یادگارهایی چند صد ساله که در میان درختان خوابیده اند!





لست سکند/ شهرستان رودبار و استان گيلان روستاها و جاذبههاي ديدني بسياري دارند که در ميان آنها ميتوان به روستاي اسطلخ جان اشاره کرد. اين روستا علاوه بر طبيعت بينظيرش، داراي قدمت چند صدساله نيز ميباشد. امروز در بخش پيشنهادات ايرانگردي به سراغ اين روستاي زيبا رفتهايم. با ما همراه باشيد.
معرفي روستاي اسطلخ جان روستاي اسطلخ جان از توابع بخش رحمتآباد شهرستان رودبار و در 10 کيلومتري شهر رستمآباد و 22 کيلومتري شهرستان رودبار قرار دارد. روستاي اسطلخ جان از شمال به روستاي شهران و اتوبان قزوين - رشت، از غرب به کوههاي درفک و ارتفاعات جنگلي، از جنوب به روستاهاي ليسن، فتحکوه، ديورش و شيرکوه و از سمت شرق به روستاي خرشک و شهر تونکابن منتهي ميگردد.
روستا داراي دو بخش مختلف جلگهاي و کوهپايهاي ميباشد. قسمت کوهپايهاي روستا مساحت بيشتري دارد و ارتفاع آن از سطح دريا در حدود 320 متر است. در بخش جلگهاي آب و هواي روستا معتدل و مرطوبتر ميباشد که فضاي اين قسمت نيز به نسبت بخش کوهپايهاي سبزتر است.
تاريخچه کوتاه روستاي اسطلخ جان
روستاي اسطلخ جان داراي تاريخچه چندصد ساله ميباشد، اين موضوع را از سنگ قبرهاي گورستان روستا ميتوان حدس زد. اين روستا در گذشته به سلچان مشهور بوده، اما به مرور زمان و با توجه به استخرهاي فراواني که در روستا وجود دارد، نام روستا در گويش محلي به اسطلخ جان تغيير کرد. البته هنوز هم برخي نام روستا را سلچان ميگويند و همچنين روستا به ماهنشين نيز مشهور است. سنگقبرها در گورستان روستا و کتبيههاي موجود نشان ميدهد که مردم روستا اسطلخ جان در گذشته نيز به زبان وگالشي صحبت ميکردند.
جاذبههاي گردشگري روستاي اسطلخ جان طبيعت بينظير اسطلخ جان يکي از جاذبههاي روستا است که ميتواند روزها شما را با خود همراه کند. همانطور که گفته شد اين روستا در گذشته داراي استخرهاي فراواني بوده، اما امروزه از اين استخرها تنها هفت استخر طبيعي باقي مانده که به مکاني مناسب براي گذران وقت گردشگران تبديل شده است.
به جز طبيعت زيباي روستا ميتوان به خانههاي روستاي اسطلخ جان به عنوان جاذبه ديگر اشاره کرد. معماري خانههاي روستاي اسطلخ جان در دو شکل قديم و جديد است. خانههاي قديمي روستا از چوب، گل، سنگ و پوشال ساخته شده اما براي ساخت خانههاي جديد از آجر، سيمان، تيرآهن و ديگر مصالح مدرن استفاده گرديده است.
خانههاي قديمي سقف شيرواني چوبي دارند که در فضاي داخلي آن از اتاقهاي تو در تو استفاده شده و به کمک ايوان به هم وصل ميشوند. خانهها در روستاي اسطلخ جان حياطهاي بزرگي دارند که اين حياطها با کمک پرچينهاي چوبي يا ديوارهاي بلوکي (در خانههاي جديد) از يکديگر جدا شدهاند. خانههاي قديمي با منظره روستا بسيار همخواني دارد و اقامت در اين خانه ميتواند تجربهاي شيرين به حساب بيايد.
در ميان جنگلهاي روستا، امامزادهاي به نام امامزاده محتشم وجود دارد. علاوه بر معماري بناي امامزاده، موقعيت بنا نيز بسيار ديدني ميباشد. همچنين رودخانه پر آب سفيدرود نيز از جنوب روستا ميگذرد که ديدن رودخانه و همچين شاليزارهاي کنار رودخانه ميتواند از جاذبههاي بکر و بينظير به حساب بيايد.
صنايع دستي روستاي اسطلخ جان به طور کلي اقتصاد روستاي اسطلخ جان بر پايه کشاورزي و دامداري استوار است. مهمترين فعاليت زراعي در روستا کاشت برنج ميباشد که در کنار رودخانه پر آب سفيدرود انجام ميشود. همچنين در اين روستا مردم اغلب دام دارند (مرغ، خروس، گاو، گوسفند و اردک) و محصولات لبني خود را تا حدودي توسط خودشان توليد ميکنند و بخشي از توليد مازاد را نيز در بازارهاي محلي به فروش ميرسانند.
اما زنان روستا در روزهايي که کشاورزي تعطيل است، خود را با بافت انواع شال و جورابهاي رنگي پشمي مشغول نگاه ميدارند. اين محصولات امروزه به عنوان صنايع دستي اين روستا به گردشگران عرضه ميشوند.
سخن پاياني اگر در سفرهايمان مراقب ردپايمان نباشيم، طبيعت زيباي روستاهاي مانند اسطلخ جان به زودي از بين خواهند رفت. پوشش گياهي و جانوري با روشن کردن آتش، کمپ کردن در جاي نامناسب و دويدن و راهرفتن در مسيرهاي بکر رو به نابودي خواهد رفت و از روستاي زيبايي چون اسطلخ جان يک نام در ذهنها و کتابهاي تاريخي باقي خواهد ماند. بنابراين پيش از سفر به اين روستا در نظر داشته باشيد که بيش از پيش مراقب رفتارهايمان در طبيعت روستا باشيم. اگر سفري به اين روستاي زيبا داشتهايد با ما از تجربههايتان بگوييد. اميدواريم هرچه زودتر از بحران کرونا گذر کنيم و دوباره سفر را از سر بگيريم.