيرا تمام خانهها در اين کوچه قرينه يکديگر هستند. در واقع کوچه لولاگر را بايد يک کوچه قرينه در مرکز تهران بدانيم. در اين کوچه تمام خانهها، نماي خانهها، بالکنها، ساباطها، پنجرههاي آنها و حتي درختان کاشته شدن در درون خانهها به صورت قرينه و موازي هستند. از لحظه ورود به اين کوچه قرينگي را درک خواهيد کرد تا لحظهي که از کوچه خارج شويد.
خانهها و بناهاي اين کوچه هنوز زنده و فعال هستند و مالکان آنها در تلاش براي حفظ اين کوچه با ظاهري که هست، را دارند. البته از عمر ساختمانها بسيار گذشته اما حيات هنوز ادامه دارد.
چرا کوچه لولاگر قرينه شد؟
کوچه لولاگر که امروز جزو آثار ثبت شده در ميراث فرهنگي ايران است، داستاني شنيدني دارد. داستاني که با خانواده لولاگرها ارتباط دارد. خانوادهاي که چند نسل از آنها در همين خانهها و کوچه زندگي کردند و هنوز در اين کوچه حضور دارند.
داستان برميگردد به سالهاي ۱۳۱۷، زماني که محمدباقر لولاگر در تهران و ساير شهرهاي ديگر مشغول ساخت و ساز بود. لولاگرها در اين سالها جزو خانوادههاي متمول شهر محسوب ميشدند. بردار محمدباقر لولاگر در برلين فرش فروشي داشت. محمدباقر لولاگر به بردارش پيشنهاد شراکتي ميدهد و بردار دور از وطن نيز ميپذيرد.
محمدباقر لولاگر بخشي از اموالش را وقف ميکند و مسجد و بيمارستاني ميسازد (اين مسجد و بيمارستان هنوز با نام مسجد جامع و بيمارستان لولاگر فعال است و چند سال پيش دختر محمدباقر لولاگر، فهيمه لولاگر بخشي از خانهها و زمينهاي اطراف را وقف بيمارستان و مسجد کرد)، بخش ديگري از اموالش را به همراه سهم برادرش زميني ميخرد. اين زمين همين زمين کوچه لولاگر است.
محمدباقر لولاگر شروع به ساخت وساز در اين زمين ميکند و به رسم امانتداري هر آنچه براي خودش ميسازد عينا براي برادرش آن سمت کوچه نيز ميسازد. ساخت و ساز اين کوچه به کمک استاد حسن بنا انجام شده و هنوز حيات خود را دارد.
پيرمردها و پيرزنهاي قديمي به کوچه لولاگر کوچه «ديواره دوقلوها» نيز ميگويند. با اين حال کوچه لولاگر که هنوز سرپرستان اصلي خود را دارد، به زير بولدوزها نرفته و خاطرات خود را حفظ ميکند. شايد علت اين امر حفظ ميراث خانوادگي لولاگرها باشد
قديميترين پيتزا فروشي تهران
کوچه لولاگر را اگر بر قرينه بودن نشناسيد، احتمالا با پيتزا فروشي معروفش خواهيد شناخت. پيتزا فروشي داوود در انتهاي اين کوچه قرار دارد و به عقيده خيليها اين پيتزافروشي، قديميترين پيتزافروشي شهر است که تمام تلاشش را دارد تا لولاگر همانجور که بوده حفظ شود. وجود اين پيتزافروشي باعث شد که مردم اين کوچه را فراموش نکنند.
پيتزا داوود در يازدهم بهمن سال ۴۰ باز شده و هنوزهمان پيتزا دهه ۴۰ را ادامه ميدهد و حتي نوع سرو نيز تفاوتي نکرده است.
کافه ريرا
يکي ديگر از جاذبههاي کوچه لولاگر، کافه ريرا است. اين کافه داراي فضاي دلنشين و پرنوري ميباشد و پنجرههاي بزرگي رو به حياط دارد. کافه ريرا در يکي از ساختمانهاي قديمي کوچه لولاگر ساخته شده و گفته ميشود کافه متعلق به نوه از فرنگ برگشته لولاگرها ميباشد که توسط وي بازسازي شده است. در اين خانه علاوه بر کافه، گالري نيز وجود دارد و جالبتر اينکه در يکي از طبقات سفير فرانسه زندگي ميکند.
سخن پاياني
کوچه لولاگر قرار است به زودي توسط شهرداري مرمت و بازسازي گردد. کف آن سنگپوش شده و ساختمانها تاجاي ممکن مرمت گردند تا شکل ظاهري کوچه به مانند روزهاي اول نو و تميز باشد. اگرچه بر ديوارهاي کوچه غبار زمان نشسته اما خاطراه اين کوچه هنوز پابرجاست و گويي چيزي تغيير نکرده است. شما هم از اين کوچه بازديد کردهايد؟ تا به حال از پيتزا داوود پيتزا سفارش دادهايد؟
توجه: هدف ما از معرفي اين جاذبه آشنايي شما با جاذبههاي زيبا کشورمان است. با توجه به شرايط ايجاد شده در کشور بهتر است، زمان بازديد را تا پايان بحران ايجاد شده عقب بياندازيد و بعد از حذف بحران ايجاد شده با تني سالم به اين منطقه زيبا سر بزنيد.
بازار