لست سکند/ در فاصله ۴۵ کيلومتري شرق ميامي و در مياندشت، بنايي وجود دارد که شامل سه کاروانسرا است، يکي در دورۀ صفوي و دوتاي ديگر در دورۀ قاجار ساخته شده است.شايد اغراق نباشد اگر اين کاروانسرا را به عنوان بزرگترين مجموعه کاروانسراهاي ايران به حساب آورد. اين مجموعه مساحتي بالغ بر ۲۲ هزار مترمربع عرصه و ۱۰ هزار مترمربع اعيان را دارا مي باشد.کاروانسراي صفوي در غرب مجموعه قرار دارد و يکي از کاروانسراهاي شاه عباسي ميامي است.
تاريخچه کاروانسرا
کاروانسراي ميامي رابط بين کاروانسراي صفوي و قاجاري است که در کنار آن، رواق ها و حجرات و ايوان قرار گرفتهاند و از آجر کاريهاي متنوع براي پوشش طاقها بهره بردهاند. بر سردر اين کاروانسرا کتيبه اي منظوم به تاريخ ۱۲۹۰ هجري قمري است.
اين مجموعه توسط حسين خان نظام الدوله، ايلخاني شاهسون، که به شهاب الملک معروف بود وهمچنين والي خراسان بود ساخته شد، کاروانسراي ميامي از آثار ارزشمند تاريخي است که در فهرست آثار ملي ايران نيز به ثبت رسيده است. کار مرمت و احياء اين مجموعه در سال ۱۳۷۴ آغاز و همچنان ادامه دارد. اين کاروانسرا به دليل قرار داشتن در کنار جاده اصلي تهران – مشهد و ميان دو منطقۀ حفاظت شده خوارتوران در جنوب و منطقه حفاظت شدي خوش ييلاق در شمال از طبيعتي زيبا و گونههاي گياهي و جانوري مورد علاقه گردشگران داخلي و خارجي برخوردار است. رصد آسمان شب از ديگر جاذبه هاي گردشگري اين مجموعه به شمار مي رود و به همين دليل سفر به اين منطقه را مساوي با سفر براي کشف ناشناختهها ميدانند.
معماري کاروانسرا
پلان اين کاروانسرا به صورت حياط مرکزي و حياط آن هشت ضلعي و مصالح ساختماني آن از آجر است. حجره ها و رواق ها پيرامون حياط و شترخوان ها در پشت رواق ها قرار گرفته اند و دسترسي به شترخوان ها از سمت شمال و جنوب حياط ممکن است، در قسمت بالاي ورودي، شاه نشين با مقطع هشت ضلعي و دسترسي به شاه نشين از طريق دو راه پله در طرفين دالان ورودي صورت مي پذيرد.
اين مجموعه علاوه بر موارد فوق، داراي سه آب انبار، حمام، چاپارخانه و تلگراف خانه بوده و در مجاورت قلعه قديمي مياندشت شکل گرفته که هم اکنون بقايايي از برج و بارو و ديوارهاي داخلي اين قلعه پنج هزار متر مربعي باقي مانده است.
بازار