کجارو/ سواحل زيست تاب جزو زيباترين سواحلي هستند که تنها در نقاط معدودي از جهان وجود دارند. در سواحل زيست تاب، شبها آب دريا آبي درخشان ميشود و ديدن اين صحنه سحرانگيز، بهمعني واقعي کلمه شما را شگفتزده ميکند. بدون ترديد ديدن چنين صحنهاي پس از غروب دلانگيز دريا در روزي آفتابي، ميتواند لذت ساحلگردي شما را دوچندان کند.
زيست تابي پديدهاي کاملا طبيعي است که در بدن برخي از موجودات زنده اتفاق ميافتد؛ بهگونهاي که نور خيرهکنندهاي از بدن موجود زنده متصاعد ميشود. اين نور، در واقع انرژي حاصلشده از نوعي واکنش شيميايي در بدن موجودهاي شب تاب است. زيست تابي در بدن موجودهاي مختلف (از پروانهها گرفته تا کوسهها) بهمنظور سردرگم کردن شکارچيان يا جذب طعمه صورت ميپذيرد.
زماني که تعداد زيادي از موجودات اين نور شگفتانگيز را از خود متصاعد کنند، فضاي اطرافشان به محيطي کاملا روشن با درخششي خيرهکننده تبديل ميشود؛ البته در صورت گشتوگذار در محل زندگي اين موجودات، باز هم تضميني براي مشاهده اين پديده زيبا وجود ندارد و بايد خوش شانس باشيد.
خليج تويوما، ژاپن
آبهاي آبي درخشان در ساحل «خليج توياما» (Toyama Bay) با ماهيهاي مرکب خود، شما را مجذوب ميکند. خليج توياما که در حدود سه ساعت با شرق توکيو فاصله دارد، بيشترين تعداد نوعي خاص از موجودهاي زيست تاب را در خود جاي داده است. ساحل توياما درخشش خود را مديون ماهي مرکب شب تاب يا تابناک است که تعداد زيادي از آنها، ماه مارس تا ژوئن (از اويل اسفند تا اوايل تير) را در آبهاي اين خليج ميگذرانند. در طول اين مدت، اين ماهيهاي شگفتانگيز ثابت ميکنند که حقيقتاً شايسته صفت تابناک هستند و با متصاعدکردن نور آبي درخشان، اقيانوس را غرق در نوري فرازميني ميکند.
خليج موسکيتو، پورتوريکو
«خليج موسکيتو» (Mosquito Bay) يا خليج پشه به خاطر پشههايش معروف نيست؛ بلکه وجود تعداد زيادي از بهترين موجودهاي زيست تاب در اين ساحل باعث شهرت آن شده است. در کتاب رکوردهاي جهاني گينس، اين ساحل بهعنوان درخشانترين ساحل جهان معرفي شده است. خليج مسکيتو يکي از سواحل زيست تاب دنيا با بيشترين تراکم پلانکتون محسوب ميشود و به همين دليل در اين ساحل شاهد درخشندهترين نمايش نور آبي متصاعدشده از اين پلانکتونها هستيم.
ساحل موسکيتو در خط ساحلي جنوب جزيره «وي ويکش يا ويکس» (Vieques Island) واقع شده است. پلانکتونهاي ساکن اين خليج در هنگام احساس خطر نور آبي درخشاني از خود متصاعد ميکنند که ناشي از مادهاي به نام فسفرسانس است؛ اين ماده با قابليت جذب نور بهعنوان مکانيسمي دفاعي عمل ميکند. بهترين روش براي بازديد از ساحل خليج موسکيتو، شرکت در تورهاي گشت دريايي محلي است.
جزاير ماتسو، تايوان
در سواحل «جزاير ماتسو» (Matsu Islands)، جلبکهاي درخشاني که شب تاب دريايي نام دارند، در هنگام خطر نور آبي خيرهکنندهاي از خود متصاعد ميکنند که باعث ايجاد پديده زيست تابي در سواحل اين جزيره ميشود. اين جلبکها که تنها در سواحل اين جزاير وجود دارند، معمولاً اشکهاي آبي ناميده ميشوند؛ زيرا ذرات نوراني بيشمار، قطرههاي اشک آبي شناور در آب را تداعي ميکنند. اين نور درخشان عمدتاً در ماههاي آوريل تا اوت (اوايل فروردين تا اوايل مرداد) که جلبکها بيشترين فعاليت را دارند، ديده ميشود.
تالاب درخشان، جامائيکا
تالاب درخشان يا «لومينِس لاگون» (Luminous Lagoon) نيز شايسته نامش است. فاصله زماني اين تالاب با اسکلههاي جزيره «فالموس» (Falmouth) واقع در سواحل شمالي جامائيکا، تنها پنج دقيقه است و يکي از بهترين مکانها براي مشاهده پديده زيست تابي محسوب ميشود. ميکروارگانيسمهايي به نام چرخان تاژکدار، شبها در اين تالاب گرم ميدرخشند. زماني که اين جانداران ميکروسکوپي اذيت ميشوند، نور سبز رنگ و متمايل به آبي از خود متصاعد ميکنند.
اين نور باعث ميشود دنياي زير آب تالاب درخشان شود و شما نيز قادر شويد که ساکنان آن را بهراحتي ببينيد. هر شب قايقهاي تفريحي در قالب تور براي بازديد از اين تالاب آماده خدمترساني به مسافران هستند. در ضمن شنا نيز در ميان آب درخشان اين تالاب مجاز است.
جزيره مودهو، مالديو
بدون ترديد ساحل درخشان «جزيره مودهو» (Mudhdhoo Island) جزو بهترين جاذبههاي کمترشناخته مالديو محسوب ميشود. متاسفانه يا خوشبختانه، تصاوير زيادي از سواحل آبي درخشان مالديو در اينستاگرام وجود ندارد. پديده شب تابي دريا در مالديو تنها محدود به بخش کوچکي نميشود و در وسعت زيادي از ساحل ميتوانيد شاهد فيتوپلانگتونهاي جذاب آبي باشيد.
اين پديده بهدليل وجود صدفيان که ميگوي دانهاي نيز نام دارند، ايجاد ميشود و مدت زمان متصاعدشدن نور از اين موجودها از تمام ميکروارگانيسمهاي ديگر بيشتر است. ترکيب چنين صحنه زيبايي با غروب دلانگيز دريا، قدمزدن در کنار ساحل را به تجربهاي فراموشنشدني تبديل ميکند.
غارهاي وايتومو، نيوزلند

در «غارهاي کرمهاي شب تاب وايتومو» (Waitomo Caves) در نيوزلند پديده شب تابي و زيست تابي را بهشکل ديگري ميبينيم. در اين غارها بهجاي جانداران آبزي درخشان، شاهد کرمهاي نوراني به نام «Arachnocampa luminosa» هستيم که تنها در نيوزلند وجود دارند. اين کرمها تنها در سه غار نيوزلند زندگي ميکنند؛ اما بدون ترديد در غار کرم شب تاب يا «گِلووُرم کِيو» (Glowworm Cave) ميتوانيد زيباترين جلوه درخشش اين کرمها را در سقف غار و استلاگتيتهايي که هر نگاهي را به خود خيره ميکنند، ببينيد. اين سه غار استثنايي در جزيره شمالي که فاصله زماني آن با اوکلند دوونيم ساعت است، واقع شدهاند.
۷. غار آبي بلو گروتو، مالتا
غار آبي «بلو گِروتو» (Blue Grotto) که پديده زمين شناسي بسيار جذابي محسوب ميشود، با آب در حال جريان درخشان فيروزهاياش هر انساني را شيفته خود ميکند. اين غار در نزديکي شهر «ويد ايز زوريک» (Wied iz-Zurrieq) در مجمعالجزاير کوچک مالتا در نزديکي سواحل ايتاليا قرار دارد. اگر کمي با دقت به اعماق اين غار توجه کنيد، ميتوانيد خودنمايي اجسامي را با رنگهاي نقرهاي، قرمز، نارنجي و زرد ببينيد؛ رنگ آبي درخشان اين غار نتيجه تابش نور خورشيد به ورودي باريک اين غار است و جانداران زيست تاب مسبب آن نيستند.
درخشش نور آبي رنگ در اين غار که شاهد آن هستيم، واقعاً خيرهکننده است. دسترسي به اين غار تنها در زماني امکانپذير است که سطح آب دريا بهدليل جزر و مد کاهش يابد و دريا آرام باشد و تنها ميتوان با قايقهاي داراي مجوز از آن بازديد کرد.
ساحل زيست تاب چهابهار در شب

همان طور که گفتيم در ايران هم ميتوانيد شاهد اين پديده طبيعي استثنايي باشيد. شما ميتوانيد در ماههاي پاييز و زمستان، در بخشي از سواحل جزيره هنگام و همچنين ساحل جزيره لارک در نزديکي هنگام، ساحل بندر مقام و ساحل چابهار، اين پديده رويايي را از نزديک ببينيد؛ البته تنها تصاوير مربوط به سواحل چابهار و بندر مقام ثبت شده است.
بازار